вівторок, 2 лютого 2021 р.

 





ПРО ДОРОГИ, ЗЕМЛЮ, КОМУНАЛЬНІ ЗАКЛАДИ ТА ТАРИФИ

йшлося на останній сесії міської ради

28 січня відбулося чергове пленарне засідання сесії міської ради, на розгляд якого виносилося близько трьох десятків питань. У роботі сесії взяли участь 24 депутати із 26 обраних. Перед початком сесії міський голова вручив народним обранцям депутатські посвідчення. Були утворені дві нові депутатські фракції: представників Радикальної партії Олега Ляшка (об’єдналося  три депутати, голова фракції – Павло Рудичек) та партії «За майбутнє» (також у складі трьох депутатів, голова – Олександр Кузін).

 

З-поміж найбільш актуальних питань, що пропонувалися до розгляду - затвердження актів прийому-передачі в комунальну власність міської ради цілого ряду установ, які раніше були спільною власністю громад району чи сільських рад. Це робиться з метою можливості їх утримання в майбутньому, аби населення Дубровиччини в процесі децентралізації не відчуло перебоїв з отриманням послуг від: Дубровицької музичної школи, закладів культури (у власність міської ради переходять всі міські заклади культури та тридцять сільських), Центру позашкільної освіти (відтепер він називатиметься Центр дитячої та юнацької творчості), інклюзивно-ресурсного центру, КНП «Дубровицька центральна районна лікарня» та «Дубровицький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (тепер це будуть «Дубровицька міська лікарня» та «Дубровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Дубровицької міської ради), Дитячо-юнацької спортивної школи. Оскільки окремі з цих закладів забезпечуватимуть своїми послугами й населення двох інших наших громад, свою лепту на їх утримання, передбачається, вноситимуть й вони.

Збільшується апарат міської ради на ще кілька структурних підрозділів - створюється сектор соціального захисту населення (2 штатні одиниці), служба у справах дітей (також 2 штатні одиниці), центр надання адміністративних послуг (3 штатні одиниці). Положення про ці структури було затверджено на сесії. Щодо останнього депутат Павло Рудичек резонно зауважив, що в теперішніх умовах роботі ЦНАП слід надати максимум уваги, по можливості розширити його послуги, забезпечити доступ до максимуму реєстрів з віддалених робочих місць. Зазначу, що всього планується доступ до таких реєстрів з дев’яти точок, в тому числі, як і планувалося раніше, з кожного старостинського округу по селах.

Було внесено зміни до бюджетного рішення міської ради на 2021 рік, спрямувавши зокрема сукупно 1,5 млн. грн. з вільного залишку загального фонду та залишку коштів бюджету розвитку спеціального фонду на співфінансування капітального ремонту асфальтного покриття автодороги Дубровиця-Мочулище-Острівці.  Всього, як зазначив міський голова Богдан Микульський, міська рада має дев’ять готових проєктів щодо ремонту дорожнього полотна. При першій можливості державного фінансування – треба бути готовими забезпечити співфінансування ще якогось дорожнього об’єкта.  

Також трансформації зазнала Програма розвитку житлово-комунального господарства на території Дубровицької міської ради на 2021 рік, в частині збільшення грошового забезпечення водопровідно-каналізаційного господарства з 2557,0 до 2657,0 грн. Це викликано критичним фінансовим станом в КП «Міськводоканал», де через заборгованість могли відключити електроенергію. Йшлося також, вже в запиті депутата Миколи Петрушка, про непомірно високі тарифи цього підприємства та звіт про роботу його керівника. Було вирішено за підсумками першого кварталу таки заслухати звіт цього комунального підприємства.

Також депутати прийняли у комунальну власність цілий ряд земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (всього  майже  тисячу ділянок загальною площею 8080 га). Їх перелік можна подивитися на сайті міської ради по кожній колишній сільській раді зокрема. Розглянули депутати й кілька інших земельних питань, які всі були проголосовані одноголосно.

Дещо подискутували наші обранці з приводу Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію. Однозначною була позиція – підтримати це звернення, але без жодних політичних забарвлень, а коротко й по суті питання. Витяг із нього читайте нижче.

З метою об’єктивного, неупередженого, політично незаангажованого висвітлення діяльності сесій та засідань виконавчого комітету міської ради депутат Олександр Лавор пропонував здійснювати їх пряму відеотрансляцію  на офіційному веб-сайті Дубровицької міської ради. Однак це рішення депутати не підтримали, оскільки міська рада не має технічної можливості для такої трансляції.

Надали на сесії попередню згоду на безоплатне прийняття до комунальної власності Дубровицької міської ради з власності Дубровицької районної державної адміністрації окремого індивідуально визначеного майна, яке було надане в користування Центру надання адміністративних послуг Дубровицької РДА для забезпечення його функціонування. Відповідне клопотання буде спрямовано до Сарненської районної державної адміністрації як правонаступника нашої РДА.

Кілька цікавих питань порушувалося й в «Різному». Але про це вже в наступному номері газети.

Людмила РОДІНА.

 

Із звернення депутатів Дубровицької міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію:

«Ми, депутати Дубровицької міської ради, представляючи інтереси Дубровицької міської територіальної громади, вкрай стурбовані ситуацією щодо чергового підвищення цін на енергоносії. В умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності громадян, особливо в сільській місцевості, падіння економіки, продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Хоча на початку карантину влада України запевняла, що тарифи на комунальні послуги не будуть підвищуватися під час дії в Україні карантину. Проте, згідно з отриманими січневими «платіжками», тарифи на газ, електроенергію та на послуги з розподілу природного газу значно зросли.

В період коронакризи, влада має підтримати бізнес і людей та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для громадян  можливо розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян.

Враховуючи зазначене, висловлюємо категоричний протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній й вимагаємо від Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП:

не підвищувати  тарифи на природний газ та електроенергію;

скасувати підвищення тарифів на природний газ, послуги розподілу природного газу та електроенергію з 01.01.2021 року;

привести тарифи на послуги розподілу природного газу до єдиного значення для всіх громадян країни;

надати структуру розрахунку тарифу по оплаті за природний газ побутовими споживачами та структуру розрахунку тарифу за послуги транспортування газу;

збільшити видатки державного бюджету та залучати інвестиції  з метою нарощування обсягів видобутку власного газу для потреб громадян;

забезпечити функціонування на території країни незалежних інституцій для здійснення контролю щодо якості природного газу;

на законодавчому рівні розробити та затвердити механізми щодо компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян, а також щодо сплати орендної плати за землю під мережею місцевих газопроводів;

передбачити додаткові заходи за рахунок коштів державного бюджету для соціального захисту громадян».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар