пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

А ПРИЧИНОЮ СТАЛА САЛЬМОНЕЛА

Масове отруєння дітей сталося у Будимлі. Усього зареєстровано 16 випадків недуг неповнолітніх. Хоча медики допускають, що число потерпілих є набагато більшим. Мешканці села скептично ставляться до медицини й тому всіляко уникають обстежень, називаючи цю надзвичайну подію «карою Божою».


Наразі відомо, що діти отруїлися на весіллі – стравою із яйцями та крабовими паличками. Якого саме виробника була продукція – спеціалістам із СЕС встановити так й не вдалося. Крім цього, лікарі не відкидають збільшення кількості пацієнтів і вже шукають для них місця. Бо на весіллі була майже рекордна кількість гостей – біля шестисот. Офіційна версія: причиною нездужання дітлахів став сальмонельоз.
Це гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених поширеними в природі мікроорганізмами – сальмонелами. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема, в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.
Основні причини виникнення сальмонельозу: приготування продуктів і страв в домашніх умовах, недотримання особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб, складаючи в середньому 12-24 години. Захворювання починається гостро: озноб, підвищення температури до 38-39С, головний біль, слабкість, нездужання, переймоподібні болі в животі, нудота і блювота. Стілець рідкий, водянистий, пінистий, смердючий, зеленуватого кольору від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в стільці виявляється домішка слизу і (рідко) крові. Тривалість захворювання у більшості випадків від 2 до 10 діб. На жаль, вакцини від даної хвороби не існує. Профілактика сальмонельозу полягає в дотриманні основних правил особистої гігієни та ретельній обробці продуктів в процесі приготування.
Профілактика інфекції під час приготування їжі полягає в наступному: всі продукти необхідно ретельно мити; м’ясо тварин і птахів варто добре проварювати; свіжі продукти повинні бути ізольовані від готових страв, варто уникати будь-якого їх контакту між собою; молоко завжди потрібно кип’ятити, а яйця перед вживанням мити, а потім варити або смажити тривалий час; купувати продукти тваринного походження краще в місцях, де проводиться ветеринарна повірка; завжди перевіряти термін придатності; для кожного виду продуктів повинна бути своя обробна дошка і ніж. При проведенні масових заходів (весілля та інших) господарям  необхідно забезпечити їх проведення у закладах громадського харчування, визначених органами місцевого самоврядування на території населеного пункту, де дотримуватимуться всі вищеназвані вимоги до приготування їжі.
Ніна Котяш, лікар-епідеміолог. 


Немає коментарів:

Дописати коментар