неділю, 11 лютого 2018 р.


* Отакої!
Діти мерзнуть, а ПОСАДОВЦІ «відморожуються»

Після закінчення січневих шкільних канікул в нашому районі частина шкіл так й не відновила навчальний процес. На заваді став мороз.

Управління освіти, молоді та спорту проінформувало «Дубровицький вісник»: «За станом на 16.01.2018 року у зв’язку з недотриманням температурного режиму призупинено навчальний процес у Дубровицькому НВК «Ліцей-школа», Селецькій та Лютинській школах. З 17.01.2018 року до них долучилася Орв’яницька». На Інтернет-сторінці обласної газети «Рівне вечірнє» взагалі назвали вісім «заморожених» на Дубровиччині шкіл.
До критичної межі опустилася позначка термометра й в деяких дитячих садочках району. Наприклад, в міському дитсадку за номером 5 «Світлячок» у вівторок термометр показував 10 градусів на другому поверсі й на кілька градусів вищу температуру – на першому. Порушено було тепловий режим й в Селецькому дошкільному закладі.
«Вихователі роблять все від них залежне, гріють піжамки й стараються взагалі не роздягати дітей, в приміщенні вмикають електрокалорифери. Однак електромережі тоді не витримують додаткового навантаження», - говорять молоді батьки вихованців «Світлячка», що звернулися в критичній ситуації 17 січня  за роз’ясненнями до райдержадміністрації. Молоді люди киплять обуренням, чому, гріючись в просторих владних кабінетах (а на момент їх відвідин в приміщенні РДА було навіть спекотно), чиновники завчасно не подбали про такі ж комфортні умови й для малюків в дитсадку.Спершу розгнівані батьки навідалися до кабінету першого заступника голови райдержадміністрації Миколи Кохна. Той вибачився за авральну ситуацію в садочку, пояснивши, що на заваді безперебійного теплопостачання в даному випадку стала поломка котла. Пан Кохно сказав, що райдержадміністрація в жодному разі вини з себе не знімає, пообіцявши, що найближчим часом ситуація стабілізується.
В.о. директора КП «Теплосервіс» Григорій Шах, якого делегація батьків зустріла тут же, пояснює так:
«В п’ятому садочку у вівторок трапився форс-мажор – вийшов з ладу один котел. Комунальники працювали до опівночі, але поломку усунули. Втім проблема не в цьому. Дитсадок отоплюється через загальну мережу з міською школою №2. На початку опалювального сезону для забезпечення тепла управління освіти виділило лише шосту частину від потреби і то тільки в грудні. Тому «Теплосервіс» був змушений позичати паливо. І напозичався до нині на 645 тисяч. Цю суму не відшкодували. В результаті «Теплосервісу» не постачатимуть паливо, поки воно не погасить борг. Загалом управління освіти винне підприємству 1 мільйон 600 тисяч. Якщо влада вирішить проблему хоча б з частиною заборгованості, тепло буде. Принаймні, на це два дні дали керівнику району на нараді в облдержадміністрації».
В свою чергу голова РДА Микола Петрушко, котрого у  зв’язку з катастрофічною ситуацією відкликали з відпустки, запевнив у відновленні якісного теплостачання: «Завтра (тобто 18 січня) 550 тис. грн. буде перераховано КП «Теплосервіс», щоб поправити стан справ». Очільник району сказав, що ще до відпустки доручав своїм заступникам й управлінню освіти, молоді та спорту втрясти всі гострі моменти з опаленням шкіл. А в якийсь момент назвав навіть всі неузгодженості між освітою та комунальним теплопостачаючим підприємством «відкритим саботажем», а самого керівника «Теплосервісу» звинуватив в некомпетентності через те, що підприємство завчасно не вивезло уже заготовлені дрова, котрі йому безоплатно передав «Торфленд». Пан Шах також назвав всю проблему з опаленням «штучно створеною», але винним назвав того ж голову адміністрації. Буцімто це через нього ці дрова свого часу не були «оприходувані» на «Теплосервісі», а нині «Торфленд» відмовляється їх відвантажувати комунальникам також за узгодженням з Миколою Петрушком. Останній все це назвав наклепом, а на пропозицію тут же при людях зателефонувати до керівництва підприємства, аби посприяти відвантаженню дров, відповів, що навіть не знає номерів телефонів цих людей.

Батьки закликали керівників переступити через свої амбіції, а разом взятися до діла. «З усієї цієї розмови ми зрозуміли, що між вами (головою РДА та в.о. директора «Теплосервісу») є якась особиста неприязнь, але чому її заручниками мають бути наші діти?, – резюмувала одна із мам й пригрозила, якщо дітки в садочку мерзнутимуть й надалі, то малюків просто приведуть до райдержадміністрації. – Тут затишно, наші чиновники собі ні в чому не відмовляють, то нехай й малюки побавляться в теплі».

Немає коментарів:

Дописати коментар