четвер, 2 березня 2017 р.

РЕКОНСТРУКЦІЯ КОЛЕКТОРА УЖЕ НА ФІНІШІ

У першому минулорічному номері нашої газети ми розповіли про початок будівельних робіт на реконструкції самопливного каналізаційного колектора до ГКНС на околиці Дубровиці. Цей об’єкт довгий час був головною екологічною проблемою не лише в масштабах міста чи району, а навіть міг стати причиною міжнародного скандалу.
Як розповідає директор КП «Дубровицявода» Микола Стовба, котрий обіймав в минулому посади міського голови, а згодом голови райдержадміністрації, колись білоруси навіть виставили дубровичанам претензії за забруднення вод Горині міськими нечистотами. Медики також зв’язували ветхість міських каналізаційних споруд зі спалахами різного роду кишкових інфекцій в прирічкових населених пунктах. А що вже говорити про мешканців промислової зони міста, які могли сповна «насолоджуватися» всіма «принадами», що несла часом в буквальному розумінні цього слова пошкоджена каналізаційна система до їхніх домівок. Депутат міської ради Петро Яцковець, котрий одним з перших почав озвучувати цю проблему на всіх рівнях, казав, що паводковий період для окремих дубровичан був особливо небезпечним ще й через проблему з колектором.
Проте, на жаль, виділених з природоохоронного фонду коштів в 2015 році вистачило тільки на реконструкцію частини самопливного каналізаційного трубопроводу (минулоріч було прокладено 195 м, а тоді ця частина відновленого об’єкта була законсервована).
Коли здавалося ситуація зайшла в тупик, міський голова Богдан Микульський  звернувся до народного депутата  України Олександра Абдулліна (фракція ВО «Батьківщина») та депутатів обласної ради. Хочеться відмітити що до вирішення даної проблеми активно долучилися депутати обласної ради Микола Кучерук – керівник депутатської фракції ВО«Батьківщина», Геннадій Шевченко і Діана Гордійчук («УКРОП») та Віталій Сухович («Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Так спільними зусиллями вдалося відшукати кошти на реконструкцію екологічно небезпечного колектора, і для міської ради та багатьох містян це стало маленькою перемогою.
На днях міський голова Богдан Микульський уже повідомив редакцію, що нарешті вдалося приступити до завершальної стадії добудови об’єкта та запросив журналістів відвідати «будівельний майданчик»
І от ми знову побували тут, щоб зазнімкувати продовження робіт – працівники ТОВ «Укрбудспецмонтаж інжиніринг» саме монтували завершальну ділянку колектора, що дозволить перекачувати нечистоти до ГКНС (а це ще 156 м труби).
«В процесі довелося внести деякі корективи в проект, трубопровід пустили в новому напрямку, щоб зовсім виключити з експлуатації ту його частину, що була понівечена  корозією. Монтаж ведеться спеціальними керамічними трубами з поліпшеною ізоляцією, на які дають не менше 50 років гарантії», – розповідає представник вищеназваної фірми.
Введення в експлуатацію цієї реконструйованої частини колектора дозволить не тільки зняти екологічну проблему, а й матиме певний економічний ефект. Адже досі потужні насоси на ГКНС, аби уникнути забруднення довкілля розливами нечистот, змушені були перекачувати талі та паводкові води заплави Горині – при теперішній вартості на електроенергію це виливалося в доволі кругленькі суми. Тож будемо сподіватися, що вкладені в таку потрібну для міста справу кошти з часом окупляться не лише природними поліськими привабами, які таки вдасться врятувати від розливів нечистот.


Людмила РОДІНА.   




Немає коментарів:

Дописати коментар