пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Вдячні  нащадки – великим  патріотам
Нація живе доти, доки пам’ятає своїх героїв. Відтак цьогоріч 9 травня дубровичани віддали шану одразу кільком поколінням мужніх та сильних духом людей, які боронили і досі боронять Україну від окупанта. Не забули й про борців за волю – вояків Української повстанської армії. Адже вони так само, як і нині юнаки на Сході, без роздумів клали свої молоді життя на вівтар незалежності в 40-х роках минулого століття. Покидали домівки, сім’ї і відважно йшли у бій за державу, залишивши таким чином свій вагомий слід в нашій історії. Зокрема відбулося освячення пам’ятного знаку на могилі-кургані першого сотенного УПА Григорія Перегійняка, який був встановлений за матеріальної підтримки депутатів районної ради.
Окрім сотенного, там поховані Грицьовець Федір Кіндратович із села Висоцьк, Різанович Федір Леонтійович із села Річиця (нині село Вербівка), повстанці «Медвідь», «Хмара» та невідомий вояк УПА, а також уроженці села Бродець: Сокол Трохим Назарович, Верес Володимир Іларіонович, Лінік Іван та Різанович Федір Гнатович.
Аби пом’янути славних земляків в урочищі «Гончариха», де відбувався захід, зібралося чимало мешканців навколишніх сіл. Були також присутні голова РДА Сергій Киркевич, заступник голови РДА Микола Кохно, заступник голови районної ради Олександр Задорожний, міський голова Богдан Микульський, начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк та депутат обласної ради Віталій Сухович.
Відправив панахиду та освятив меморіал настоятель Свято-Троїцького храму села Людинь отець Петро, зазначивши, що бійці УПА не гналися за надвеликими цілями, вони лише хотіли бачити своїх дітей, внуків, правнуків вільними. До того ж священнослужитель подякував ветерану УПА Степану Банкунцю та побажав йому ще довгих років життя. В свою чергу Степан Сидорович згадав свого командира Григорія Перегійняка на псевдо «Коробка» та розповів про ті буремні роки: «Тодішня радянська влада поширювала пропаганду, що ми, бандерівці, йшли і різали мале й старе. Зараз ми бачимо таку ж картину на Сході. Недарма в Росії говорять, що в нас тут і дітей варять, і снігурів їдять. Насправді в кожному селі люди, впізнаючи в нас своїх, і одягали, і кормили, і приймали на нічліг. В усіх учасників УПА була сильна ідея. Саме вона вела нас у бій. Кожен боровся відчайдушно, як останній раз, керуючись гаслом «Або здобудемо українську державу, або помремо за неї».
Про героїчний подвиг наших предків та нинішніх хлопців, котрі зараз проявлять жертовність заради Батьківщини, говорив голова РДА Сергій Киркевич. А Володимир Мозоль ознайомив присутніх з біографією Григорія Перегійняка.
Насамкінець депутат обласної ради Віталій Сухович дав настанову для молоді: «Ми повинні поважати одне одного, берегти та шанувати свою історію, аби збудувати гідне майбутнє». Оскільки захід відбувався на території Висоцького лісгоспу, пан Віталій на правах господаря пригостив гостей кулішом та березовим соком.
Отож, як зазначив Степан Сидорович Бакунець, в часи війни вояки УПА пошепки віталися – «Слава Україні». Нині ж ми можемо на весь голос величати нашу державу, пам’ятаючи, якою ціною вона здобуває свою незалежність.
Леся КОНДРАТИК.











































































Немає коментарів:

Дописати коментар