А ПРИЧИНОЮ СТАЛА САЛЬМОНЕЛА
Масове отруєння
дітей сталося у Будимлі. Усього зареєстровано 16 випадків недуг неповнолітніх.
Хоча медики допускають, що число потерпілих є набагато більшим. Мешканці села
скептично ставляться до медицини й тому всіляко уникають обстежень, називаючи
цю надзвичайну подію «карою Божою».
Наразі відомо,
що діти отруїлися на весіллі – стравою із яйцями та крабовими паличками. Якого
саме виробника була продукція – спеціалістам із СЕС встановити так й не
вдалося. Крім цього, лікарі не відкидають збільшення кількості пацієнтів і вже
шукають для них місця. Бо на весіллі була майже рекордна кількість гостей –
біля шестисот. Офіційна версія: причиною нездужання дітлахів став сальмонельоз.
Це гостре
інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів,
заражених поширеними в природі мікроорганізмами – сальмонелами. Сальмонели
мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах
харчування, зокрема, в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах,
паштетах та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів
незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне
забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого
продукту.
Основні причини
виникнення сальмонельозу: приготування продуктів і страв в домашніх умовах,
недотримання особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення
технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання,
участь в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних
обстежень.
Інкубаційний
період коливається від 6 годин до 2-3 діб, складаючи в середньому 12-24 години.
Захворювання починається гостро: озноб, підвищення температури до 38-39С,
головний біль, слабкість, нездужання, переймоподібні болі в животі, нудота і
блювота. Стілець рідкий, водянистий, пінистий, смердючий, зеленуватого кольору
від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в стільці виявляється домішка слизу
і (рідко) крові. Тривалість захворювання у більшості випадків від 2 до 10 діб.
На жаль, вакцини від даної хвороби не існує. Профілактика сальмонельозу полягає
в дотриманні основних правил особистої гігієни та ретельній обробці продуктів в
процесі приготування.
Профілактика
інфекції під час приготування їжі полягає в наступному: всі продукти необхідно
ретельно мити; м’ясо тварин і птахів варто добре проварювати; свіжі продукти
повинні бути ізольовані від готових страв, варто уникати будь-якого їх контакту
між собою; молоко завжди потрібно кип’ятити, а яйця перед вживанням мити, а
потім варити або смажити тривалий час; купувати продукти тваринного походження
краще в місцях, де проводиться ветеринарна повірка; завжди перевіряти термін
придатності; для кожного виду продуктів повинна бути своя обробна дошка і ніж.
При проведенні масових заходів (весілля та інших) господарям необхідно забезпечити їх проведення у
закладах громадського харчування, визначених органами місцевого самоврядування
на території населеного пункту, де дотримуватимуться всі вищеназвані вимоги до
приготування їжі.
Ніна Котяш, лікар-епідеміолог.
Немає коментарів:
Дописати коментар