пʼятницю, 23 січня 2015 р.

за фактом незаконного видобутку
бурштину-сирцю зареєстровано 7 випадків

Бурштин - один з найбільш шанованих людством каменів, відомий ще з незапам’ятних часів. Мода на нього до цих пір не проходить, що нині породжує проблему, пов’язану з незаконним видобутком бурштину. Саме через самовільне використання надр «матінки-землі» «мисливцями за сонячним камінням» змінюється  рельєф, що у свою чергу призводить до пошкодження ґрунтового та рослинного шару землі.
– Протягом поточного року Дубровицьким РВ УМВС за фактом незаконного видобування бурштину-сирцю зареєстровано 7 випадків, які внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань,- повідомив начальник Дубровицького райвідділу підполковник міліції Сергій Родзін.
На обслуговуваній території співробітниками Дубровицького РВ УМВС постійно проводяться відповідні рейди з профілактики, запобігання та виявлення осіб, які займаються незаконним видобуванням бурштину, котрі знову дали результат.
Так, 13 січня надійшло повідомлення від співробітників Дубровицького РВ УМВС про те, що цього дня під час відпрацювання Дубровицького району ними в урочищі «Пандус», поблизу села Кривиця, було виявлено мотопомпу заводського виробництва з обладнанням, пристосованим для видобутку бурштину, та осіб, які за її допомогою займалися незаконним видобутком буршиту-сирцю. На місці було затримано трьох старателів, які за допомогою мотопомпи та іншого обладнання здійснювали незаконний видобуток бурштину-сирцю. У даних осіб при поверхневому огляді було виявлено «сонячне каміння».
– Чоловіків, які здійснювали незаконний видобуток бурштину-сирцю, було запрошено до Дубровицького райвідділу міліції для дачі відповідних пояснень. Наразі відкрите кримінальне провадження за даним фактом відповідно до ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України, - додав Сергій Родзін.
Нагадуємо, що відповідно до ч. 2 ст. 240 КК України порушення встановлених правил використання надр, якщо  це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин    загальнодержавного значення, - караються штрафом до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням  волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Сподіваємось, що завдяки регулярності таких відпрацювань зменшаться, а можливо, і припиняться незаконні посягання на природні надра нашої землі.
Дубровицький РВ УМВС України в Рівненській області застерігає жителів та гостей району про те, що незаконний видобуток бурштину карається за законом, а відпрацювання території району щодо виявлення та документування таких фактів триває.

Катерина СЕМЕНЮК, Дубровицький РВ УМВС України в Рівненській області.

Державна прикордонна служба України інформує:

Стаття 240. Кримінального Кодексу України «Порушення правил охорони або використання надр» (заборона видобутку мінералу органічного походження «бурштин» без відповідних дозволів).
1. Порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля - карається штрафом від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення - караються штрафом від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду або вчинені повторно - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.
4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.
Відділ прикордонної

служби «Дубровиця».

Немає коментарів:

Дописати коментар