пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Вишиванка: символ, модний тренд та оберіг
Сьогодні все популярнішими стають національні мотиви в одязі. Відтак чи не кожен українець має у своєму гардеробі вишиванку або вбрання з елементами народних орнаментів, яке можна одягнути і в будень, і на свято. Це завжди гарно, патріотично та самобутньо. А от чи дорого, перед Днем вишиванки дізнавався «Дубровицький вісник».













На нашому місцевому ринку вишиванки продають на будь-який смак та гаманець. Продавчиня Лідія  каже, що вартість насамперед залежить від розмаїття орнаменту, техніки та матеріалу  вбрання. Так, вишиті сорочки в середньому коштують 350 грн., з льону – 450. Є й шифонові - по 430-450 грн. Дитячу вишиванку можна придбати за 150-200 грн. А от плаття обійдеться від 650 до 950 грн. На базарі бачили й вишиту гіпюрову сукню за 1250 грн.
Нині молоді дівчата для особливих подій обирають довгі плаття з народним орнаментом. Їхня ціна стартує від 1000 грн. Підійшовши до палатки пані Лідії, ми побачили, як саме такий наряд купує білоруська школярка для випускного вечора. Продавець зазначає, що наші сусіди є частими її клієнтами. Вони мотивують це тим, що ми слов’янські народи і традиції в нас схожі. Та й українські вишиванки їх ваблять автентичністю та красою.
Можна знайти на ринку і вбрання, гаптоване бісером. Пані Лідія сама вишиває такі сорочки і сукні, однак зізнається, що це задоволення не з дешевих: «Зимою вишивала бісером плаття. По собівартості воно обійшлось в 1000-1200 грн. Це лише ціна заготовки і бісеру. А от щодо роботи, то в Хмельницькому оцінюють 1 пришиту бісерину в 10 копійок. А в мене лише на один мак пішло 500 штук, а таких візерунків, окрім колосків, волошок і т.д., на одному рукаві сім. Отож я підрахувала, що таким чином плаття обходиться до 7 тисяч. Втім продала я його за 2500 грн. Зараз в мене є вишита бісером сорочка за 1200».
Загалом майже вся продукція у продавчині з Івано-Франківська. Кожного тижня вона отримує товар з новою варіацією гуцульської вишивки. Пані Лідія говорить, що в дубровичан національний одяг зараз користується попитом. Його купують і дорослі, і діти, і старші люди. Особливо перед святами. Смаки в усіх різні, втім молодь зазвичай обирає світліші тони або щось яскраве, а от старшим, навпаки, до вподоби класичне вбрання в темних відтінках.
Також є безліч пропозицій в онлайн-магазинах, де можна купити як нові, так і ношені речі. На так званих Інтернет-прилавках вдасться придбати вишиванку для дорослого від 270 грн., на немовлят від 150, а на дошкільнят від 190. Проте слід враховувати, що замовлення треба чекати кілька днів і оплачувати доставку. До того ж варто обирати перевірені Інтернет-магазини, які точно не ошукають.
На ОLХ можна знайти ще дешевший одяг: у середньому дитячі вишиванки тут пропонують від 130 гривень, а для дорослих — від 200 і більше. А ось найдорожчі позиції на цьому сайті неабияк вражають. Наприклад, користувачам пропонують сорочку ручної роботи за 20 000 грн., або вишиту бісером сукню за 15 000 грн.
Втім і це не межа. Із розвитком моди на національний одяг в Україні  з’явився новий бізнес – люди їздять віддаленими селами, скуповують за безцінь старовинний одяг з бабусиних скринь та перепродають втридорога. Зокрема на ОLХ пропонують старовину вишиванку 18 століття за 38 163 грн. Тож перегляньте спадок свої рідних, можливо, натрапите там на вишитий антикваріат, на котрому, як бачите, можна добряче заробити.
В народі кажуть, що власноруч зроблена сорочка завжди ближча до тіла та душі. А якщо її вишити з правильним посилом та відповідним орнаментом, то вона взагалі може стати потужним оберегом.
Отож метр тканини на базарі коштує 130 гривень. На ціну пошиття, за словами дубровицької кравчині, впливає складність фасону. Відтак виготовлення дитячої вишиванки обійдеться в середньому в 130 грн., дорослої – від 150 до 300 грн. В Інтернеті можна замовити й заготовку. Викроєна блуза з набитим орнаментом вартує від 300 грн., без візерунку коштуватиме дешевше. Також за 180 гривень можна окремо купити набиту вставку. Нитки на нашому базарі пропонують по 3 гривні за моток. Тонші пояси можна придбати за 25 грн., багатші – за 30-40 грн. Втім, мабуть, найбільші витрати – це час та зусилля, адже вишивання – справа не з легких.
Ще одним важливим моментом є обрання правильного оздоблення. Якщо нині ми сприймаємо вишиванку як елемент гардеробу та засіб самовираження, то раніше їй надавали особливого значення. Кожен візерунок та його колір мали своєрідний підтекст, тому наші прабабусі ставилися до цього з особливою уважністю.
Цікаво, що тоді жінки не копіювали чужі узори, не відшивали їх з інших виробів чи схем. Їх роботи були індивідуальними. Жінка володіла «мовою» орнаментального письма, де через кольори, лінії, малюнки створювала абсолютно унікальну річ, закодовану на добре життя для себе чи рідної людини. А от відшити чужий узор для сорочки означало взяти на себе чужу долю.
Не будемо перераховувати всі види орнаментів, адже їх не мало. При нагоді кожна вишивальниця у Всесвітній павутині зможе знайти щось своє. Зазначимо, наприклад, що колись чорну сорочку дітям ніколи не вдягали. Її носили лише літні люди, аби підкреслити всю свою мудрість та поважність. Іноді, в деяких українських селах, чорну сорочку шили для загиблих воїнів, проводжаючи їх в останню путь. Дитяча ж сорочка мала бути білою. Вважалось, що цей колір притягує позитивну енергетику, а чорний – поглинає.
Знавці етнічної символіки при виборі вишиванки рекомендують чоловікам надати перевагу геометричним візерункам: ромби, лінії, зигзаги – все це відноситься до чоловічих знаків. Із рослинної символіки сильній статті більше підходить листя, ніж квіти. Найбільш універсальним є дубове листя, адже дуб – символ Перуна – бога сонячної енергії. Наші предки вірили, що таке зображення надасть чоловіку сили та мужності. А от із зображеннями хмелю потрібно бути обережним – це символ молодості, свободи та кохання. Не гоже одруженому чоловіку носити сорочку із таким орнаментом - це своєрідний сигнал, що парубок вільний і готовий до любовних звершень.
Жінкам енергетично ближчі плавні, округлі форми та зображення квітів – це символ чистоти і процвітання роду. При цьому, більш старшим жінкам слід звернути увагу на орнаменти з ягодами та плодами (калина, виноград), які символізують безсмертя роду і материнство.
Дітям краще не вдягати вишиванку із символами родючості (ромб із крапкою, коло).
Варто зауважити, що колись було суперечливе ставлення до нині популярного маку. Одні дослідники вважають, що маки – дитячий знак, інші кажуть, що це – символ скорботи матерів і жінок за загиблими чоловіками та синами.
Втім споконвічним правилом створення української вишиванки залишається віра. Якщо людина вірить, що саме ці кольори і візерунки  принесуть їй удачу і захистять в тяжку хвилину від лихого ока, то саме так і буде.
Кілька цікавих фактів про вишиванки
Насамкінець пропонуємо вам перелік цікавинок про нашу національну атрибутику, котрі, можливо, ви не знали.
1. Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки приписувались трипільцям.
2. Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння наших предків говорило: «Чим сорочка біліша – тим чоловік добріший». Саме тому дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля.
3. До речі, про особливе значення чоловічої вишиванки, як символу кохання ходить ще одна легенда. Подейкують, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.
4. Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом, став Іван Франко. Він носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.
5. Одним з найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона рясно розшита чорними нитками. Розповідають, що колись турки і татари знищили практично всіх місцевих чоловіків, тому жінки впродовж кількох поколінь вдягали такі сорочки. А у борщівському храмі знаходиться унікальна ікона, на якій зображена Марія, одягнута саме у таку вишиванку.
6. Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом. Для прикладу, гуцульські сорочки розшивалися геометричними фігурами та рослинними візерунками. А ось на Слобожанщині білими нитками зображали виключно геометричні орнаменти. До того ж, якщо у Західній Україні вишиванки зазвичай майоріли різними барвами, то у деяких східних областях переважали всього кілька кольорів.
7. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.
8. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки. Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками. Для кожного замовника створюється особливий дизайн. Розробники розповідають, що «вишивані» наліпки замовляють не тільки власники авто, адже їх можна почепити на будь-яку рівну поверхню. До речі, популярністю вони користуються по всій Україні. Розповідають також, що замовлення на автовишиванки надходять і з інших країн: Німеччини, Австралії, Нової Зеландії.
9. Тогоріч американський журнал «Vogue» визнав українську вишиванку головним модним трендом сезону.
Ось так потрохи світ починає українізовуватись: ми приймаємо його, він приймає нас. Сподіваємось це тільки початок.
Підготувала Леся КОНДРАТИК.



Немає коментарів:

Дописати коментар