З Лондона до Удрицька
за поліськими смаколиками
До 18
років українка Ольга Геркулес не вміла навіть добре посмажити яйце, а тепер
вона одна з найвідоміших кулінарок Англії. Для британців, які втомились від
буденних смаків, Ольга стала свіжим ковтком повітря. Вона полонила їхні серця
та шлунки простими і смачними українськими рецептами. Якщо раніше за кордоном
думали, що наші страви – щось важке, калорійне, у великій кількості жиру, то
тепер ці скептики готують на своїх кухнях зелений борщ, випікають до нього
пампушки з часником, ліплять вареники та накладають фарш у капустяний лист.
Ім’я Ольги Геркулес знайоме шанувальникам британських
телепередач про куховарство та читачам лондонських часописів. Наприклад, на сторінках газети «The Guardian» завдяки дівчині можна дізнатися, як засолити огірки в
трилітровій банці або приготувати смачнючу кабачкову ікру. А її рецепт борщу
опублікувало одне з найвпливовіших видань світу – «The New Yorker». Вона розроблювала страви для програм знаменитого
Джеймі Олівера та працювала шеф-кухарем лондонського ресторану. За
гастрономічними світлинами та порадами
на сторінці кулінарки в «Інстаграм» стежать десятки тисяч користувачів зі
всього світу.
А ще Ольга відкриває багатогранний світ нашої
національної кухні у своїх книгах. Дебютна її збірка «Мамушка» відразу стала
бестселером в Англії. Вона впевнено завоювала своє місце на полицях книгарень,
розійшлася накладом у понад 100 тисяч примірників та була перекладена п’ятьма
мовами. А авторці принесла популярність та звання кулінарного відкриття 2015
року.
Власне, чому розповідаю про шеф-кухарку та письменницю Ольгу
Геркулес? Адже народилась дівчина далеко від Полісся – у містечку Каховка на
Херсонщині, а мешкає нині у столиці Великобританії. Втім за кулінарним натхненням
для своєї третьої книжки дівчина
приїжджала саме до нас.
Чи не в кожного в селі є літня кухня, яка «оживає» в
теплу пору і збирає за обідом та вечерею всю родину. Ось цьому українському
феномену й присвячена нова книга Ольги, яку світ побачив минулого тижня. У ній
письменниця розповідає історії зі свого дитинства та ділиться колекцією літніх
рецептів. Про деякі вона дізналася в Удрицьку. Стало цікаво, як лондонська
кулінарка потрапила у маленьке прикордонне село. І вона радо поділилась з
«Дубровицьким вісником» цією історією:
«Я вже шість років шукаю літні кухні по всій рідній
Україні. В чергову подорож на Батьківщину зі мною приїхали два фантастичні
англійські фотографи – Джо Вудхаус та Олена Хедервік. Ми проїхали близько 10
тисяч кілометрів. Були у Львові, Івано-Франківську, на Закарпатті, в Полтаві,
Одесі, Дніпрі, під Києвом, на Херсонщині, І особливим місцем став ваш поліський
край.
Моя подруга Наталія знала, що я дуже хочу відвідати село
біля білоруського кордону. І за щасливою випадковістю якось в рівненському
трамваї познайомилась і розговорилась з однією жінкою. Виявилось, що та жінка,
Ніна Борисівна Стахнюк, родом з Удрицька. Моя балакуча товаришка зуміла вмовити
пані Ніну прийняти до себе божевільних британських мандрівників. Через тиждень
ми забрали її в Рівному і всі разом поїхали машиною до прекрасного будинку мами
пані Ніни в чарівний Удрицьк.
Ніна Борисівна виявилась дуже гостинною та приємною
людиною, а ще – дивовижною кулінаркою!
Три рецепти, якими вона щедро поділила зі мною, опинились у збірці «Summer Kitchens».
Вона зробила неймовірні деруни. Це один з моїх
найулюбленіших рецептів в книжці. До дрібно натертої картоплі додала дріжджі і
трохи борошна. Всередину поклала сир з кропом. А сусідка пані Ніни робить такі
деруни з квасолею. Господиня також приготувала вареники з чорницями та
найсмачніші оладки з кабачків.
Я безмежно вдячна їй, особливо зважаючи на непростий
період в житті пані Ніни – незадовго до цього померла її мама. Тому було дуже
люб’язно з її боку – запросити нас до свого дому і поділитись кулінарним
досвідом».
Ольга з теплом згадує і про свою літню кухню, яка дуже
схожа на ту, що побачила в Удрицьку, і на десятки інших, які зустрічала по всій
Україні.
«Наша літня кухня в Каховці була доволі простенька,
цегляна. Там був круглий стіл, кілька стільців і лавкa, крихітний старий телевізор і декілька полиць.
Найголовніше для літньої кухні – творити спогади дитинства. Я знаю, що трохи
романтизую ці речі. Але як тут втриматись, коли всі мої спогади про літні кухні
пов’язані з дитинством, повним любові, полуниці та вареників!».
Каже, що українські страви британцям заходять «на ура»,
особливо її зелений борщ зі щавлем, квашені овочі та сало з черемшою
(маринованим диким часником). Тому вона знову в пошуках цікавих самобутніх смаколиків. Пише нову
книжку і сподівається ще приїхати на наше Полісся.
Фото також поділилась з нами Ольга Геркулес.
Леся Кондратик.
Немає коментарів:
Дописати коментар