четвер, 2 березня 2017 р.

ЩОБ ЛИШИТИ ПО СОБІ СЛІД ВІЧНИЙ
24 лютого по-справжньому врожайним видалося для  відомого в нашому краї літератора Анатолія Щура. Врожайним не просто на літа, а насамперед – на гарні емоції, щирих друзів, щемні спогади.





Цей день покликав у стіни його рідної Кривицької школи велике коло шанувальників небуденного таланту поета – учнів та вчителів, родину, односельчан, однокласників, представників місцевої влади та колег по перу «журавлинців», щоб розділити з ювіляром радість прожитих 60-ят.
«Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний», – сказав Василь Сухомлинський. Творчість наших сучасників, письменників рідного краю безцінна. Читаючи їхні твори, ми ще більше розуміємо і відчуємо красу і неповторність рідної землі, вчимося розуміти найголовніше – чесна праця й благородні діяння ніколи не пропадуть марно, бо вони стали найдорожчими людськими цінностями.
Зустріч з поетом Анатолієм Власовичем Щуром, людиною праці, людиною, яка живе поруч з нами, яку, здавалося б, добре знаємо, була піднесено-проникливою. Ми по-новому відкривали земляка. Побачили його Людиною талановитою, творчою, закоханою у свій рідний край, в рідну Україну.
Нахил до віршування прокинувся в Анатолія рано. Ще у шкільні роки почав він писати перші свої вірші. Поступово зростав і міцнів талант поета. А от друкуватися почав значно пізніше. Перша збірка його поезій під назвою «Життя» побачила світ тільки в 2012 році. У запропоновану читачеві другу збірку «Життя мого печалі і тривоги», яка вийшла друком у 2013 році, Анатолій Щур відібрав кращі вірші різних років, опубліковані і неопубліковані, але вистраждані життям і серцем. У ній пломеніє любов до рідного краю, його працелюбних і талановитих людей, мальовничої природи, звідкіля і черпає він своє натхнення. Одна з поезій цієї збірки «Горобина» вже стала піснею, завдяки композитору Павлові Дуці.
«Життя дороги всі ведуть додому» – назва третьої поетичної збірки (видана у 2013 році). В ній автор повертає нас у часи дитинства і юності, веде нелегкими життєвими дорогами, освічує шлях материнським серцем, запрошує у чарівний світ природи. У 2015 році вийшли книга для дітей «Казки діда Власа» та збірка «Майдан мого життя».
Вірші Анатолія Власовича вражають глибиною емоційної напруги, силою духовних і моральних випробувань, людяністю, пронизані глибокими філософськими роздумами про життя, призначення людини на Землі, великим патріотизмом, турботою про майбутнє України.
Свій вибір поет зробив. Його місія – жити для України, бути потрібним людям, творити добро, засвітити свою свічу, пам’ятати своє коріння, продовжувати свій козацький родовід.
Ось такий він – наш земляк, наш поет, наша гордість!
Найщиріші слова вітання линули на адресу ювіляра від членів міжрайонного творчого літературного об’єднання «Журавлина». Привітала поета, громадського активіста, щирого патріота, добру людину й просто симпатичного чоловіка Анатолія Щура із 60-річчям Оксана Слободзян – помічник-консультант депутата Верховної Ради України Василя Яніцького та вручила від імені депутата імениннику Подяку за  активну життєву позицію й виховання молодого покоління в дусі любові до рідного краю та України. В додаток до неї – грошова премія.
Тон щирості задала начальник управління освіти, молоді та спорту Дубровицької РДА Ніна Стасюк. Його підхопив депутат районної ради Василь Воробей. Оригінальним був голова Трипутненської сільради Роман Щур – у супроводі гітари прозвучало його пісенне вітання ювілярові. Учні школи читали вірші земляка, танцювали й співали. Було по-родинному тепло й затишно.

Організатори заходу з Кривицької ЗОШ.

Немає коментарів:

Дописати коментар