четвер, 2 березня 2017 р.

СПІЛЬНО ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМИ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Коментар адміністрації КЗОЗ «Дубровицький районний ЦПМСД» до статті «Медицина: чим далі в ліс…», що була розміщена в «Дубровицькому віснику» №6 від 10 лютого.


Впродовж 2016 року на медикаментозне забезпечення закладу було виділено з державної медичної субвенції 325 845,60 грн. З цих коштів закуплено спецсуміш для лікувального харчування 2-ох дітей, хворих на фенілкетонурію (віком старше 3 років) на суму 120 430,80 тис.грн. Придбано лікарських засобів для надання невідкладної допомоги на суму 73202,82 грн. Грошові витрати на 1-го жителя в звітному році склали на медикаменти 9,99 грн. (2015 рік – 4,2 грн.).
У січні 2017 року на ФАП с.Орв’яниця було видано аптечним складом закладу лікарські засоби для надання невідкладної допомоги на суму 485,00 грн. Станом на 30.01.2017 року на ФАПі були в наявності наступні медикаменти: анальгін - 20 амп., аскорбінова кислота - 10 амп., атропін - 8 амп., валідол - 10 таб., глюкоза - 12 амп. та 2 фл., дексаметазон  - 7 амп., дібазол - 20 амп., діклофенак - 10 амп., димедрол - 40 амп., етамзілат - 20 амп., еуфілін - 11 амп., кальція глюконат - 10 амп., каптопріл - 40 таб., кофеїн-бензоат натрію - 17 амп., магнія сульфат - 30 амп., метоклопрамід - 25 амп., натрію хлорид - 4 фл. та 20 амп., но-х-ша - 10 амп., папаверин - 20 амп., парацетамол - 10 капе та 40 таб., пірацетам - 20 амп., платифілін - 7 амп., преднізолон - 7 амп., сальбутамол - 1 фл., супрастин - 5 амп., фуросемід - 8 амп., хлоропірамін - 5 амп., в т.ч. для надання невідкладної допомоги при підвищеному артеріальному тиску: дібазол - 20 амп., каптопріл - 40 таб., магнія сульфат - 30 амп., фуросемід - 8 амп.
У 2016 році директор ПСП «Промінь» А.Є. Кулик на ФАП с Орв’яниця придбав новий електрокотел. За спонсорську допомогу та за активним сприянням мецената В.Н. М’ялика проведено заміну 10 вікон та 2 дверей на сучасні металопластикові.
Рішенням сесії районної ради від 14.02.2017 року № 140 з місцевого бюджету району закладу було додатково виділено кошти на енергоносії в сумі 50 тис. грн.
Щиро вдячні заступнику голови райради О.Г. Задорожному, сільському голові Соломіївської сільської ради О.М. Білотілу, директору ПСП «Промінь» А.Є. Кулику, які переймаються питаннями медицини на селі та допомагають вирішувати нагальні проблеми. Окремі найтепліші слова подяки депутату благодійнику В.Н. М’ялику. Ми високо цінуємо вашу допомогу. Ваша підтримка – свідчення вашого небайдужого ставлення до проблем медицини і розуміння важливості первинної медичної допомоги.

ДУБРОВИЦЯ – ЧАСТИНКА ЇЇ СЕРЦЯ

15 лютого у районній бібліотеці відбувся захід з нагоди 90-річного ювілею поетеси Лідії Сергіївни Шевело. Бібліотекарі району оформили виставку поетичних книг Лідії Сергіївни, а на екрані за допомогою проектора було відтворено весь життєвий шлях поетеси, починаючи з дитинства, шкільних років, родинні знімки. Активну участь у заході взяли члени літературно-мистецького об’єднання «Журавлина». Надія Свіщевська, Алла Кот, Євгенія Конончук, Тетяна Ковальчук, Ніна Гладка та Віра Єфімець читали свої посвяти ювілярці, в яких звучала щирість, повага до неординарної людини. А на закінчення керівник літоб’єднання Людмила Берестень висловила велику шану і повагу поетесі-землячці. Здавалося,серед присутніх ніби сама Лідія Сергіївна була поряд.

Лідія Шевело (Лідія Сергіївна Худаш) – наша землячка, уродженка Дубровиці, кандидат педагогічних наук, доцент, людина різнобічних захоплень та інтересів. Її перу належать дванадцять поетичних книжок, монографій з методики викладання української літератури в школі, обрядності, понад сотня наукових статтей із різноманітної тематики, що розкривають народні традиції, уявлення, світобачення, ліричні настрої, сімейний побут.
Лідія Сергіївна з перших днів заснування Малої Академії літератури і журналістики активно долучилася до її діяльності, докладає чималих зусиль у піднесенні її авторитету не тільки в Україні, але й за кордоном. Вона щоразу поповнює рідкісними експонатами постійно діючу виставку МАЛіЖу в Парижі «Україна і українці для Франції і французів».
Для відзначення переможців на Міжнародному фестивалі «Рекітське сузір’я» у номінації «Поезія» берегиня юних талантів заснувала свою іменну премію, щороку передає до призового фестивального фонду чималу кількість своїх поетичних і наукових книжок.
Світла, позитивна, пані Лідія завжди усміхнена і привітна, відкрита і щира, добра і розуміюча. Так характеризує її Анатолій Розанович, почесний голова нашого районного літературно-мистецького об’єднання «Журавлина».
Лідія Сергіївна постійно допомагала нашій «Журавлині». За її кошти друкувалися випуски творчих часописів, надавалися заохочувальні премії творчим людям, пересилала безліч поетичної літератури, які поповнювали фонд районної бібліотеки.
Доброзичлива, гостинна вона запрошувала членів об’єднання до себе в гості: «Коли будете у Львові, відвідайте мене, я буду рада вашій присутності». Доцент, письменниця добре знає, що простим поліщукам дорогі готелі не по кишені. Це ми добре знаємо зі слів Алли Кот, члена нашого об’єднання. Вона у свій час приїздила до Львова на присягу до сина, і знайшла прихисток у цієї привітної гостинної жінки. «Вона була дуже рада, здається, навіть подужніла, – згадує Алла, – а Дубровиця для неї – частинка її серця».
Тетяна КОВАЛЬЧУК, член літоб’єднання «Журавлина», с. Трипутня.

У цей день найширіші слова вітання прозвучали  також на адресу
Ніни Яківни Гладкої, яка нещодавно відзначила свій ювілей


Немає коментарів:

Дописати коментар