пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Свято у колі єдиної сестринської родини
(Враженнями про відзначення Всесвітнього дня медичної сестри ділиться Надія Годунко, головна медична сестра КЗ ОЗ «Дубровицька ЦРЛ»)

Цьогорічний Всесвітній день медичних сестер був для мене особливим. Разом з колегами з Рівненщини та всієї України я взяла участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Медсестринство на варті здоров’я нації», присвяченій відзначенню Міжнародного дня медичної сестри, що пройшла у місті Яремче. Своїми враженнями хочу поділитися з земляками.
12 травня відзначався Всесвітній день медичної сестри. Це свято започатковане з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер.
Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл. В Україні сьогодні працює більше 303 тисяч медсестер, більше двохсот наших земляків виконують почесну сестринську роботу в нашій лікарні.
Нагадаю, що функціонує Асоціація медичних сестер України – добровільна організація, створена в травні 1997 року задля підвищення престижу професії медсестри та захисту прав молодших медпрацівників. А громадська організація “Рівненська обласна Асоціація сестер медичних” була заснована 10 травня 2007 року з метою сприяння захисту правових, професійних, економічних, культурних та інших інтересів медичних працівників. Очолює асоціацію Людмила Романішина – енергійна, відповідальна і цілеспрямована людина, фахівець своєї справи.
А зараз безпосередньо про цьогорічне відзначення. Всеукраїнська науково-практична конференція була організована за сприяння Міністерства охорони здоров’я України, Асоціації медичних сестер України та департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Представництво нашої, рівненської делегації, було чисельним і згуртованим.
Отож 12 травня на Прикарпаття прибули медсестри з усіх областей нашої держави, щоб спільно обговорити актуальні питання важливої сестринської медичної ланки. Ми спілкувалися як велика родина, медичні сестри зі Сходу, Заходу, Півдня і Півночі України. Була чудова нагода продемонструвати традиції і майстерність вишивки з усіх куточків України, бо урочистості провели саме в цьому національному вбранні. Це знову ж таки підсилювало чуття єдиної родини, особливо приємно було, що і представники Донецької і Луганської областей відзначали Всесвітній день медичних сестер разом з нами.
Серед кількасот учасників конференції були і науковці, керівники медичних училищ і коледжів, інститутів медсестринства, завідуючі ФАПів, представники фірм, які співпрацюють з медичною галуззю.
Упродовж двох днів ми обмінювалися досвідом, обговорювали здобутки і проблеми у щоденній діяльності, провели практичні заняття.
Особливі враження залишилися у кожного учасника рівненської делегації про чудовий карпатський край, гуцульську гостинність, про чисте та смачне повітря гірської частини України, яке в залежності від часу, доби та пори року змінює свій смак та аромат. Відвідала наша делегація Зарваницю – сакральне місце, що за своїм релігійним та історичним значенням – поряд з Києво-Печерською, Почаївською та Святогірською лаврами – вважається провідним християнським центром України. Побачили ми Яремче, Ворохту, Буковель. Кожне з цих міст заслуговує на окрему розповідь про красу і їх народні звичаї.
 Цікаво і приємно було побувати на гуцульському весіллі, адже обряди українського народу є надзвичайно різноманітними. Воно, як і жодне українське весілля, не пройшло без музик та традиційних весільних пісень, які прикрашали святкування.
Почули ми гуцульські трембіти і посмакували баношем. Багато цікавого дізналися про цю національну гуцульську страву. Наприклад, те, що банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано, – справа чоловіча. Зачарував нас і густий, майже містичний звук трембіти. Одне слово, припав до душі цей чудовий куточок нашої України, який ми побачили у колі нашої сестринської родини. Отож  щиро дякую за організацію змістовної поїздки громадській організації Рівненській обласній асоціації сестер медичних. Наш керівник  Романішина-Лановська Людмила Констянтинівна ще раз довела, що вміє створити особливу дружелюбну атмосферу у нашій делегації, вирішувати найоптимальніше всі організаційні питання поїздки. 
Звичайно, багато можна було б ще розповідати про цю неординарну подію, про людей, з якими зустрілася. Обов’язково ще довго буду ділитися враженнями зі своїми колегами.
 Хоча й з невеличким запізненням, шлю вітанням всім медичним сестрам нашого району – моїм колегам–медсестричкам по професії і по духу, ветеранам праці. Думаю, що робота медсестри – професія вічна, свята, неподільна на будні і свята. Мої рідні і дорогі колеги, хай благословляє Бог всі ваші життєві починання і береже ваші родини.
Додам також, що 12 травня пройшли урочистості з нагоди Всесвітнього дня медичної сестри і у нашій районній лікарні, їх зорганізувала Наталія Орленко. Подяками обласного управління охорони здоров’я за вагомі досягнення у роботі були  нагороджені Леся Степанович, в.о. медичної сестри приймального відділення  та Лариса Корінь, медсестра поліклінічного відділення. Грамотами Рівненської асоціації медичних сестер відзначено Петрушко Євгенію, медичну сестру терапевтичного відділення і Оксану Прохоренко, старшу медсестру хірургічного відділення. Зазначу, що кожна медична сестричка нашої лікарні вкладає душу у свою роботу. Приєднуюся до вітань на адресу своїх колег, бажаю і надалі злагоди, взаємоповаги та щирої дружби у нашій  сестринській родині.
Записала Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар