четвер, 2 березня 2017 р.

З когорти патріотів

Кожного року 22 лютого в день загибелі «Коробки» - Григорія Перегійняка націоналісти вшановують пам’ять славно полеглого командира 1-ї сотні УПА та його бойових друзів із Організації Українських Націоналістів, що поховані на козацькому кургані біля с.Бродець, вшановують всіх вояків УПА, членів запілля ОУН, станичних, господарчих, зв’язкових та їх посібників, всіх, хто боровся за незалежність нашої держави.

Варто зазначити, що продовжують справу вояків УПА та підпільників ОУН, сьогоднішню боротьбу за незалежність нашої держави, на Сході України вояки ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, прикордонники, патріоти-добровольці, волонтери, адже ворог не полишає надії загарбати нашу державу. Пишаємося тим, що саме вояки УПА зі зброєю в руках боролися за самостійну і незалежну Україну, яку тепер підтримує майже 88% населення України і плекаємо надію, що з часом це ж населення підтримає Єдину Помісну Автокефальну Українську Церкву, яку підтримували повстанці ОУН і УПА.
Збройний відділ «Коробки»- Григорія Перегійняка у виданні політичного відділу УПА часописі «До зброї» від липня 1943р. названо першою сотнею УПА.
У своїх спогадах Василь Левкович на псевдо «Вороний», котрий був особисто знайомий із «Коробкою», розповідає, що у 1941 р.«Коробка» мандрував через Сарненщину у Волинь і під час подорожі його зустрів Провідник Сарненського надрайону ОУН під зашифрованою назвою «Ворскла» - «Дубовий». Під час розмови «Дубовий» запропонував «Коробці» залишитися для роботи в ОУН в Сарненському надрайоні, бо саме на той час тут бракувало кваліфікованих професійних кадрів. «Коробка» погодився на запропоновану пропозицію і був призначений на посаду заступника організаційно-військового референта надрайону.
Сарненський  надрайон «Ворскла» включав у себе 5 північних районів області: Сарненський, Володимирецький, Дубровицький, Рокитнянський, Висоцький.  Під час роботи «Коробка» разом із «Вороним» відвідав майже всі населені пункти надрайону, організовував по селах клітини ОУН, вивчав людський потенціал, проводив агітацію.
Надрайонний провідник «Дубовий» на теренах надрайону для всіх членів ОУН запровадив правило, збирати та магазинувати зброю, продукти харчування, амуніцію, ліки, а всі члени організації повинні пройти вишкіл, а то й декілька.
22 лютого 1943 р. під час чергового перемаршу сотня «Коробки» зупинилася на постій на околиці лісу за селом Вербівка біля Висоцька. Сам командир відійшов на зустріч з місцевим підпільником в с. Бродець. Під час постою відділ УПА був заатакований німцями з батальонцями.
«22 лютого ц. р. під час постою біля Висоцька, німці з баталіонцями заатакували відділ УПА. Противника начисляли біля 200 душ. Відділ дав рішучий спротив. Після приїзду допомоги німцям в числі 350 людей, відділ відступив у ліс. Повстанці відступали нерадо, хотіли продовжувати бій. З ворожої сторони впало 20 людей. З нашої сторони впав оден повстанець, і командир відділу - сміливий «Коробка».
Досліджуючи документи органів радянської влади за період національно-визвольної боротьби 1939-55 р.р. виявляється інтересна закономірність, що жодна чекістсько-військова операція не проходила без повідомлення завербованого агента. У випадку із загибеллю «Коробки» найбільш вірогідно є зрада зв’язкового, на зустріч із котрим вирушив «Коробка».
Василенко Петро Іванович (пс. «Паньків» уродженець с.Новосілки р-н м.Рівне) в протоколі допиту, під тиском слідчого дав провокаційні свідчення про напад сотні «Коробки» на с.Парослю.
30 липня 2012 р. прокурорські органи Польщі порушили кримінальну справу «за фактом злочинів проти польського народу» під час українсько-польського міжетнічного конфлікту на Волині 1943 року. На запит польських силовиків українськими слідчими органами був допитаний ветеран УПА Бакунець С.С. За словами представників райпрокуратури, вони виконували окреме доручення Генпрокуратури України, яка отримала від органів польської генпрокуратури запит про «надання правової допомоги у кримінальній справі, порушеній за фактом злочинів проти польського народу».
У клопотанні польська сторона звернулася з проханням «провести слідчі дії з громадянином України Бакунцем Степаном Сидоровичем, який у 1962 році оселився в одному з сіл Дубровицького району».
«Ми виконали це доручення і допитали ветерана УПА, бо окреме доручення у кримінальній справі підлягає обов’язковому виконанню, - зазначили у районній прокуратурі. - Допитали і направили протокол допиту в прокуратуру Рівненської області, а далі вони вже якось передавали на Польщу».
«Його допитували в якості свідка», - повідомила «Історичній Правді» заступник прокурора Дубровицького району, не деталізуючи  обставини допиту.
На думку громадської ініціативи, підставою для таких слідчих дій стали твердження польського історика Ґжеґожа Мотики, який звинуватив відділ УПА Григорія «Коробки» Перегійняка (представника « бандерівського» крила ОУН) в ліквідації польської колонії Паросля поблизу села Антонівка в Сарнецькому районі Рівненщини.
Допитаний райпрокуратурою ветеран УПА Степан Бакунець, який служив у загоні «Коробки», повідомив, що ніколи не чув про колонію Паросля. Також Бакунець зазначив, що на запитання прокуратури розповів про свою участь в облозі бійцями УПА с. Гута-Степанська (сьогодні с.Гута Костопільського району) в липні 1943 року.
Було дуже доречно, щоб наші державні чиновники перейняли досвід своїх польських колег і з таким завзяттям, як сусіди, взялися піклуватися про земляків – українців.
Дубровицька районна рада в бюджеті 2015р. передбачила кошти на встановлення на могилі «Коробки» та вояків УПА пам’ятного знаку у вигляді Хреста Заслуги УПА та впорядкувати прилеглу територію. 9 травня 2016 р. пам’ятний знак на козацькій могилі-кургані було освячено священиком УПЦ КП.
На прикладі таких героїв, як «Коробка» та його побратими, треба кожному вчитися патріотизму, відданості і самопожертви заради держави та людей.
 Суверенну Українську державу ми маємо завдяки їм — когорті нескорених послідовників ОУН і УПА. Усім тим юнакам і дівчатам, які поклали на вівтар Батьківщини  свої молоді  життя, понівечені долі. Всім тим, хто відчайдушно боровся в лавах ОУН і УПА за волю своєї рідної землі, ставив найвищою своєю метою –здобуття незалежності України. Вклоняємось ветеранам ОУН і УПА за їхню мужність, жертовність, відданість українській справі. Віримо, що разом неодмінно побудуємо дійсно суверенну, вільну від політичних, економічних і духовних загарбників Українську державу.
СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА НАЦІЇ! Україна – ПОНАД УСЕ!.
Володимир МОЗОЛЬ, краєзнавець.


Немає коментарів:

Дописати коментар