пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Кому життя на пенсії в радість?

Життя українських пенсіонерів ніколи не нагадувало казку. Віддавши десятки років роботі, в результаті вони опинялися на периферії економічного благополуччя. З розряду фантастики для наших пенсіонерів завжди була можливість побачити світ, з’їздити на хороший відпочинок чи побалувати себе дорогою покупкою, що для їхніх європейських «колег» цілком нормально. Єдине, на що можна було сподіватися – аби вистачило грошей на їжу, ліки, оплату комунальних послуг, і, якщо вдасться, на подарунки внукам.


Сьогодні ж і ці елементарні речі стають недоступними. Адже значна кількість пенсіонерів опинилися за межею бідності, отримуючи мінімальну пенсію. З першого травня вона збільшилась до 1130 гривень. Наступне зростання буде у грудні – до 1208 гривень. І хоча попередній уряд таке підвищення прирівнював мало не до подвигу, самі ж люди не надто зраділи цій подачці. Адже за нинішніх цін додані 56 гривень виглядають скоріше як насмішка, аніж реальна допомога. Тому й не дивно, чому старші люди збирають в сумки продукти та пожитки і везуть їх на базар, аби заробити додаткову копійчину. Або ж взагалі виходять на вулицю жебракувати.
Втім не у всіх пенсіонерів України така критична ситуація. Загалом середня пенсія до травневого підвищення становила 1578 гривень. 77 % пенсійного населення отримувало до 1600 гривень. Дещо більшу пенсію мали силовики у відставці (близько 2800 гривень), військові (2593 гривні), дипломати (3222 гривні) та «чорнобильці» (3365 гривень). Зрозуміло, що віднедавна ці пенсії зросли ще на 6%.
А от серед касти обраних лідирували за кількістю прокурори. 5600 таких пенсіонерів отримували майже 7 тисяч гривень щомісяця. Далі йшли колишні нардепи. Оплату за законотворчу діяльність одержувало 1000 пенсіонерів у розмірі 15 тисяч гривень. Найелітніші пенсіонери – екс-судді. 1400 колишніх служителів Феміди України щомісяця поповнювали свій гаманець на майже 16 тисяч гривень.
Щоправда, з січня поточного року максимальну пенсію, яку може призначити держава, скоротили до 10 740 гривень. Однак, на гарячій лінії Пенсійного фонду зазначили, що ті, хто вже отримує понад 10 740 гривень, з такою пенсією і залишаться. А от судді та нардепи, які вийшли на заслужений відпочинок після січня цього року, будуть отримувати не більше вказаної суми.
Варто згадати, що журналісти видання «Сьогодні» на основі соціальних дослідження вивели середньостатистичний портрет українського пенсіонера. Ним виявилась жінка, адже, за статистикою, 60-річних і старше жінок у нас удвічі більше, ніж чоловіків. Вона самотня (вдова або розлучена), живе в селі, має 2 дітей, основним її заняттям є город та дача, а розвагою – телевізор та участь у виборах.
Для порівняння поляки отримують в середньому 9000 гривень (або 1,5 тис. злотих), а максимальна пенсія в них – 14,9 тис. грн.  Правда, тут не платять неробам без трудового стажу. Вибір розваг для польських пенсіонерів значно ширший: для них існують спеціальні знижки на авіаквитки, поїзди (поляки в віці часто подорожують по країні), музеї, галереї, театри. Функціонують у Польщі й особливі «Клуби сеньйорів», в яких літнім людям влаштовують тренінги та майстер-класи.
Одні з найбільш забезпечених пенсіонерів у Європі – німці. Пенсійний вік у Німеччині становить 65 років і для чоловіків, і для жінок. Середня пенсія у них – близько 31 тисячі гривень. Серед популярних розваг – робота і подорожі за кордон. Крім того, німці мають право на безкоштовні ліки та низку медпослуг.
Французи теж не бідують. Їхня середня пенсія становить приблизно 29 700 гривень на місяць. А мінімальна державна пенсія – 500 євро (14 370 грн.). У Великобританії на даний час базова пенсія має фіксований розмір – 110, 15 англійських фунтів (4051 гривень) на тиждень. При заробітку вище певного рівня (зараз це 5668 фунтів (208 752 гривень) на рік) виплачується друга державна пенсія – трудова. Іспанські пенсіонери живуть дещо скромніше, але і їм не варто скаржитись. Середня щомісячна пенсія в країні складає 24 426 гривень. А ось шведських пенсіонерів з року в рік визнають найщасливішими в Європі і тими, хто найбільш подорожує світом. Середня їхня пенсія – 35 729 гривень.
Україна відстає від названих країн не лише розміром виплат, але й самою пенсійною системою, яка наразі є застарілою та неефективною. Проблема в тому, що в нас донині діє солідарна пенсійна система. Тобто ті, хто працює, утримують тих, хто на пенсії. Економічно активного населення зараз нараховують приблизно 18 мільйонів. Наче немало. От тільки далеко не всі з них працюють, а ті, що працюють, не завжди оформлені офіційно. За даними Державного центру зайнятості, за останній рік кількість осіб, які сплачують єдиний соціальний внесок, скоротилась на 600 тисяч. Якщо на 1 січня 2015 року внески до Пенсійного фонду платили 10,5 мільйона осіб, то на 1 січня 2016-го – лише 9,9 мільйона. Зате кількість пенсіонерів за цей час зросла на 165 тисяч –  з 12,15 до 12,3 мільйона. Тобто пенсіонерів у нас більше, ніж тих, хто офіційно працює. І ситуація лише погіршуватиметься.
Тому логічніше, мабуть, було б не додавати по кілька копійок щороку та не підвищувати пенсійний вік, що лише на період покращить ситуацію, а почати реформувати всю систему. Однак досі влада жодного закону не прийняла. Тож молодим людям залишається хіба що самим щомісяця відкладати певну суму, якщо не хочуть такої злиденної старості, як у їхніх бабусь.
Закінчити матеріал хотілося б влучним висновком пенсіонерки пані Віри, з котрою вдалось поспілкуватись з приводу цього: «Аби був якийсь результат, треба щоб наші чиновники хоча б трохи пожили як звичайні пенсіонери. Спробували поїсти маргарину замість масла, ліверної ковбаси замість копченої, хай би сходили на гуманітарку чи на базар або постояли б день, подаваючи молоко. Тоді можливо щось і зрозуміли б».
Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар