пʼятницю, 9 січня 2015 р.

Пічки-обігрійки – для воїнів АТО
У Дубровиці зі звичайних газових балонів та підручних матеріалів роблять плити-буржуйки для воїнів з АТО.
Ентузіасти-патріоти намагаються у такий спосіб зігріти українських військових, які захищають нашу країну на Сході. Чотирнадцять таких обігрівальних приладів виготовили місцеві кулібіни: по три – умільці приватного підприємця Павла Голяки та ДП «Висоцький лісгосп», сім – КП «Теплосервіс» та один – управління агропромислового розвитку.
Як виходять «буржуйки» зі старих газових балонів, дізналися з інтернету. Трішки помудрували, удосконалили і тепер навіть пишаються своїми виробами – можна патентувати, як винахід.
Каже директор КП «Теплосервіс» Микола Петрушко, такою плиткою-обігрійкою дуже просто користуватися. Та й дров завдяки такій конструкції багато не треба. Принагідно можна підігріти якусь страву чи посушити взуття та одяг. Для цього в теплопристрої передбачили спеціальну нішу з піском, що надовше зберігає тепло. У «Теплосервісі» подбали навіть про пісок, бо ж де його там солдатам шукати. «Хай рідна земля зігріває», - жартують слюсарі підприємства.
«Тут - піддувайло. Відкрив більше - значить більше. Менше - значить горить менше. Ну, а всередині - топка. Віддає тепло. 6 годин гріє», - демонструють свої вироби.
Виготовили буржуйки швидко. Перша партія вже обігріває українських військових на Сході. При потребі продовжать їх виробництво.
«Ми - патріоти. Ми так само розуміємо, в нас і друзі, і знайомі також воюють, захищають нашу Батьківщину. Це все робиться абсолютно безкоштовно й з великим ентузіазмом», -  говорить Павло Голяка. Каже, взагалі можуть поставити таке виробництво на потік. Хотілося б, щоправда, щоб воно надалі не згодилося, й збройне протистояння на українській землі нарешті припинилося.
Усі чоловіки-зварювальники та слюсарі запевняють, що і надалі допомагатимуть армії. Тільки в «Теплосервісі» до цієї роботи долучилися Ігор Яцута, Юрій Чернишков, Михайло Янковський, Олександр Васильчик та Олександр Таборовець.
За місяць можуть виготовити ще чимало пічок-обігрійок. Лише б були підручні матеріали

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар