пʼятницю, 13 травня 2016 р.

* 8 травня – День Червоного Хреста
Шляхетна місія добра

Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця \/ є найбільшою гуманітарною організацією у світі, діяльність якої спрямована на захист і надання допомоги найбільш вразливим категоріям населення.
Основними складовими Міжнародного руху є Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та 190 національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, в тому числі Товариство Червоного Хреста України.

Товариство працює в Україні з 1918 року. Його діяльність регламентується Статутом Товариства, Законами України «Про Товариство Червоного Хреста України» і «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала в Україні», Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами.
Товариство Червоного Хреста України - це майже 4 млн чоловік, об’єднаних у 48673 первинних, 630 районних, міських та міськрайонних, а також 24 обласні та Київську міську організації.
У цьому невеликому статистичному портреті постає най-більша в нашій країні благодійна громадська організація. Вона, відповідно до своїх загальновизнаних гуманітарних принципів, намагається якомога краще прислужитися немічним і знедоленим, допомогти людині зберегти гідність у найскрутнішому становищі та зробити свій внесок у створення розгалуженої системи адресної допомоги громадянам, сприяючи органам державної влади в реалізації їхніх гуманітарних програм. Це один з основних та масштабних напрямків діяльності Товариства Червоного Хреста України.
З 2013 року Товариство Червоного Хреста України працює в особливих умовах, обумовлених подіями на Майдані, подіями в Криму та збройним конфліктом на сході країни. Під час масових заворушень на Майдані загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України надали допомогу понад 1500 потерпілим.
У співпраці з ВООЗ створено 26 мобільних медичних бригад, які працюють в Донецькій і Луганській областях та в інших регіонах з компактним проживанням переселенців.
Товариство спільно з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста організовує поставки гуманітарної допомоги в заклади охорони здоров’я, які лікують постраждалих внаслідок збройного конфлікту. Надаються медикаменти, перев’язувальні матеріали, засоби індивідуального захисту для медиків, медичне обладнання. Лікарням та госпіталям надані апарати УЗД, електрокардіографи, пересувні рентген-апарати, дефібрилятори, апарати для електрокоагуляції судин, засоби реабілітації. Загальна сума допомоги лікарняним закладам становить 84 млн. гривень.
В особливий період Товариство продовжує виконувати традиційні завдання: підтримку самотніх малозабезпечених громадян похилого віку, ветеранів та інвалідів війни і праці, інших верств населення, які потребують соціальної допомоги. Спільно з органами охорони здоров’я здійснюється велика робота, спрямована на подолання епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекцiї в країні, допомогу отримали майже 47 тис.
З цією метою на території всієї країни діє розгалужена мережа патронажної служби, в якій працює 3090 патронажних і молодших медичних сестер. За останні п’ять років, допомагаючи органам охорони здоров’я та соціального захисту країни в медико-соціальному обслуговуванні самотніх хворих громадян похилого віку, патронажна служба та активісти Червоного Хреста щорічно надають допомогу понад 350 тисячам осіб, що належать до найуразливіших категорій населення.
На теренах нашого району Червоний Хрест започаткований відразу після війни. Спочатку діяльність його представництва поширювалася і на сусідні Володимирецький та Зарічненський райони. На жаль, достеменно невідомо, хто був першим керівником цієї служби в районі. Проте свого часу її очолювали М.Ю. Богдан, Є.Л. Котяш, А. Шумська. Ось уже 35 років поспіль cлужбу очолюю я. Нині в районній мережі Червоного Хреста трудяться 15 патронажних сестер, які щороку обслуговують до 1000 осіб, що потребують сторонньої допомоги. Кожного року районне Товариство надає грошову допомогу найнужденнішим на суму до 5 тис. грн.
Серед кращих патронажних медсестер районної організації Товариства є: Л.М. Хомич (с. Людинь), С.М. Попович (с. Берестя), Г.С. Чудінович (с. Сварицевичі), що пропрацювали в Товаристві понад 20 років. Близько 15 років: Н.М. Стасюк (м. Дубровиця), О.В. Дейнеко (с. Городище). Близько 10 років: Д.П. Гордич (с. Бережниця), І.А. Клюйко (с. Соломіївка), І.О. Крижик (с. Мочулище). Гарно зарекомендувала себе і молодь: Л.В. Придюк (с. Крупове), В.В. Чмуневич (с. Переброди), О.В. Скаржинець (с. Партизанське). наші ветерани - Н.Я. Хозеєва (м. Дубровиця) та М.П. Діжурко (с. Тумень) та ін.
Щороку матеріально-побутову допомогу надають 200-300 одиноким нужденним на суму 25-30 тис. грн.
Хочу привітати з цим святом добра і милосердя, гуманності, мудрості та терпіння весь наш колектив працівників, активістів та волонтерів та всіх небайдужих людей, які своєю громадською діяльністю надають допомогу людині в захисті життя і здоров’я, честі особистості на період як збройних конфліктів, стихійних лих, епідемій, так і економічних криз і потрясінь.
Микола ЧУДІК, голова районної організації
Товариства Червоного Хреста.


Немає коментарів:

Дописати коментар