пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

 

Орв’яниця – село патріотичне

 

Село Орв’яниця тепер у складі Дубровицької міської територіальної громади, як і всі села, що не ввійшли до двох раніше утворених громад. Тепер це частина Сарненського району. Тут проживає більше 1800 чоловік, із них четверта частина – діти.

 

Кожен виживає як може

Від Орв’яниці до центру громади міста Дубровиці – 6, до центру новоутвореного в результаті децентралізації Сарненського району – міста Сарни – більше 20 кілометрів.

До обох міст легко добиратися, бо через Орв’яницю проходить жвава траса, а відтак і маршрутки, рейсові автобуси, якими місцеві мешканці їздять на роботу: хто в Дубровицю, а хто й в Сарни. Адже  медики з місцевих працюють у лікарнях цих міст, дехто – у Дубровицькому і Сарненському лісгоспах… У самому ж селі є підприємці, які займаються торгівлею продуктами, виготовленням меблів, виробів із лози, прикрас із бісеру, виробів з холодної ковки по металу тощо.

Частина населення задіяна у сільськогосподарському підприємстві «Промінь», яке дає роботу жителям не лише Орв’яниці, а й сусідніх із нею сіл Соломіївка, Кураш. Господарство має статус репродуктора в тваринництві, тут вирощують і продають племінних телиць. Останнім часом почали активніше розвивати перспективні напрями рослинництва, вирощують сою, жито, пшеницю, гречку… Керівник господарства Андрій Кулик (на знімку), агроном за фахом, знає у тому толк. Він – заслужений працівник сільського господарства, людина шанована у цій місцевості. Тож його люди не одне скликання обирали депутатом Рівненської обласної, Дубровицької районної рад. Нині він депутат Дубровицької міської ради.

Орв’яницю, звичайно ж, не обминула проблема безробіття. Знайти роботу дуже важко. Тож жителі цього поліського села мріють, аби їх Орв’яниця приглянулась якомусь інвестору, і він міг би вкласти свої кошти у будівництво  виробництва, де були б робочі місця для місцевого люду. Початок цьому поклали «Голден Керн», «Діброва Фармз», «Дубровицяагро», які обробляють орендовані у селян паї та землі запасу, а також «Західагроінвест» (керівник Максим Разкевич), яке займається ягідництвом. В Орв’яниці його підприємство посадило декілька гектарів малини і смородини, створивши робочі місця для місцевих. Планують вирощувати й полуницю, для чого набиратимуть на сезонні роботи ще працівників.

– Як і в інших поліських селах, в Орв’яниці люди утримують у своїх господарствах 76 корів, є ще близько двадцять коней, яких раніше було набагато більше, – наводить цифри колишній сільський голова, а нині депутат Дубровицької міської ради Олег Білотіл. – Адже селяни останнім часом надають перевагу мотоблокам для обробітку землі чи тракторам.

В Орв’яниці також тримають овець та кіз, майже кожен годує свиней, бо ж як же українець без сала? Щодо домашньої птиці, то її у селі якраз чимало: кури, індики, а також качки та гуси на численних водоймах, що оточують село.

Оскільки тут протікає річка Горинь і є багато інших водойм, то дуже розвинена риболовля – чимало рибалок, цьому місцеві хлопчики вчаться змалечку.

 

Надіються на народного депутата Віктора М’ялика

Орв’яниця розбудовується. Адже тут побутові умови не гірші, ніж у місті. Водогін, природний газ… Свого часу місцеве сільськогосподарське підприємство «Промінь» побудувало тут двоповерхову сучасну школу на 450 місць, добротний дитячий садок (довгий час «Промінь» повністю утримував цей заклад, платив зарплату працівникам та харчував дітей),  приміщення для відділення поштового зв’язку з невеличким готелем (щоправда, нині він не функціонує, але тепер  в цю ж будівлю перенесли сільський ФАП), виступило замовником асфальтування всіх сільських вулиць, будівництва сільських водогонів, звело десятки квартирних будинків для селян.  Нині можливості й СПП та й самих селян скромніші. Бо і тут люди обурюються останнім непосильним підвищенням цін на електроенергію, зняттям пільгових 100 кіловат, а також подорожчанням газу. Тож дехто радіє, що, газифікуючи домівки, встановлюючи газові конвектори і котли, все ж передбачливо залишив грубки.

Люди доручили своїм депутатам від їх імені звернутися до Президента, як гаранта Конституції, Уряду, Верховної Ради з вимогою скасувати підвищення цін на енергоносії, газ і повернути їх до попередніх. Адже такі оплати багатьом поліщукам не по кишені через низькі доходи і зубожіння більшості за останні кілька років. Депутати Дубровицької міської ради дослухались до думки мешканців не лише Орв’яниці, а й інших населених пунктів територіальної громади, і прийняли таке Звернення.

Надіються люди і на допомогу народного депутата України Віктора М’ялика. Просили через газету передати їх прохання  і «SOS!» про допомогу.

