пʼятницю, 24 липня 2020 р.


ЙДЕТЕ В ЛІКАРНЮ, ТО ЗАПАСІТЬСЯ ТЕРПІННЯМ


Про реальність реформи, яка стартувала з легкої руки Уляни Супрун.
Я не у захваті від реформ у медицині. Я не розумію, чому медицину у районах «розчленували» на троє – сімейні лікарі окремо, вторинна ланка окремо, «швидка» окремо… Але хто нас, простих людей, питав?
Попри все, дякую Богові і всім причетним за те, що Дубровицька лікарня ще є… Але сьогодні мова не про це.
Хочу розказати алгоритм, коли вам, припустимо, необхідно потрапити на прийом до лікаря вузької спеціальності (хірург, невропатолог, травматолог та ін.) .
Перше і найважливіше – ДЕКЛАРАЦІЯ З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ. Все починається саме тепер з сімейного фахівця.
Якщо ваш сімейний лікар у Дубровиці, то ви приходите  з карткою в реєстратуру, вас записують в елетронну базу даних, і ви йдете на прийом до свого сімейного лікаря. Йому паралельно приходить повідомлення про ваш візит. Якщо ваш сімейний лікар, наприклад, у Милячах чи Бережниці, то попередньо, перш ніж їхати на прийом до хірурга у Дубровицю, берете напрвлення у нього, на місці.
Друге. Розповідаєте сімейному лікарю про свої проблеми і він вирішує, що вас, припустимо, слід направити до хірурга, а може й ще до якого спеціаліста… Сімейний лікар вносить запис у вашу картку і ви йдете (їдете) знов у реєстратуру.
Вже у іншому віконечку вас записують на прийом до хірурга, і ви йдете до нього. До речі, тепер має бути дві картки – до сімейних лікаря одна, до спеціалістів вторинної ланки – інша.
Третє. Якщо ви хочете оминути дві черги і потрапити на прийом без запису, то вам доведеться сплатити гроші за самозвернення до лікаря.
В понеділок вранці біля реєстратури в лікарні я налічила 40 чоловік. Люди всі спішили, всім треба якнайшвидше, про дистанцію дехто й забув. Десь за півтори години там було вже мало людей.
Люди нервують, висловлюють своє незадоволення реформою, бо справді недужому непросто вистояти у двох чергах. Дівчата в реєстратурі стараються, працюють на повну, але ж і Інтернет у нас не ідеальний.
Ще кілька думок вголос. Шановні земляки, цю реформу придумали не у Дубровиці. Але наша лікарня і ми маємо дотримуватися цих правил.
Не нервуйте, ще раз наголошую, їдете з Миляч, Бережниці чи Висоцька, інших сіл, де є амбулаторії, відразу беріть направлення сімейного лікаря.
Дуже мудро сьогодні жінка у черзі сказала: «Всі потрапимо на прийом, чого нам тут нервувать поміж собою?».
Лікарі приймають уважно, ввічливо, фахово. Деякі лікарі сімейної ланки зараз у відпустках. Проте їх замінюють інші колеги. Ніхто не залишається не оглянутим. Ще сімейні лікарі почергово йдуть в інфекційне, там в повній амуніції приймають людей з температурою. В масках, халатах, гумових чоботах вони працюють день. Тому, поважаймо працю медиків. Якщо у вас нема декларації, то вам запропонують у реєстратурі, з яким  лікарем можна її підписати.
А в лікарні, головне, контролювати свою чергу. І все буде швидко, а то є дуже багато людей, які «тільки запитати», і це на хвилин 15. Хай запитують по черзі.
Будьте здорові і не панікуйте – головне ми, адже ми пережили багато реформ!
І ще скажу, можливо ця реформа ідеальна для розвинутих країн, де є у кожного інтернет і авто. Якби у нас навіть і був у кожної бабусі телефон з інтернетом, щоб зареєструватися на відстані у реєстратурі, то не у кожної бабусі є транспорт, щоб у Дубровицю приїхати по обіді (коли менше людей). На жаль.
Люба КЛІМЧУК.

Дружина постраждала від медреформи


Головний санітарний лікар України, наш земляк з Осови, Віктор Ляшко заявив, що його дружину, яка працювала стоматологом, звільнили під час другого етапу медичної реформи.

Сталось це через ліквідацію державної стоматології. Про це Ляшко сказав в інтерв’ю програмі «Перехресний допит».
«Дружину реформа зачепила «повним ходом». Вона працювала в державній стоматології і була звільнена під час реформи, яка запроваджувалась саме під час другої ланки», – зазначив він.
За його словами, державна лікарня не могла утримувати таку кількість стоматологів, оскільки ці послуги не входять в оплачуваний пакет.
«Я за реформу, яка буде допомагати пацієнту і надавати якісну ефективну медичну допомогу хворому. Коли ми говоримо про пакет програми медичних гарантій, я за те, якщо це безкоштовний пакет для пацієнта, то він повинен бути повністю безкоштовним і покрити повністю всі потреби», – додав головний санітарний лікар.
Нагадаю, що від 1 квітня держава частково припинила фінансувати стоматологію. Бюджетним коштом лікуватимуть лише дітей (у нашому районі нема дитячого стоматолога, цей пакет не отриманий стоматполіклінікою) і рятуватимуть від нестерпного зубного болю дорослих. Цьогоріч на екстрену стоматологію виділили 13 мільйонів гривень на місяць на всю Україну. Торік давали 63 мільйони гривень. Будем платити за лікування зубів, а ми й платили! Хто з вас відчував раніше, що у нас є державна стоматологія?

Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар