пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Красиво жити не заборониш
Після Майдану влада голосно заявляла  про повне скасування пільг та привілеїв для екс-посадовців. Мовляв, колишні президенти, прем’єри та міністри повинні жити при таких стандартах, як і все суспільство. Однак прості українці, навіть незнаючи того, досі продовжують утримувати деяких елітних пільговиків. І за ці суми можна було б запросто вилікувати не один десяток атовців або ж матеріально допомогти тисячам пенсіонерів. Втім як завжди пріоритети в нашій державі розставленні не за необхідністю, а за примхами далеко не бідних людей.
Відтак за інформацією одного зі столичних видань, у майже мільйон гривень щороку Україні обходяться три колишніх президенти – Кравчук, Кучма та Ющенко.
Найбільші привілеї - у Віктора Ющенка. Він нарешті виїхав із державного помешкання в Конча-Заспі. Проте за ним залишився інший закріплений будинок там, котрий поки недобудований. Крім цього, станом на 2016 рік, держава надає екс-президенту 2 машини – «Mercedes Benz» і «Volkswagen» та 3 водіїв. Торік на його транспортне обслуговування витратили з казни 179 тисяч гривень.
Ще 115 тисяч, окрім пенсії, того року пішло за статтею довічного грошового утримання Ющенка. 323 тисячі з бюджету 2015-го витратила держава на апарат екс-президента – його помічників. Також за ним закріплений кухар, дві покоївки та два офіціанти. Але їхніми послугами, за інформацією держуправління справами, останні 2 роки Віктор Ющенко не користувався.
Усі зазначені пільги надаються завдяки указу Януковича від 12 березня 2010 року – «Про забезпечення, обслуговування та охорону Віктора Ющенка». Цей документ розсекречений лише півтора роки тому.
Екс-президент Леонід Кучма веде трохи скромніший спосіб життя. За ним закріплено державний автомобіль «Mercedes Benz» без водія, утримання якого торік обійшлося державі у 56 тисяч гривень.
Ще 301 тисяча гривень з держбюджету 2015 року пішла на помічників екс-президента Леоніда Кравчука.
Якщо фінансування колишніх очільників країни хоч якось можна зрозуміти, то ситуація із спікерами не вкладається в голові, зважаючи на сьогоднішні обставини в державі. 
Так, відповідно до декларації, банківський рахунок колишнього голови Верховної Ради Володимира Литвина за останній рік поповнився на 6 мільйонів гривень, а його родини – на 11 мільйонів. Він пояснює, що ці кошти зберігаються в доларах США, євро та швейцарських франках. Також Володимир Литвин і його родина мають престижні авто. Утім, і досі держава надає йому в користування службове авто «Toyota Land Cruiser» разом із водієм.
Ще один колишній спікер – екс-«регіонал» Володимир Рибак теж має автомобіль із водієм. Нагадаємо, він очолював Верховну Раду під час побиття та розстрілів на Майдані.
А ось Олександр Турчинов може обирати, на якому автомобілі їздити. За ним закріплено одразу два – від парламенту йому як колишньому спікеру надається «Skoda Octavia» з водієм, та від Держуправління справами вже як секретарю РНБО. Щоправда, яке саме – засекретили.
В підсумку на автомобілі та водіїв шести колишніх спікерів українського парламенту торік із держбюджету витратили 2 мільйони 161 тисячу гривень.
Також у чималу копійчину обходиться і чинний президент Петро Порошенко. Загалом Державне управління справами торік отримало 969 мільйонів гривень, з яких менше половини є, власне, «президентськими» витратами.



Немає коментарів:

Дописати коментар