неділю, 11 лютого 2018 р.

Йорданська вода зцілює тих, хто щиро вірує
У четвер, 18 січня, посвятила водичку у храмі Святої діви Іулянії на Борку. Як завжди, гарне було богослужіння, і отець Ростислав шанобливо наливав освячену воду всім прихожанам. Принесли додому, всі рідні попили, оселю освятили.
19 січня відвідали святкові богослужіння у храмі Різдва Богородиці та Свято-Миколаївському храмі у центрі міста. Щиро вітали і освячували воду для прихожан настоятелі отець Данило та отець Сергій. Надзвичайна атмосфера була біля церков: високодуховна, радісна, щира. Звісно, що хрести з льоду біля храмів також нас надихали у цей особливий день.
Хочу більш детально описати вам одну з своїх приємних зустрічей біля церкви Різдва Богородиці.
93-річна дубровичанка Ольга Володимирівна Годунко розповіла мені про свій святковий день нашим неперевершеним поліським діалектом:
«Проснулася в 5 утра. Подівіласа, що снігу столько, і думала не йти в церкву. А шо за свято без служби Божої?
Богу помолілася і в церкву. В 7.30 служба почаласа у нас. Отець Даніло привітав вельми гарно.
Святу водічку поставлю коло ікон. В спальні зробіла цилий алтар. У мене там багато помочних ікон. (Бабуся пелічила їх, я, до свого сорому, не повторю)».
Дуже хочу і вірю, що побачу Ольгу Володимирівну біля храму Божого і наступного року. Всім бажаю наступне Водохреще у радості зустріти.
А згодом, після служби Божої, у Дубровиці освячували воду на Кемпі та біля мосту. Всюди комунальники розчистили територію, був смачний куліш, теплі вітання священиків, гарні пісні і музика.
Директор районного будинку культури Олександр Лавор розповів про свято так: «Цього дня працівники районного будинку культури долучилися до святкування Хрещення Господнього, що проходило на озері в урочищі «Кемпа». Після освячення водойми благочинним Дубровицького району УПЦ Київського патріархату, настоятелем храму Різдва Богородиці отцем Данилом, присутніх дубровичан щирими словами та голосними колядками і щедрівками привітав колектив районного будинку культури. Було і традиційне купання в ополонці, і смачна юшка та куліш, гарячий чай, а ще – багато позитивних емоцій. Отож, як говорять у народі: «Дай Бог, за рік діждати!».
Перший раз цієї зими було організовано святкове масове купання на Водохреще у Золотому. У центрі села обладнали ополонку і, як годиться, поставили тут хрест з льоду. Молитвою і чудовим церковним співом освятили воду настоятель Свято-Михайлівського храму отець Сергій та хористи церкви. Було багато бажаючих спробувати особливу атмосферу святкового дійства – занурення у крижану воду. Як результат, особливі емоції додали всім чудового настрою та натхнення. Місцеві підприємці Наталія Віденчук, Оксана Чернюк, Роман Віденчук активно долучилися до організації свята і виступили спонсорами в організації гарячого обіду. Всім смакували чай та куліш. Отак разом, церква, молодь села, підприємці – всі бажаючі зробили у Золотому Водохреще особливим днем. Хай Божа благодать дарує такій гарній громаді доброго здоров’я.
Директор Озерської школи Анатолій Серко розповів у Фейсбуці про свято у своєму селі та, зокрема, в навчальному закладі:
«По-особливому піднесено пройшло святкування свята Водохреща в нашому закладі. Після загальношкільної лінійки з ініціативи дирекції закладу усі учасники освітнього процесу запрошувалися на озеро, аби оздоровитися в прямому значенні цього слова зимовим купанням в ополонці. Взагалі традиція зимового занурення на Водохреща була започаткована директором Анатолієм Максимовичем нещодавно: 19 січня 2014 року. Тоді його підтримав ще один сміливець-односельчанин. Цьогоріч же, тричі пірнали під воду близько 30 чоловік, і дуже приємно, що серед них більшість - це працівники школи та діти. Варто відзначити, що багато спробували відчути температуру зимової води цілими сім’ями разом із дітьми. А всі присутні емоційно пітримували сміливців, спостерігаючи згори чи біля берега Озерського озера. То ж дай Боже усім нам за рік дочекатися в силі, здоров’ї та мирі зустрічати знову різдвяні святочки!».
Дуже гарно організували свято Водохреща для усіх бажаючих у районі залізничної станції Тетяна та Олег Остапови. Знову ж таки було чудово обладнано місце для купання, переодягання, зігрівання. Вже третій рік поспіль подружжя Остапових неподалік дому влаштовує таке гарне свято для мешканців цієї частини міста. Освятив купання отець Сергій Деркач. Близько п’ятдесяти чоловік відчули особливу атмосферу цього святкового дня, занурившись в ополонку. Частували Тетяна та Олег всіх гарячим смачним обідом.
Ми розповіли лише про кілька святкових подій у нашому районі. Їх було значно більше і участь у купаннях взяли багато жителів Дубровиччини. Приємно, що християнське свято нас об’єднує, надихає і дає снагу для життя.
Нагадаємо, як кажуть старі люди, навіть здоровим людям корисно пити хрещенську воду вранці натще та перед сном. Вона має здатність очищати людину та робити духовно сильнішою, відганяти полум’я пристрастей. Традиційно невелику її кількість додають у криницю, щоб допомагала не лише людям, а й тваринам. Якщо у домі часто виникають сварки, інші негаразди – йорданська вода стане у пригоді. Нею також корисно вмиватися. Головне – не виливати освячену воду у водопровід або каналізацію – це гріх. Використану воду припустимо виливати у річку, озеро або під дерево: туди, де не ступає людська нога.
Ну от так… Свято гарне згадали, а про святу воду завжди можна говорити. Вірмо і віруймо. Бог буде з нами!
Любов КЛІМЧУК.









Немає коментарів:

Дописати коментар