неділю, 20 грудня 2015 р.

ВЕЛИКЕ НЕВІДДІЛЬНЕ ВІД МАЛОГО

22 грудня своє професійне свято відзначають енергетики. День енергетика в Україні святкують у найбільш короткий світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві.
Вона полягає в забезпеченні одного з найважливіших благ цивілізації — тепла і світла. Завдяки щоденній праці енергетиків в наших будинках, школах, лікарнях та дитячих садках створені умови для комфортного перебування. Історія появи цього свята сягає своїм корінням в 60-і роки минулого століття, коли був започаткований День енергетика СРСР. Його призначили на 22 грудня на честь ухвалення в 1920 році Державного плану електрифікації.
Про теперішні насущні проблеми та завдання енергетиків напередодні свого професійного свята нам розповів начальник Дубровицького РЕМ Василь Гришкевич:
– Нинішній рік був непростим для енергетиків. Досить великий порівняно з іншими районами обсяг робіт вдалося освоїти відповідно до інвестпрограми. Так, було модернізовано 4 км електроліній центральної вулиці в селі Берестя. Енергетики, монтуючи нові кабельовані мережі, переслідували декілька цілей. Адже застарілі лінії, на дерев’яних опорах, що використовувалися в цьому селі досі, вже давно створювали серйозну проблему в експлуатації не лише для людей, а й були загрозливі для птахів. Недаремно ж Берестя називають селом лелечих гнізд. Неодноразово до енергетиків з цього приводу зверталися екологи. Тому й прийняли рішення першочергово ізольованими лініями забезпечити саме цей населений пункт. Адже такі мережі можна сказати цілком безпечні навіть на випадок механічного пошкодження, оскільки повністю кабельовані. Та й якість самого струму значно поліпшується, бо його передача не потерпає від природних втрат чи будь-яких інших зовнішніх чинників. Близько 3 км таких ліній змонтовано й в Порубці. Побудовано також кілька нових розвантажувальних ТЕП – в тій же Порубці, Колках, Бережниці. Проведено декілька планових ремонтів ЛЕП.
Не забуваймо й той факт, що весна та літо видалися на Дубровиччині штормовими. Й хоча дощі випадали рідко, але майже постійно супроводжувалися шквалами, котрі неминуче в першу чергу «відзначалися» на електрогосподарстві. Тож бувало доводилося енергетикам працювати авральним порядком декілька діб поспіль, аби цілком відновити електропостачання до кожної домівки.
Варто зазначити, що незважаючи на брак фінансування, мізерні ліміти на пальне-мастильні матеріали, кадровий «голод», перебої з електропостачанням трапляються все рідше, та й мають вони об’єктивні причини.
– Ми намагаємося кожну неполадку усувати в стислі строки. Працює кожен на совість, адже розуміємо, що таке в нинішніх умовах електрика. Тож підлеглі не рахуються ні з власним часом, ні з великим обсягом роботи, яку доводиться виконувати. Хотілося б, щоб й самі споживачі були більш відповідальними до свого електрогосподарства. Адже найбільше відключень відбувається через вростання гілок дерев в лінії електропередач, їх пошкодження цими гілками під час буревіїв, - каже начальник РЕМ.
Нарікає Василь Васильович, що лісистість, яка завжди була візитівкою Полісся, також серйозно перешкоджає в роботі енергетиків, адже значна частина ліній проходить лісовими масивами. Мають ремівці клопоту й з нелегальними бурштинокопачами, що в пошуках сонячного каміння підкопують опори й шкодять самі лінії електропередач.
– Трапляються такі екстремали, котрі в своїх «геологічних розвідках» примудрялися обірвати повітряну силову лінію ковшем екскаватора. Жахаєшся, коли бачиш на який ризик йдуть люди заради наживи, – розповідає головний енергетик району.
Людська безпечність – ще один фактор, що йде врозріз з роботою енергетиків. Адже саме наше звичне й закореніле «якось буде» стає причиною пожеж чи й навіть смертей.
– Тільки нам й ДАІ відомо, наскільки трагічно інколи обертається любов до швидкої їзди для деяких молодиків. На жаль,  навіть досить велика кількість смертей на дорозі не вчить людей цінувати власне життя й працю інших. Частенько від вуличних раллі потерпають й електроопори. Бувають випадки, що їх просто зносять на ходу, можна лише припустити, зважаючи на силу удару, з якою швидкістю ганяють безпечні водії, - продовжує Василь Гришкевич.
Енергетика – це галузь, де велике невіддільне від малого. Розпочавшись з маленької лампочки, вона сьогодні стала одним з глобальних чинників розвитку людства. Вона вхожа в кожен будинок і є рушійною силою потужних виробництв. Про неї говорять з найвищих трибун і в маленьких дворах. Вся грандіозна сила великої енергетики створена для людини. І творять її виключно люди. Це їхня праця змушує працювати складний технологічний організм з сотнями сердець-електроприладів. І все це завдяки відданості професії, майстерності, любові працівників енергетичної галузі до обраного фаху, це з їхньою допомогою нам вдається вирішувати багато проблем сьогоднішнього дня і з упевненістю дивитися в день завтрашній.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар