четвер, 27 травня 2021 р.

 


На фестивалі смакували дубровицьким мациком

 

У кожної географічної локації України є власна коронна страва. Наприклад, на Полтавщині обов’язково почастують своїх гостей неповторними галушками і варениками. Жителі Закарпаття накормлять запашним бограчем. А в південних регіонах, прилеглих до моря, запропонують скуштувати з десяток фірмових страв із риби. А ось Рівненщина, і особливо жителі її північних районів, мають свій «козир» – мацик. Що це таке – пояснювати нашим читачам немає потреби. Свинячий шлунок, щільно наповнений шматками м’яса, приправлений спеціями, здавна умільці готували лише у наших широтах.

 

Саме цей поліський делікатес став «головною зіркою» фестивалю автентичної кухні, що пройшов на минулих вихідних у Рівному. Дійство так і назвали – «Мацик». Дубровиччину на ньому представили знані підприємці та хранителі давнього рецепту Людмила Котяш та Анатолій Борсук. Їхню лавку, вщент заповнену апетитними сиров’яленими смаколиками, складно було не помітити. Тож фестивальники не оминули нагоди посмакувати дубровицькими делікатесами.

«На фестивалі була представлена різноманітна продукція з різних районів. Нас запросили туди як виробника автентичної національної страви – мацик, аби в повній мірі передати колорит поліського смаколику. Адже ми у процесі його виготовлення дотримуємося класичного старовинного рецепту. Відвідувачів й покупців було дуже багато. Ми пригощали учасників фестивалю. Всі були вражені смаковими якостями, тому із задоволенням куштували та купували нашу продукцію. Найцінніші враження від цього дійства – це, звичайно, задоволені відгуки та подяка за працю. Вдячні передусім щирим і добрим поціновувачам нашого мацика. Чимало наших дубровичан спеціально приїхали на фестиваль», – розповіли підприємці.

На заході справді було людно. Ще б пак – за понад рік пандемії подібного не проводили. Хоч, до честі організаторів, «фестивалити» можна було і в режимі онлайн. Відвідувачі могли не лише спробувати автентичні страви, а й подивитись на процес їхнього приготування. Майстер-класи влаштовували кухарі з Рівного та Польщі. А ще разом із господинями з Полісся кулінарив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін. Ексурядовець допомагав готувати зелений борщ. Під час свята учасників розважали поліські фольклорні гурти, рівненський колектив «Горина» та етно-рок-музиканти зі Львова.

А вже згодом подібне гастрономічне дійство, за участі делегації з Рівненщини, проведуть у Любліні (Польща). Впевнені, поліський  мацик знайде своїх поціновувачів і в Європі.

Леся Кондратик.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар