пʼятницю, 24 липня 2020 р.


Склали ЗНО з української мови та літератури


30 червня поспілкувалися із заслуженим вчителем України Галиною Миколаївною Іванів. Запитала її думку про
дистанційне навчання. Заслужений вчитель України із багаторічним стажем не вважає цю форму освіти якісною. Галина Миколаївна зауважила, що фактично весна у школярів була втрачена щодо отримання хороших знань.
Педагог розповіла, що дуже хвилюється за ЗНО випускників з української мови та літератури, яке діти складали саме 30 червня. Пробне ЗНО з цього предмета було дуже складним. Отож, звичайно найбільші хвилювання були у Галини Миколаївни за випускників ЗОШ №1, де вчителька викладає предмет.
Марійка Опанасик, випускниця Висоцької ЗОШ, ЗНО з української мови та літератури характеризувала як нелегке. Дівчина зазначила, що їй трішки забракло часу на відповіді, справилася із завданнями хвилина в хвилину, хоч вдома питання ЗНО вона проходила значно швидше.
Цікаво, що одні учасники назвали складнішими завдання з мови, а інші з літератури. У кожного, звісно, був свій рівень підготовки.
Випускники писали твір на тему: «Як можна проявляти патріотизм до своєї держави, будучи в еміграції». Як на мене, тема трішки невдала для учнів, які щойно обирають життєву стежку.
Як зазначила начальник відділу освіти Дубровицької РДА Ніна Іванівна Стасюк, ЗНО з української мови та літератури у нашому районі пройшло на високому рівні. Дуже шкода, що двоє учасників (з Переброд та Мочулища) забули свої паспорти і не були допущені до участі в цьому іспиті.
Нагадаю, що результати цього ЗНО зараховуватимуться як вступний іспит для бажаючих вступати до закладів вищої освіти, а також, за бажанням учасника, як державна підсумкова атестація навчального курсу з української мови.
Люба КЛІМЧУК.


Гайда по цілющу ягоду


Стартував сезон збору чорниці. Зараз на цей заробіток розраховують у районі значно більше людей, аніж у попередні роки. Багато людей не змогли виїхати працювати за кордон, отож сподіваються гроші для родини заробити на зборі чорниці. У багатьох селах у ліс їдуть цілими сім’ями. Щоправда, приймають лісові ягоди поки  що геть дешево, наприклад, у вівторок ціна за кг у Дубровицькому районі коливалася від 30 до 35 грн. На ринку літру чорниць можна було придбати за 40 грн.
Дуже багато лісу у районі зіпсовано видобутком бурштину, щороку площа чорничника меншає. Однак, пори все Україна залишається одним із найбільших експортерів чорниці в ЄС. У нас, як правило, працює багато заготівельних пунктів, на жаль, далеко не всі їх власники чесно сплачують податки до місцевого бюджету.
Разом з тим, багато людей їде до лісу, щоб заготовити цю корисну ягоду для власного споживання.
На своїй сторінці у соціальній мережі знаний лікар Комаровський висловив свою думку про вплив споживання чорниці на зір. Він наголосив, що чорниця корисна для очей, її часто додають у склад біологічно активних добавок, але поліпшити зір з допомогою лише одної чорниці нереально.
Однак, користь від чорниці очевидна. Завдяки своєму складу, а саме вітаміну С, таніну і флавоноїдам, чорниця є незамінним помічником у боротьбі зі зниженням гостроти зору. Регулярне вживання цієї ягоди сприятливо впливає на судини сітківки ока, оновлює її і живить. У дрібних капілярах покращується кровотік, знімається втома і напруга в очах.
 Як кажуть знавці народної медицини, чорницю використовують як лікувальний і профілактичний засіб при таких захворюваннях, як діарея, розлад шлунково-кишкового тракту, запалення внутрішніх органів, ревматизм, фарингіт і ангіна.
 Не тільки ягоди чорниці можуть принести користь організму в народній медицині. Її листя і пагони мають тонізуючу дію, володіють в’яжучим і антибактеріальним ефектом.
 Пагони і листя чорниці зазвичай додають в чай. Вони не тільки дарують напою неповторний смак, але і володіють багатьма корисними властивостями. По-перше, це хороший протизапальний засіб. При перших ознаках застуди варто додати листя в чай, і людина відразу відчує полегшення. По-друге це м’який сечогінний засіб. Тому гіпертонікам і бажаючим схуднути можна використовувати листочки у складі трав’яного збору, але не зловживати.
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Отож, вперед заготовляти цілющу диво-ягоду!
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар