пʼятницю, 11 травня 2018 р.


Де зустрінуть Першовересень учні з Лісового?

Голова районної ради Микола Кухарець, перший заступник голови РДА Микола Кохно, начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Ніна Стасюк 27 квітня побували у Лісівській школі І-ІІ ступенів на зустрічі з педагогічним та батьківським колективами. Йшлося про реорганізацію школи, про довіз дітей у Сварицевицький опорний заклад. Участь у важливій для всіх розмові взяла директор Сварицевицького навчального закладу Олена Полюхович.
«Дубровицький вісник», до речі, писав про майбутню невизначену долю лісівських учнів рік тому, публікація від 27 травня. Саме батьки рік тому виступали проти реорганізації Лісівської школи, а у разі таких змін, вони категорично відмовлялися, щоб їх діти навчалися у Сварицевичах. Тема залишилася відкритою. Знаю, що за цей рік батьки та педагоги закладу стукали у багато дверей, щоб їх почули і врахували думку лісівчан щодо реорганізації. До прикладу,вони ставлять питання про довіз дітей у Золоте. Однак, про все по порядку.
Отож головна тема зустрічі: реорганізація Лісівського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів» у школу І ступеня неминуча. Держава не може утримувати школу, де наповнюваність 40-45 учнів. За розрахунками (гроші виділяються залежно від кількості дітей) вже цьогоріч не вистачало близько 400 тисяч на зарплату вчителям Лісівської школи. Наказ про реорганізацію школи був доведений до відома колективу. Державницька позиція така: лісівські діти, починаючи з 5 класу, будуть їхати на навчання у Сварицевицький НВК як опорний заклад, у якому створені всі умови для здобуття якісної освіти. Для цього вже куплено «Шкільний автобус», першочергово буде відремонтована дорога. Відстань – 12 км. Ніна Іванівна Стасюк і Микола Іванович Кохно донесли цю остаточну пропозицію держави до колективу Лісівської школи.
Ніна Стасюк зазначила: «Ми не приїхали сваритися, змушувати чи просити. Ми озвучуємо те, що маємо. Шановні батьки, дослухайтеся, бо це найкращий варіант для ваших дітей. Ви маєте право віддати їх на навчання по всій Україні – Озерськ, Золоте, Дубровиця, але довозити діток ніхто централізовано не буде. «Шкільний автобус» перекинути на Золоте можливості нема. Це інша громада, там своє фінансування освіти. Вибір за вами, батьки. Якщо дітей не пустите на навчання, то відповідальність лягає на вас»!
Виступила і Олена Михайлівна, очільник Сварицевицького закладу. Щиро запросила всіх до себе, побачити, як живе ця опорна школа. Батьки і вчителі навідріз їхати не захотіли. Впевнена, що діти поїхали б з радістю, якби батьки дозволили.
Я прекрасно розумію емоції мам. Жодним словом не хочу образити їх відчуття і прагнення боротися за школу у селі, за те, щоб дітки вчилися трошки ближче.  Дуже шкода, що реформа  боляче торкається нервів багатьох людей.
Ми відвідали і школу у Сварицевичах. Прекрасний заклад, у якому є два комп’ютерні класи, дві смарт-дошки, чудові хімічний, фізичний, географічний кабінети та прекрасний лінгафонний – для вивчення іноземної мови. Працює маленький «інклюзивний центр». Знаю чудовий колектив викладачів цього закладу вже багато років і щиро поважаю їх педагогічний талант. Шкода, що не скористалися лісівчани можливістю його побачити. Батьки написали заяву, у якій зазначили, що самі не поїдуть у Сварицевичі і не пустять туди своїх дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар