пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Дай, Андрію, знати, яку долю ждати
Попри те, що багато традицій та обрядів потроху відживають у сучасному світі, якась їхня частина все одно залишається, передається з покоління в покоління і пристосовується до реалій сьогодення. Так трапилося із святкуванням Андрія. Хоч дівчата вже давно самі обирають судженого і не покладаються на повір’я, багато хто і нині намагається ворожити. Відтак ми підготували підбірку найпопулярніших у народі ворожінь.



Ворожіння на імена
В ніч на 13 грудня покладіть під подушку мішечок із написаними на окремих папірцях чоловічими іменами (11 імен пишіть на свій розсуд, а один папірець залиште порожнім). Вранці, 13 грудня, витягніть один із папірців. Яке ім’я випаде – так і зватимуть майбутнього чоловіка. Якщо вам дістався пустий папірець, це означає, що ім’я судженого поки залишиться таємницею.
Ворожіння на весілля
У ніч на Андрія треба усамітнитися в кімнаті, щоб тобі ніхто не заважав. Подумайте про те, яких змін ви хочете в особистому житті – вийти заміж, зустрічатися з гідним чоловіком, бути коханою або бути вільною.
Візьміть мисочку та насипте туди пшениці, потім опустіть в неї каблучки – золоту, срібну, з дорогоцінним каменем, просту. Перемішайте із пшеницею, зробивши так, щоб каблучки не було видно.
Заплющте очі, ще раз подумайте про потаємне – і тягніть каблучку. Попалася срібна – зустрінете другу половинку, золота – одержите запрошення вийти заміж, із камінчиком – будете кохана, проста – шукатимете свою долю.
Ворожіння на квасолі
Сконцентруйтеся на задуманому, повторюючи про себе заповітне бажання або хвилююче запитання, при цьому тримайте у руках жменю квасолинок або горошинок. Потім опустіть їх у мисочку та починайте вибирати по зернятку, примовляючи на кожне зернятко «збудеться», «не збудеться».
Ворожіння на сон
Візьміть жменю конопель, вийдіть опівночі надвір і три рази обійдіть довкола будинку, посипайте насінням і промовляйте «Я, святий Андрію, Конопельки сію! Дай-же, Боже, знати, з ким весілля  грати». І наречений вам точно насниться!
Ворожіння за ім’ям прохожого
У ніч з 12 на 13 грудня, напередодні Святого Андрія, вийдіть на вулицю і запитайте ім’я у першого зустрічного, але тільки незнайомого чоловіка. Яке ім’я назве незнайомець – таким буде ім’я вашого майбутнього нареченого.
Ворожіння на бажання
У ніч на Святого Андрія візьміть нову коробку сірників, тримайте її в руках і зосередьтеся на своєму бажанні або запитанні, відповідь на яке ви б хотіли отримати в долі. Потім витягуйте по черзі сірники.
На кожен сірник примовляйте «збудеться», «не збудеться» або «так», «ні». Останній сірник – і буде відповіддю.
Ворожіння  на цибулі
У ніч з 12 на 13 грудня візьміть кілька цибулин, на кожній напишіть ім’я хлопця і помістіть цибулини у воду. Яка цибулина першою проросте, від того й чекайте запрошення заміж.
Ворожіння на нитці
Якщо хочете дізнатись, хто з присутніх дівчат найшвидше вийде заміж, то кожна дівчина бере по нитці однакової довжини і підпалює її. Чия нитка згорить перша, та й заміж перша вийде. А ось якщо нитка гасне одразу, або на половину – то це не дуже добрий знак.
Ворожіння на книгах
Ворожіння на книгах – один з найвеселіших способів ворожіння. Відповіді зазвичай настільки абстрактні, що їх можна після цього обговорювати годинами.
Ворожіння полягає в тому, що береться будь-яка художня книга. Загадується питання, називається номер сторінки і рядок зверху або знизу. Потім книга відкривається на відповідній сторінці, читається відповідний рядок і приходить відповідь на ваше запитання.
Ворожіння  на воску
Для ворожіння знадобиться воскова свічка. Її ламають на дрібні шматки, які кладуть в металеву дошку і розтоплюють над свічкою. Розтоплений віск дівчата швидко виливають в миску з холодною водою і дають волю своїй фантазії. Застиглий віск переважно застигає у дуже цікавих формах.
Ворожіння з човником
В миску наливають воду і ставлять посеред темної кімнати. На краях миски чіпляють шматки паперу з написаними на них чоловічими іменами. Посередині опускають горіхову шкарлупку із запаленою в ній маленькою свічечкою. Таким чином цей човник, майже наосліп, керуючись лише своєю інтуїцією, що уособлює свічка, припливе до берега з іменем чоловіка,з яким судилось створити сім’ю.
Ворожіння з чоботом
Від стіни до порогу дівчина переставляла свій чобіт і примовляла «Молодець, удівець, буду дівувати». Який варіант застане на порозі, те й чекає дівчину найближчого року.
Ворожіння на варениках
Дівчата ліпили вареники або пиріжки. Воду для тіста дівчата носили ротом, а хлопці їх в цей час смішили. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник чи пиріжок домашній улюбленець з’їсть, та дівчина перша вийде заміж.
Ворожіння за допомогою
ланцюжка
Дівчина залишається одна в кімнаті і бере у праву руку золотий або срібний ланцюжок. Стискаючи ланцюжок у кулаці, дівчина має зосередитись на тому питанні, яке її найбільше цікавить. Це може бути і питання про майбутнього нареченого, і про кількість дітей, і про справи на роботі. Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, котра вийшла. Є різні інтерпретації фігур, найпопулярніші з яких:
Коло – у майбутньому складеться ситуація, для розплутання якої треба буде докласти багато зусиль;
Овал – непроста ситуація, яка однак не вимагатиме особливих втрат;
Рівна лінія – успіх та найсприятливіший час для здійснення своїх мрій;
Змійка – варто бути обачним і не довіряти людям навколо тебе;
Заплутаний вузол – чекайте інтриг;
Трикутник – ознака вдачі у справах;
Метелик або бантик – до побачень, кохання, а, можливо, й весілля;
Ланцюжок, що склався в якусь букву – чекайте на новий роман з людиною, ім’я якої починається на цю букву.
Проте найкраща інтерпретація – це та, котру дівчина сама відчуває і «бачить».
Ми навели приклад простих і веселих обрядів. Звичайно, є й більш серйозніші, зокрема з дзеркалами. Однак не кожна дівчина наважиться на таке ворожіння. Колись існувала така традиція: дівчина брала два дзеркала різної величини і ставила їх «обличчям» один до одного. Посередині розставляла 3 запалені свічки. Біля півночі вимикала світло, сідала обличчям до великого дзеркала і дивилась у нього поверх меншого. З цього моменту не можна було промовляти жодного слова, озиратись і моргати (наскільки вистачало духу). За розповідями, у дзеркалі можна було побачити щось схоже на коридор зі свічками. І в цьому коридорі мав з’явитись  суджений.
Отож, існує ще дуже велика кількість ворожінь, якими користувались дівчата на Андрія. Наповнені дохристиянськими обрядами, веселощами і розвагами андріївські вечорниці припадали на час Пилипівського посту і, отже, ніякою мірою не відповідали нормам християнської моралі. Спроби духовенства подолати цю народну позацерковну традицію так і не дали бажаних наслідків. Проте з плином часу вечорниці на Андрія, як і інші свята, поступово втратили магічну функцію. Зараз вони перетворились на своєрідну забаву, привід, щоб зібратися неодруженій молоді.


Немає коментарів:

Дописати коментар