Щоправда, такої допомоги потребує не Орв’яниця (її газифіковано давно), а сусідні села Соломіївка і Кураш. Місцеві мешканці за власні кошти (вклали на той час по тисячі доларів з кожного двору) побудували вуличні газові мережі, але газ їм так і не підвели. Куди тільки не зверталися люди – і до трьох голів Рівненської ОДА, які змінювали один одного, народних депутатів, Президентів Петра Порошенка і Володимира Зеленського, Кабміну. Людей направляли в ОДА. А толку так і нема – проблема з газифікацією задавнилась. Люди сподіваються на допомогу народного депутата України Віктора М’ялика, який, чули, багато робить корисного для мешканців свого округу. «То, може, й нам підсобить», – з надією кажуть люди.

 

Пише історію села

В Орв’яниці школа велика, потужна, визнана у 2019 році кращою сільською школою на Рівненщині. У цьому заслуга всього педагогічного колективу на чолі з директором Аллою Буткевич. Є у школі і краєзнавчий музей села, яким опікується вчителька Тетяна Галушко (на знімку внизу). Вона – поет, краєзнавець, збирає старожитності для музею. Пише історію села.

Є у селі і добротний дитсадок на чотири групи, бо в Орв’яниці чимало багатодітних сімей. П’ятеро дітей, скажімо, виховує подружжя Романа і Ольги Білотіл, четверо – Юрія і Тетяни Деркач. Глави цих сімей – учасники бойових дій на сході країни.

Тягнуться люди і у місцевий будинок культури, де завідуючою Олена Чернецька (на знімку). Вона вміє організувати змістовне дозвілля і для дорослих, і для малечі. Щоправда, через карантинні обмеження змушена по-іншому організовувати роботу закладу. А влітку при будинку культури діє літній дитячий табір. Три тижні діти тут вивчають історію рідного краю, обряди, звичаї, пробують себе у народних ремеслах.

У селі є Свято-Троїцька церква,  дві бібліотеки, Дім молитви, ФАП, де завідуючою Лариса Мельник (на знімку разом з колегою Світланою Подик приймають пацієнтку).

Не ховалися за спини

Особливість Орв’яниці те, що тут патріотизм, любов до своєї країни проявляють не на словах, а на ділі. Колишній сільський голова, а нині депутат Дубровицької міської ради Олег Білотіл розповів, що як тільки на Сході стало неспокійно, чимало чоловіків із сіл їх колишньої сільради,у тому числі й із Орв’яниці, виявили бажання захищати мир і спокій. 44 місцевих мешканця брали участь в АТО, в тому числі 27 – з Орв’яниці. На щастя, всі повернулися додому.

Олег Білотіл розповів про особливу сім’ю Єрмейчуків. Чому особливу? Бо в одній хаті проживає три учасники бойових дій.  Її глава Василь Васильович  свого часу воював в Афганістані, а ось його сини – Олександр та Роман боронили мир на Сході. Можна лише здогадуватись, скількох недоспаних ночей коштувало все це їх матері Олені Романівні, яка терпляче чекала повернення синів.

Усі мобілізовані та воїни-контрактники з Орв’яниці гідно виконали свій священний обов’язок перед Батьківщиною, зокрема, Олександр Дульський, Іван Потерайко, Олександр Параниця, Андрій Буткевич, Володимир Салівонов та інші. Їх поважають у селі. Зараз на Сході проходять службу за контрактом троє мешканців Орв’яниці.

Людмила РОДІНА,

Олександра ЮРКОВА.

 

Фото надані Людмилою РОДІНОЮ.

 

1 коментар:

  1. Привіт, друзі. я і моя колишня розлучилися 1 рік і 2 місяці тому, і я була на шостому місяці вагітності. Ми обоє любимо один одного, і це було для мене шоком, і це справді розбило мені серце. Я спробував зателефонувати йому, і обидві лінії були роз'єднані. Я намагався зв’язатися з ним у соцмережах, але він видалив мене від них. Я намагався зв'язатися з його батьками, і вони сказали мені, що їх син сказав, що він мене не любить і не хоче бачити мене, і вони не знають, що не так. Я плакала і плакала щодня, бо дуже його любила. Поки я не народила і дитині не виповнився рік, я не могла повернути свою любов. Знову я розгубився. Я не знаю, що мені робити, і я також втратив роботу, і у мене немає грошей, щоб доглядати за дитиною. Я був нещасний у житті, тому я плакав до своєї сестри, сказав їй свою проблему і сказав, що вона знає про потужний приворот доктора алаби, який допомагає їй, коли вона не може завагітніти. Я зв’язався з ним електронною поштою, і він сказав, що допоможе мені, і сказав, що жінка наклала заклинання на мого чоловіка і сказала, що допоможе мені розірвати заклинання, щоб мій чоловік повернувся до мене назавжди, і воля буде моєю. Для мене було великим сюрпризом, що все, що він сказав, сталося. Мій чоловік негайно повернувся до мене і сказав, щоб я його пробачила. Щиро дякую цьому потужному та справжньому заклинателю. Я молюсь, щоб він прожив довго і зробив більше своєї чудової роботи. Якщо у вас є проблема, яка турбує вас у житті, вам слід зв’язатися з цим потужним гравцем заклинань! Він може вам допомогти. Він вас не підведе, ви можете зв’язатися з ним за адресою gmail: dralaba3000@gmail.com або whatsapp: +2349071995123................

    ВідповістиВидалити