пʼятницю, 11 травня 2018 р.


Без дозволу дерев не ріжуть
Прилегла територія Дубровицької районної лікарні займає близько двох гектарів землі. Довкола розкинувся великий парк, у якому мирно співіснують як дерева дуже літні, так і значно молодші. Вже зійшов сніг, і от-от буде тепло. Весна зустріне відвідувачів лікарні красою анемони, добре буде посидіти на лавочці і подихати свіжим повтірям. Але, зрозуміло, що цю велику територію потрібно прибирати, опікуватися розлогими деревами, щоб вони не стали для людей загрозою.
Днями, перебуваючи у лікарні, спостерігала, як тут почали готувати територію парку до Великодня. Зрізають зовсім сухі старі дерева, підстригають крона молодших. Завідуючий господарством Андрій Полюхович розповів:
– Теперішня Пасха дуже рання. От ми вже й почали активну підготовку. Як бачите, роботи не бракує. Лікарня – це великий господарський комплекс, і не лише нам про парк доводиться дбати. Однак, саме зараз «гаряча» пора для наведення ладу тут. Ось неподалік траси вирізали геть старі сосни, сухі дерева. Іноді нам роблять закиди, що, мовляв, ми зрізуємо такі історичні насадження. Поскільки це територія Селецької сільської ради, то лише з дозволу депутатів ми це робимо. Зрозуміло, що безпека людей понад усе. Хтозна, коли чекати сюрпризу від таких старих насаджень. Хочеться натомість посадити фруктову алею. Шукаємо спонсорів, це було б добре мати власні фрукти для хворих.
Я зізнаюся своєму співрозмовнику, що дуже люблю парк нашої лікарні, бо змалечку спотерігала за пробудженням тут життя навесні. Розумію, що цей парк – ціла екосистема, в якій комфортно деревам, квітам і птахам. Колись часто тут господарювали вужі, особливо неподалік інфекційного відділення.
Андрій Полюхович ділиться такою думкою: «Ви знаєте, не всім до вподоби отаке співіснування птахів і рослин. Ось там, неподалік житлового будинку лікарів, є багато воронячих гнізд. Це найстаріша частина парку. Дерева були посаджені ще за часів графа Плятера. Ворони там створили своє царство. Іноді хворі нарікають на їх галасливість і просяться на амбулаторне лікування, мовляв, активність птахів заважає їм відпочивати. Головному лікарю про це у заявах пишуть, до мене підходять з такою проблемою також. Але зрізати ці дерева – теж не вихід, погодьтеся, та й у нас роботи ж вистачає, окрім як дбати про це».
Ось так цікаво розказав нам про весняне прибирання керівник господарської частини лікарні. А ви вже почали облагороджувати  свою територію? Запрошуйте, подивимося, розкажемо про вас!
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар