четвер, 2 березня 2017 р.

СМЕРТЕЛЬНІ ІГРИ, або КИТИ ПЛИВУТЬ НА СХІД?

Ви напевно могли чути по радіо або навіть бачити по телевізору: безпорадно лежали на березі зграї дельфінів або китів, які незрозуміло яким чином сюди потрапили. Насправді це явище відбувається досить часто, однак навіщо це роблять тварини, вчені до цих пір розгадати не можуть. Як й не можуть психологи зрозуміти, що змушує підлітків забавлятися в ризиковані віртуальні ігри з фатальними наслідками. Саме останні стали темою обговорення «за круглим столом», в якому взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Микола Кохно, начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк, представники соціальних служб, поліції, навчальних закладів, медики тощо.

Існує безліч версій, чому вдаються до самогубства найбільші земні ссавці. Тварини інколи просто не здатні впоратися з тими викликами, якими «нашпигований» світовий океан. Так й юні користувачі світової павутини, не здатні впоратися з усіми прихованими в ній пастками. Молодіжна субкультура, натхнена ететикою смерті, свого часу була популярна на Заході, тепер вона заводіває свідомістю нашої дітвори. Це загроза, яка влучає в ціль, не порушуючи кордонів. Найгірше, що одна з вимог таких «фатальних» ігор «приведи 50 послідовників».
«Якщо ваша дитина має доступ до інтернету – вона вже може бути в небезпеці».
Про це вперше рік тому написала російська «Нова газета» в матеріалі «Групи смерті». Журналісти у розслідуванні стверджують: у мережі дітей доводять до самогубства. За півроку 2015-го таким чином в Росії загинуло близько 130 підлітків.
Більше 30% «сторінок смерті» припадають на соціальну мережу ВКонтакте, де, крім росіян, зареєстровано і 13 млн. українців, серед яких багато підлітків. Всі вони теж можуть стати жертвами так званих груп смерті.
Адже маніякам, які доводять дітей до самогубства, неважливо, де живе дитина. Головне, щоб його свідомість піддавалась маніпулюванню.
Отож учасники «круглого столу» обговорили план дій, як запобігти поширенню смертельних ігор серед нашої молоді. Зрештою, людині зі здоровим глуздом «грою» це назвати важко. Діти, пригнічені своїми проблемами, шукають розради у соцмережах. Розмістивши на своїй сторінці кодове повідомлення-заклик про те, що вони готові грати, вони отримують нагоду потрапити в спільноту, де їм призначають куратора – людину, яка вигадуватиме завдання. Завдань може бути від 13 до 50. Та в результаті вони ведуть до суїциду. Гравці повинні щодня відмічатися в 4:20 – звітувати про виконане завдання і отримувати нове. Психологи зазначають, що в цей час психіка дитини найбільш вразлива. Якщо ж дитина згодом відмовляється від гри, на неї тиснуть психологічно, цькують і можуть навіть погрожувати розправою над рідними.
Учасники «круглого столу» велику надію покладають на співпрацю з батьками. Ті повинні чітко усвідомлювати, де чатує небезпека на їхню дитину.
В першу чергу, варто звернути увагу на підозрілі групи у ВКонтакте. Вони бувають як з закритим, так і з відкритим доступами. Їх модератори – дорослі люди, які працюють зі знанням пристрастей і захоплень кожної окремої дитини. У назві груп найчастіше можна зустріти слова «Кити пливуть вгору», «F57» або «Море китів», наприклад.
Що їм кажуть?
Найбільш «нешкідливі слогани» – ось такі: «Кращі речі в житті з буквою “с” – Сім’я, субота, секс, суїцид».
Пісні типу: «… ми пішли у відкритий космос, в цьому світі більше нема чого ловити».
Питання: «Скільки сумовитих буднів ти готовий ще так проіснувати?».
Картинки: рейки, що насувається поїзд з написом «цей світ не для нас».
Фото: діти на дахах з написом «ми діти мертвого покоління».
Віртуальні групи смерті  перетворилися на реальну загрозу, що може постукати в двері кожного дому. «Не обов’язково, що в гру потрапить дитина з асоціальної сім’ї, – вважає начальник служби у справах дітей Олена Лобзун. – Навіть у благополучних сім’ях буває, що батьки приділяють дитині лише 30 хвилин на день. І часто суїциди – це спроба привернути увагу. Дитина це робить не для того, щоб померти, а щоб привернути увагу до себе, заставити близьких поцікавитися, що з нею відбувається».
Груп-символів смерті в соцмережах можна відшукати десятками. Один з працівників відділу протидії кібер-злочинам  майор поліції Іван Канюс в соцмережах розповідає, що такі групи існують, відколи є соцмережа «ВКонтакте». Там навіть є функція поскаржитися на пост, який провокує суїцид.
«Я вперше натрапив на цю проблему десь у вересні, – говорить Канюс. – Але то була інша гра для ще менших дітей – «Фея Вінкс». Дітям розсилали інструкцію: якщо хочеш, щоб вранці всі твої рідні стали феями, встань вночі, коли всі заснуть, відкрий газові пальники і лягай спати…».
«У першу чергу ми б рекомендували батькам приділяти дітям увагу, щоб вони не витрачали час на соцмережі, де вони знаходять подібні групи, – говорять психологи. – У підлітковому віці діти прагнуть самоствердження, отримати місце в соціумі, довести, на що вони здатні. Виконуючи квести й завдання, дитина підвищує самооцінку, їй здається, що тут нею, нарешті, цікавляться, її розуміють. В силу юного віку, діти часто навіть не сповна усвідомлюють, що смерть – це назавжди».
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар