пʼятницю, 13 травня 2016 р.

У дусі пам’яті та примирення
З нагоди Днів пам’яті і примирення в нашому районі, як і по всій Україні, пройшли заходи, учасники яких вшанували пам’ять жертв та героїв Другої світової війни, а також згадали про тих, хто воював і воює на Донбасі. Не обійшли увагою і українських матерів – їх день, День матері, цього року припав якраз на 8 травня.














































































Трішки передісторії свята: протягом попередніх років незалежна Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським зразком.  Таке святкування не відповідало історичній пам’яті українського народу і загальноєвропейським традиціям. Минулого року завдяки Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
 Велике примирення до Дня Перемоги у Дубровиці цьогоріч було таким: на майдан Злагоди прийшли вшанувати пам’ять полеглих воїнів учасники бойових дій Другої світової війни, ветерани ОУН-УПА, учасники АТО, афганці, керівники району та міста, всі небайдужі наші земляки. На грудях у багатьох – червоний мак як загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів Другої світової війни. Говорили про страхіття війни, перемогу, Україну і історичну правду:
«Шановні ветерани! У цей святковий день згадуємо тих, хто подарував нам мир в Україні, Європі, мир у всьому світі. Згадуємо тих, хто переміг нацистську, фашистську чуму, перемогли агресію, подолали голод. Герої, які полягли тоді, надихають наших молодих воїнів на боротьбу за вільну, незалежну Україну».
«З того часу, як розпочалася війна на Сході, слова «перемога», «світ», «мирне небо» звучать для нас по-іншому. Через багато  років ми знову бажаємо один одному мирного неба, вкладаючи в це душу. Хочеться, щоб ми цінували мир і виносили уроки з усіх воєн. Низький уклін усім ветеранам, усім, хто захищав свою батьківщину, щиро, не шкодуючи сил, не шкодуючи здоров’я, не шкодуючи свого життя. Живіть довго і радуйте нас прикладом своєї мужності і безстрашності!». 
«Слова «Слава Україні - Героям Слава!» перестали бути лише вітанням. Нині це віддання особливої шани тим, хто у напружений, найкритичніший і найважливіший момент життя нашої країни не відступив і пожертвував собою заради своєї Батьківщини».
Про це наголошували у своїх виступах голова РДА Сергій Киркевич, міський голова Богдан Микульський, ветерани Федір Кренько та Степан Бакунець.
Працівники культури району підготували для учасників дійства цікаву, наповнену патріотичним змістом культурну програму. З особливим піднесенням співали про мир, Україну, пам’ять всі учасники концерту. На закінчення заходу, завдяки спільному флеш-мобу, на майдані розквітнула квітка єднання. Народний депутат Василь Яніцький передав солдатам Перемоги грошову допомогу. Лягли квіти до обеліска і могил тих, хто не повернувся додому у тривожні сорокові минулого століття…
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар