пʼятницю, 24 липня 2020 р.








З Лондона до Удрицька
за поліськими смаколиками

До 18 років українка Ольга Геркулес не вміла навіть добре посмажити яйце, а тепер вона одна з найвідоміших кулінарок Англії. Для британців, які втомились від буденних смаків, Ольга стала свіжим ковтком повітря. Вона полонила їхні серця та шлунки простими і смачними українськими рецептами. Якщо раніше за кордоном думали, що наші страви – щось важке, калорійне, у великій кількості жиру, то тепер ці скептики готують на своїх кухнях зелений борщ, випікають до нього пампушки з часником, ліплять вареники та накладають фарш у капустяний лист.
Ім’я Ольги Геркулес знайоме шанувальникам британських телепередач про куховарство та читачам лондонських часописів.  Наприклад, на сторінках газети  «The Guardian» завдяки дівчині можна дізнатися, як засолити огірки в трилітровій банці або приготувати смачнючу кабачкову ікру. А її рецепт борщу опублікувало одне з найвпливовіших видань світу – «The New Yorker». Вона розроблювала страви для програм знаменитого Джеймі Олівера та працювала шеф-кухарем лондонського ресторану. За гастрономічними світлинами  та порадами на сторінці кулінарки в «Інстаграм» стежать десятки тисяч користувачів зі всього світу.
А ще Ольга відкриває багатогранний світ нашої національної кухні у своїх книгах. Дебютна її збірка «Мамушка» відразу стала бестселером в Англії. Вона впевнено завоювала своє місце на полицях книгарень, розійшлася накладом у понад 100 тисяч примірників та була перекладена п’ятьма мовами. А авторці принесла популярність та звання кулінарного відкриття 2015 року.
Власне, чому розповідаю про шеф-кухарку та письменницю Ольгу Геркулес? Адже народилась дівчина далеко від Полісся – у містечку Каховка на Херсонщині, а мешкає нині у столиці Великобританії. Втім за кулінарним натхненням для своєї третьої книжки дівчина  приїжджала саме до нас.
Чи не в кожного в селі є літня кухня, яка «оживає» в теплу пору і збирає за обідом та вечерею всю родину. Ось цьому українському феномену й присвячена нова книга Ольги, яку світ побачив минулого тижня. У ній письменниця розповідає історії зі свого дитинства та ділиться колекцією літніх рецептів. Про деякі вона дізналася в Удрицьку. Стало цікаво, як лондонська кулінарка потрапила у маленьке прикордонне село. І вона радо поділилась з «Дубровицьким вісником» цією історією:
«Я вже шість років шукаю літні кухні по всій рідній Україні. В чергову подорож на Батьківщину зі мною приїхали два фантастичні англійські фотографи – Джо Вудхаус та Олена Хедервік. Ми проїхали близько 10 тисяч кілометрів. Були у Львові, Івано-Франківську, на Закарпатті, в Полтаві, Одесі, Дніпрі, під Києвом, на Херсонщині, І особливим місцем став ваш поліський край.
Моя подруга Наталія знала, що я дуже хочу відвідати село біля білоруського кордону. І за щасливою випадковістю якось в рівненському трамваї познайомилась і розговорилась з однією жінкою. Виявилось, що та жінка, Ніна Борисівна Стахнюк, родом з Удрицька. Моя балакуча товаришка зуміла вмовити пані Ніну прийняти до себе божевільних британських мандрівників. Через тиждень ми забрали її в Рівному і всі разом поїхали машиною до прекрасного будинку мами пані Ніни в чарівний Удрицьк.
Ніна Борисівна виявилась дуже гостинною та приємною людиною,  а ще – дивовижною кулінаркою! Три рецепти, якими вона щедро поділила зі мною, опинились у збірці «Summer Kitchens».
Вона зробила неймовірні деруни. Це один з моїх найулюбленіших рецептів в книжці. До дрібно натертої картоплі додала дріжджі і трохи борошна. Всередину поклала сир з кропом. А сусідка пані Ніни робить такі деруни з квасолею. Господиня також приготувала вареники з чорницями та найсмачніші оладки з кабачків.
Я безмежно вдячна їй, особливо зважаючи на непростий період в житті пані Ніни – незадовго до цього померла її мама. Тому було дуже люб’язно з її боку – запросити нас до свого дому і поділитись кулінарним досвідом».
Ольга з теплом згадує і про свою літню кухню, яка дуже схожа на ту, що побачила в Удрицьку, і на десятки інших, які зустрічала по всій Україні.
«Наша літня кухня в Каховці була доволі простенька, цегляна. Там був круглий стіл, кілька стільців і лавкa, крихітний старий телевізор і декілька полиць. Найголовніше для літньої кухні – творити спогади дитинства. Я знаю, що трохи романтизую ці речі. Але як тут втриматись, коли всі мої спогади про літні кухні пов’язані з дитинством, повним любові, полуниці та вареників!».
Каже, що українські страви британцям заходять «на ура», особливо її зелений борщ зі щавлем, квашені овочі та сало з черемшою (маринованим диким часником). Тому вона знову в пошуках  цікавих самобутніх смаколиків. Пише нову книжку і сподівається ще приїхати на наше Полісся.
Фото також поділилась з нами Ольга Геркулес.

Леся Кондратик.


Немає коментарів:

Дописати коментар