пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Фігура Божої Матері ТА ПОЧАТОК Адвенту:
СИМВОЛИ  МИЛОСеРДЯ І ЛЮБОВІ

28 листопада у Дубровицькому костелі Іоанна Хрестителя  відбулося Паломництво Фігури Матері Божої Фатімської, котру супроводжував о. Станіслав Фірут, директор Пальотинського Фатімського Секретаріату в Україні.


Поклонитися Матері Божій, попросити її заступництва і помолитися за себе та рідних цього дня прийшло до костелу чимало дубровичан. Пелюстками троянд зустрічали фігуру наші земляки, ніжними квітами висловлювали їй свою шану і любов.
Нагадаємо, що через рік виповниться 100 років від часу об’явлень Матері Божої у Фатімі. 
Фатімські явлення Пресвятої Богородиці належать до найвідоміших у світі. Протягом шести місяців, з 13 травня до 13 жовтня 1917 р., у португальскому містечку Фатіма Богородиця з’явилася трьом дітям-пастухам Франсішку, Жасінті та Лусії, просячи людство за їхнім посередництвом про навернення і покуту. 1930 року Католицька церква офіційно визнала ці події, як диво й одкровення, яке не суперечить доктрині.
В першій частині Таємниці Богородиця показала дітям пекло. У другій частині Таємниці говорила їм про почитання Непорочного Серця Марії, закінчення Першої світової війни, присвячення Росії Непорочному Серцю Марії; про можливий початок Другої світової війни та загрозу поширення комунізму по всьому світу.
Отець Владислав Лукасевич, настоятель храму, цього дня сказав так: «Сьогодні християнам варто ще раз почути й задуматися над фатімським посланням, у якому Матір Божа закликає нас до навернення, покути, до молитви за мир в усьому світі. Ці неспокійні часи спонукають, зокрема, звернути увагу на чудову поміч та захист, що їх отримував наш народ, прибігаючи під захист Божої Матері».
Українці завжди шанували її образ. Князь Ярослав Мудрий у 1037 році побудував у Києві величаву церкву Благовіщеня і, як читаємо в літописі, «людей і город святий все славний, доручив скорій на поміч християнам Святій Богородиці». Цей історичний факт посвяти Києва і народу Божій Матері свідчить про велике довір’я наших предків до Пресвятої Діви. Від того часу Божа Мати стала опікункою наших міст і сіл, наших родин і наших вірних душ. Тисячу років Пречиста Діва Марія була нашим Покровом, нашою Володаркою, нашою Небесною Матір’ю.
Упродовж століть багато змінилося в історії нашого народу, але набожність до Божої Матері не змінилася. Свідками цього є численні церкви, збудовані на Її честь, вівтарі, ікони і відпустові місця, молебні і пісні.
Нагадаємо також,  що у суботу ввечері Католицька Церква увійшла в новий Літургійний рік, який починається періодом Адвенту. Латинське слово «адвент» (adventus) у античному Римі означав офіційний приїзд і відвідини державного урядовця після його призначення на посаду. Цей термін також вживали тоді, коли кесар вступав на трон. У християнстві термін «адвент» став класичним окресленням пришестя Христа — як першого у Втіленні, так і другого — у небесній славі наприкінці світу.
У Римо-Католицькій Церкві Адвентом зветься літургійний період приготування до Різдва Христового. Перший день цього періоду є також першим днем церковного року. Адвент починається у неділю, яка припадає між 27 листопада і 3 грудня, і включає в себе чотири тижні, безпосередньо перед Різдвом Христовим.
Адвент поділений на дві частини: перша, яка починається від першого дня, присвячена очікуванню Другого Пришестя Христа; друга, яка триває від 17 по 24 грудня, є часом безпосереднього приготування до свята Різдва.
Однією з найбільш відомих різдвяних католицьких традицій є «вінок Адвенту» - вінок з ялинових гілок, в який вплетені чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, у другу - дві і так далі, тобто кожний тиждень наближає християн до Різдва, стає все світліше.
4 свічки, ошатно вбрані, посеред храму костелу Іона Хрестителя у Дубровиці приготували до дня католицького різдва.
Першу свічку з вінка Адвенту запалили минулої неділі. Вона символізує «Надію» у прикрашеному хвойному вінку. Свічки, як і декорації храму фіолетового кольору, що означає покаяння. Кожного наступного служіння тут будуть запалювати додаткову свічку  - Мир, Радість, Любов, і остання - Христос. Хай горить світло миру, любові і надії у цьому грішному світі для кожного з нас.

Любов КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар