пʼятницю, 27 травня 2016 р.

ПРАВО НА ЩАСЛИВЕ
ДИТИНСТВО

Кожна дитина має право на щасливе дитинство, на любов та турботу. Але, на жаль, саме діти
є найуразливішими до загроз сучасного світу. Захист дітей – обов’язок дорослих. Яким чином забезпечують його на Дубровиччині, розповідає начальник у справах дітей
Олена ЛОБЗУН:


На початку червня традиційно ми святкуємо Міжнародний день захисту дітей, якому, як правило, приурочено цілу низку заходів. Розкажіть про основні з них, що практикуються в нашому районі.
Рівно 20 років тому вперше відзначено День захисту дітей в нашому районі. За цей період удосконалено механізм надання святкових подарунків для дітей-сиріт, за такими дітками розпорядженням голови райдержадміністрації закріплено громадських опікунів. Постійно проводяться спортивні змагання, традиційним є малюнок на асфальті, змінюється лише його тематика. Цього року для дітей будуть організовані “майстер-клас” з рукоділля та дитячий квест “Острів скарбів”. Запрошуємо дітей та батьків до районного будинку культури на фінальну частину та гала-концерт фестивалю-конкурсу “Бурштинові таланти” серед дітей віком від 3-8 років, а також взяти участь у виставці фотографій з домашнім улюбленцем. Всі ці та інші заходи відбудуться 29 травня та 1 червня цього року.
Діти – найуразливіша категорія наших співгромадян. Від кого вони потребують захисту?
Найперше необхідно створити умови для належного проживання та виховання дитини в сім’ї, допомогти батькам подолати складні життєві обставини,основна мета здійснення суб’єктами соціальної роботи заходів – зберегти для дитини біологічну сім’ю. На сьогодні держава забезпечує призначення та виплату різних державних допомог з метою підтримки сім’ї, надання безоплатної правової допомоги не тільки батькам, а й дітям. На жаль, збільшується кількість дітей, які постраждали від насильства, особливо від рідних батьків. Захист у судових органах потрібен дитині, яка оступилася.
Україна неухильно дотримується основних засад Конвенції про права дитини. Коротко розкажіть про цей документ та як він реалізується у нас.
Конвенцію прийнято резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року, ратифіковано Постановою Верховної Ради України у 1991 році. На районному рівні затверджена районна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини».
Як зазначено в Конвенції, “Дитина, внаслідок її фізичної і розумової незрілості, потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження”. Батьки, опікуни, усиновлювачі несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Створення для дитини умов для освіти, медичного забезпечення, виховання, захисту від усіх видів дискримінації та торгівлі, ці та багато інших заходів – це основні положення даного документу.
Розкажіть про нові вітчизняні правничі новели щодо захисту дітей.
В Україні підвищилась увага з боку державних органів до соціальних проблем дитинства та захисту прав дітей як на політичному, так і законодавчому рівнях. Уряд України продовжує здійснювати заходи, спрямовані на приведення внутрішнього законодавства й практики у відповідність до принципів і положень Конвенції ООН про права дитини. Загалом в Україні законодавчо визначені та реалізуються на практиці засоби захисту прав дітей. Відповідно до законодавства дитина має право особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів (стаття 10 Закону України «Про охорону дитинства»). Крім цього, дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років (стаття 152 Сімейного кодексу України).
З метою захисту прав дитини на виховання в сім’ї чинним законодавством передбачено нову форму тимчасового перебування дитини – патронатні сім’ї. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які пройшли відповідну процедуру щодо підготовки документів, навчання і отримали позитивний висновок про створення умов для тимчасово перебування в цій сім’ї дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах. Звичайно, держава гарантує оплату праці таким вихователям.
Світ дитинства чимось скидається на казку. Якими маємо бути ми, дорослі, аби в дітей спогади про цей період були найприємнішими?
Кожен із нас має бути прикладом для дитини. Це не тільки стосується батьків, законних представників дитини, державних інституцій, які працюють в інтересах дітей, а інших суб’єктів, які створюють чи надають послуги. Якщо дотримуються усі права дитини, а законодавство буде постійно удосконалюватися виключно в її інтересах, – сама дитина відчує, що про неї піклуються, і що вона не сама у цьому світі.

Напередодні Міжнародного Дня захисту дитини вітаю усіх дітей із святом! Нехай ваше дитинство буде щасливим і радісним, а літні канікули веселими і змістовними. Дякую батькам, опікунам, усиновлювачам і своїм колегам за турботу про дітей, захист їх прав. Закликаю усіх сьогодні й кожного наступного дня зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.

Спілкувалася Людмила Родіна.


Немає коментарів:

Дописати коментар