пʼятницю, 11 травня 2018 р.


ПЕТРО ВОРОБЕЙ ПРЕЗЕНТУВАВ СВОЮ ТРИЛОГІЮ ЗЕМЛЯКАМ

У благодатний період пасхальних свят дубровичани мали змогу долучитися до хліба духовного ще й на презентації епічної трилогії нашого земляка Петра Вороб’я. Ми вже досить докладно знайомили наших читачів з цим поліським епосом, що носить такі символічні назви: «Заграва», «Відблиск» та «Сяйво», проте багато нового почули й на самій презентації книг. Нагадаємо, трилогія охоплює сто років життя, кожен з томів трилогії займає 33 роки – період, з яким ми пов’язуємо не тільки вік Христа, але й одне покоління в історії. 
«Був період, за часів президентства Януковича, коли мене охопила зневіра та розчарування. Тож в задумі заключний том планувався під робочою назвою «Попіл». Бо якщо перший символізував національне піднесення, зародження та найбільший накал українського руху опору, другий – відлуння минулої слави по-справжньому народної Української Повстанської Армії, що проявлялися в русі шестидесятників, дисидентстві, то ще зовсім недавно ми переживали упадництво національного духу, що й асоціювалося в мене тоді з попелом. Однак якось, якраз напередодні Революції Гідності, зателефонував до мене один з прообразів героїв мого роману. Коли цей чоловік зачув, що хочу назвати заключний том «Попіл», почав всіляко відмовляти мене. І запропонував нову назву – «Сяйво», мовляв, Україна ще дасть про себе знати. Як бачите, слова цього колишнього політв’язня стали пророчими», – зазначив автор трилогії, звертаючись до земляків.
Охочих почути про твір від самого Петра Вороб’я, незважаючи на буденний день, виявилося чимало. Особливо ж приємно, що переважно це були старшокласники – теперішні ровесники героїчних персонажів трилогії. Не менш бажаючих виявилося згодом й придбати трилогію до домашньої бібліотеки з автографом автора. Міський голова Богдан Микульський своєю чергою пообіцяв посприяти з придбанням цих книг для бібліотек міста.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар