пʼятницю, 23 січня 2015 р.

ЗА ВТРУЧАННЯ ПРОКУРАТУРИ РАЙОНУ

Про стан законності та правопорядку в районі за 2014 рік
та вжиті заходи прокурорського реагування з метою забезпечення
конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

Упродовж 2014 року внаслідок вжитих прокуратурою району управлінських, організаційних та координаційних заходів загалом криміногенна ситуація в районі не погіршилася.
На належному рівні забезпечено використання у кримінальному процесі інститутів процесуального керівництва прокурорами досудовим розслідуванням. Не допущено незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності та порушення їх конституційних прав при провадженні досудового розслідування.
Упродовж 2014 року в районі зареєстровано 778 кримінальних правопорушень, у тому числі 71 тяжких, 2 кримінальні правопорушення особливо тяжкі.
З початку року в слідчих СВ Дубровицького РВ УМВС України в області перебувало 778 кримінальних проваджень, з них закінчено 639, що складає 82% від загальної кількості. Позитивно слід оцінити використання прокуратурою району інституту укладення угод, що значно спрощує кримінальний процес. Так, з угодами про примирення та визнання винуватості скеровано 79 обвинувальних актів, що складає 47% від загальної кількості обвинувальних актів, направлених до суду протягом поточного року (168), та є найвищим показником в області.
У ході нагляду за додержанням законодавства ОВС, в 2014 році Дубровицькому РВ УМВС України в Рівненській області внесено 8 подань, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 11 осіб, розпочато 1 кримінальне провадження, виявлено 3 укритих від обліку кримінальних провадження.
Однак, незважаючи на збільшення кількості кримінальних проваджень, скерованих до суду, стан досудового слідства потребує покращання.
Характеризуючи структуру злочинності за минулий рік, слід відзначити, що в стані алкогольного сп’яніння вчинено 33 злочини, тому ситуація вимагає негайного вжиття додаткових заходів до упередження вчинення таких кримінальних правопорушень, в тому числі реагування і з боку органів місцевого самоврядування, на що будуть спрямовані зусилля   правоохоронних органів в 2015 році. Потребує більш  виваженого підходу з боку органів місцевого самоврядування встановлення робочого часу закладів громадського харчування, які здійснюють торгівлю алкоголем.
Зменшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми – 3 проти 9 у 2013 році.
Викликає занепокоєння збільшення дорожньо-транспортних пригод з потерпілими – 18, в яких загинуло 2 особи, проти 5 таких ДТП, в яких загинула одна особа за  2013 рік. На виправлення такої ситуації розроблено ряд заходів, в тому числі із залученням працівників державтоінспекції обласного рівня.   
Ефективна діяльність правоохоронних органів не можлива без взаємодії з органами влади і місцевого самоврядування, адже ними розробляються регіональні програми профілактики та протидії злочинності; затверджуються відповідні кошториси; створюються органи, які займаються запобіганнями правопорушенням, тому  співпраця з органами місцевого самоврядування буде пріоритетною в роботі з профілактики  злочинності.
Упродовж 2014 року прокуратурою району при здійсненні правозахисної діяльності проведено 98 перевірок; на виявлені порушення вимог законів внесено 112 подань, за результатами розгляду яких відшкодовано 3900 тис. грн. За допущення порушень та прорахунків у роботі до відповідальності притягнуто 73 посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі 38 посадових осіб контролюючих органів.
  За результатами проведеної роботи до суду направлено 3 кримінальні провадження у сфері захисту конституційних прав і свобод громадян, у сфері економічних відносин та у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Також судами Рівненської області розглянуто та задоволено 53 позови прокурора на загальну суму 3 млн.735 тис. грн., в тому числі до бюджету – 423 тис. грн.; набрали законної сили рішення на суму 3 млн.720 тис. грн.
Прокуратура району брала участь у розгляді судами  першої інстанції у 143 кримінальних провадженнях, з них з постановленням вироку – 45, а також з постановленням вироку на підставі угод – 80.
Судом виправдувальні вироки не постановлялися, з реабілітуючих підстав справи не закривалися.
Упродовж  2014 року працівники прокуратури району вирішили 145 звернень: з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів – 30; 20 – про конституційні права і свободи; 1 – з питань охорони довкілля; з питань досудового розслідування вирішено 60 звернень.

Тому, 14.01.2015 з урахуванням стану злочинності в регіоні при прокурору району за участю заступника прокурора Рівненської області А.Боровика проведено оперативну нараду, за результатами якої розроблено низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на активізацію прокурорського нагляду, усунення недоліків, підвищення ефективності координаційної діяльності правоохоронних органів району у боротьбі зі злочинністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар