неділю, 11 лютого 2018 р.

* Символ року
«Може зрадити найкращий друг, але собака – ніколи»,
вважає прикордонник-кінолог Юрій Петровець
У Держприкордонслужбі разом із прикордонниками-кінологами несуть службу 1277 собак 16 порід, в тому числі і в зоні АТО, пише прес-служба ДПУ.
Прикордонники пояснюють, що окрім німецьких вівчарок, кордони України охороняють також лабрадори, добермани, спанієлі, ротвейлери.
Наш земляк Юрій Петровець в прикордонній службі вже десять років. Тож як кінолог про собак, що розділяють з прикордонниками всі тяготи служби, може розповісти дуже багато. «Почалося ще з строкової служби. Її я ніс в спеціалізованому навчальному центрі Держприкордонслужби у Великих Мостах, що на Львівщині. Тут вперше спробував себе в якості кінолога. Відтоді назавжди зрозумів, що найвідданіший друг – чотирилапий».

«Дівчатка розумніші й більш прив’язані до господаря, ніж хлопчики»
Першою службовою собакою, якою опікувався Юрій, була німецька вівчарка Берта. Відтоді йому довелося змінити шість чотирилапих напарники. Деяких виховував сам змалечку, деякі переходили «в спадок» від попереднього інструктора. Кінолог каже, що, як правило, собаки-дівчатка більш розумні й прив’язані до свого наставника. Його Берта була дуже кмітливою й миттєво вловлювала накази, проте ця собака була власністю навчального центру й разом вони пропрацювали недовго.
 І в собак є свої нагороди
За роки служби Юрій змінив не тільки кілька собак, але й прикордонних загонів, і всюди чотирилапим помічникам відводилася особлива увага. «Те, що люди бачать, як собачка слухається свого господаря, як виконує різні вправи - одне. Але вони ще не знають, скільки передує праці з цією твариною, щоби вона це вміла робити. Кінологи, практично, підопічному віддають весь свій вільний час. Навчання проходить у формі гри, тварина за цей період здружується з інструктором, а він з нею.
Наука намарно не минає. Чотирилапий уміє і слід вправно нанюхати, і порушника затримати. Прикордонники сміються: «інколи так захоплюється, що відтягти від жертви у дрескостюмі неможливо». 
Нині в Юрія – два службових собаки: шоколадний добряк лабрадор Балу та витривала бельгійська вівчарка Баді, що несла з Юрієм службу ще на україно-польському кордоні. Кожна з них по-своєму натренована: Баді – дока на затриманні порушників кордону на зеленій полосі, Балу «спеціалізується» на наркотиках, вибухових речовинах тощо. За відмінну службу Баді має навіть нагороди – дві медалі за затримання порушників державного кордону.
«У навчальному центрі бачив дуже іменитих собачок – з багатьма медальками. Однак більшість з них вже служби не несуть. Такі чемпіони є своєрідним посібником для кінологів та їхніх підопічних – показують, як швидко й вправно подолати полосу перешкод, прийоми затримання порушників».
На Львівщині в навчальному кінологічному центрі Держприкордонслужби систематично проводять навіть чемпіонати з дресування службових собак. Тут чотирилапі захисники державного кордону України змагаються в таких дисциплінах, як пошук та виявлення порушників, наркотиків та вибухових речовин. Судді також оцінюють загальний вишкіл тварини, дисциплінованість та витривалість, її роботу по сліду, навики захисту, охорони ділянки місцевості, догляду вантажів та транспортних засобів тощо.

На пенсію – через вісім років
В кожного  службового пса своя спеціалізація. Хто, як Баді – затримувач, інші, як Балу - шукачі. Його основний профіль – наркотики. Їх шоколадний кудлатий велетень винюхує в легковиках і вантажівках. Помиляється вкрай рідко і на схованку може вказати за 5 хвилин. Гавкотом. І разом з тим цей лабрадор – наймиліше створіння. Юрій каже, частенько діти примудряються побавитися з ним, як з великою живою іграшкою. Інспектор не забороняє своєму напарнику трохи відволіктися, проте годувати пса стороннім не дозволяє. Жартома пояснює, мовляв, тоді Балу не заборонені для перевезення вантажі шукатиме, а смаколики по сумках. Тож Балу доводиться змиритися з таким жорстким табу. Хоча попоїсти лабрадори любляють. Баді ж навпаки в харчуванні аскет. 
Службовий вік прикордонних чотирилапих – 8 років. Далі – пенсія. Зазвичай, її собаки отримують у домівках своїх вихователів. За час служби кінологи так зближуються з підопічними, що кидати тварин напризволяще, хай навіть у непоганих армійських умовах, не хочуть.
Обидва Юрієвих підопічні ще в розквіті «собачих» сил. А отже й службових можливостей.

Кожна порода має свої особливості
Баді – особиста власність Юрія. Її купував у визнаного волинського заводчика бельгійських вівчарок. Деякий час пропрацювавши з німецькими вівчарками, Юрію захотілося спробувати в роботі «бельгійця». Цю породу цінують за витривалість й агресивність. Такий пес, якщо нападе на слід, а вже, повірте, витренувана службова собака його вловить обов’язково, то спуску не дасть. Незамінний помічник на зеленому кордоні. Тривалість зміни на кордоні - 12 годин. Та тяжко лише для новачків. Бувалі ж пішки долають за півдоби до сорока кілометрів. Собака не відстає. Рухається пришвидшено, та ще й має тренування щодня. Такий пес, як й його наставник, знає: викладатимуться – буде результат. Юрій розповідає, коли перевівся в Дубровицю й почав працювати на пункті прикордонного контролю в Городищі, змінив Баді на «шукача», однак вишкіл вівчарки не припинив. Правда, тепер Баді більше часу проводить з дружиною Юрія, «охороняє» її від можливого «нападу». Але вона – лише об’єкт охорони, а Юрій для Баді – незаперечний лідер.
Лабрадор Балу навпаки – собака надзвичайно добродушна. Недаремно навіть вишкіл цуценят лабрадора триває значно довше. До півтора року такий пес ще вважається дитинчам, тож й більше полюбляє гратися, аніж вчитися. А от вівчарки «дорослішають» значно раніше. В рік це вже сформований службовий пес.
Працював Юрій й спанієлькою Террі. Вона також була «шукачкою» в бориспільському аеропорту. «Зайдеш з нею в літак, вона неквапом, уважно обнюхає весь салон, багаж. Десь відчує у верхньому багажному відділенні якийсь підозрілий запах, стане, як вкопана, оглядається на тебе нетерпляче, мовляв, допоможи, підніми вище. Дуже кмітлива порода ці спанієлі».

Обираючи домашнього пса, треба
 знати, для яких цілей ти його заводиш
А от в домашньому побуті спанієль може й чимало клопоту завдати. Його мисливський інстинкт важко викорінити. Тож готуйтеся, якщо задумали придбати спанієля, що він захоче «пополювати» й на домашню птицю. Прекрасні мисливці ті ж самі лабрадори. Якщо йдете на качку – він ваш перший супутник. Адже залізти у водойму чи болото, для лабрадора – не проблема. Його інстинкт водолаза навпаки притягує пса до них. Лабрадор може бути чудовою нянею для дітей. Для охорони найбільше підходять вівчарки – прудкі, але не метушливі, розумні, безстрашні собаки.

Службова собака потребує
подвійної уваги
Раціон службової собаки повинен бути збалансованим. Хорошого пса на одній каші не буде. Недаремно ж прикордонній собаці передбачене й непогане «харчове утримання». Систематичні щеплення й регулярний ветлікарський нагляд – також необхідна умова для успішної служби. «Цього літа мій собака зловив кліща, то добре, що був завчасно щеплений, а так міг би й загинути. Проте лікування також обійшлося в солідну копієчку, до того ж на довгий період Балу «пішов на лікарняний». Але кожен кінолог зацікавлений, щоб підопічний завжди «був в строю». Тому своєчасні щеплення, вичісування, спеціальні собачі шампуні, вітаміни – незмінні атрибути такого прикордонного тандему. Час від часу кінолог-прикордонник «підвищує кваліфікацію» свого підопічного в навчальному центрі в тих же Великих Мостах. Уся ця напруга й додаткові клопоти компенсуються непорушною собачою відданістю. «Може зрадити найкращий друг, але собака – ніколи», – вважає Юрій Петровець.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар