четвер, 15 січня 2015 р.

Радують майже сотню літ

На виставку ялинкових іграшок, що організував місцевий краєзнавчий музей, завітали школярі молодших класів якраз на Старий новий рік. Як годиться, засіяли, щоб в музеї велося гарно в 2015-му. Директор закладу Наталія Гром кожному з посівальників вручила солодкий гостинець – такий вже день випав, коли не можна гостей з порожніми руками відпускати.

А вже затим – екскурсія залами музею. Дітей цікавить в минувшині краю буквально все – від старовинних знарядь праці до національних домотканих костюмів поліщуків.
Та все ж – особлива увага ялинковим іграшкам. Найстарішій, що експонується в музеї, вже більше 90 років. А в основному на виставці представлені ялинкові прикраси радянської доби. Прочитавши газетну публікацію директора музею про ідею організації такої виставки, відгукнулися на неї більше десятка мешканців району. Тепер домашні ялинкові раритети розповідають про історію минувшини.
Адже радянська мода на ялинкові прикраси відображала яскраві події в літературному, кіношному та навіть науковому житті країни. Наприклад, космонавти і ракети з`явились на початку шістдесятих, коли радянська людина вперше підкорила космос. А різного роду годиннички випустили після того, як на екрани вийшла стрічка «Карнавальна ніч», де Людмила Гурченко вперше  виконала свій легендарний хіт під назвою «П`ять хвилин».
Не оминали тогочасні дизайнери й політичної тематики. В експозиції є ціла колекція прикрас хрущовської епохи. Тут головне місце посідає «цариця полів» - кукурудза. Крім того, в середині п`ятдесятих надзвичайно популярною іграшкою був казковий герой Чіполіно. Його почали випускати після того, як у 53-му однойменний твір Джані Радарі  переклали російською. Більшість із цих знаменитих й таких значущих іграшок представлені й на виставці в нашому музеї. Завітайте та пересвідчитеся самі.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар