пʼятницю, 24 липня 2020 р.


Відкрито та прозоро про те,
чим живемо

Як вже розповідав «Дубровицький вісник», минулого тижня очільник області Віталій Коваль побував на Дубровиччині. Такі робочі поїздки в райони стали останнім часом нормою в роботі облдержадміністрації. На зустрічах на місцях Віталій Станіславович інформує громадян про ініціативи та окремі важливі напрямки роботи обласної влади. Зокрема, про «Велике будівництво», економіку, протидію COVID-19, підтримку підприємництва, легалізацію бізнесу, пасажирські перевезення, мобільний зв’язок, розвиток «Рівненщини туристичної» та створення геоінформаційної системи. 























«Велике будівництво»
Національна програма «Велике будівництво» ініційована Президентом України Володимиром Зеленським. Проєкт має масштабну мету – розбудова якісної інфраструктури України.
На Рівненщині триває будівництво та реконструкція 5 шкіл, 5 садочків, 5 стадіонів, 7 приймальних відділень лікарень та 73 км доріг. В тому числі є продовження будівництва вже раніше розпочатих та спорудження зовсім нових об’єктів з нуля.
Так, бюджетні кошти спрямовані на будівництво Озерецької школи, що у Володимирецькому районі. А також на реконструкцію Дубровицького НВК, Малівської школи Демидівського району, Корнинської школи Рівненського району. Загальна кількість учнівських місць, які будуть створені або суттєво оновлені – майже 2500.
На фінішній прямій – дитячі садочки в  Березному, наших Перебродах  та у смт. Клесів, що на Сарненщині.
Загальна кількість дитячих місць – понад 400.
Програма включає в себе також і будівництво спортивних споруд, зокрема:
– спорткомплексу в Сарнах (760 місць),
– спортивно-оздоровчого комплексу у Дубровиці (369 місць),
– культурно-спортивного закладу в селі Бродниця Зарічненського району (150 місць). Планується реконструкція басейну в Дубно та стадіону «Колос» в Костополі на 1330 місць.
«Велике будівництво» передбачає й реконструкцію 7 приймальних відділень опорних лікарень. У нашій області це в:
– обласній клінічній лікарні,
– міських лікарнях у Рівному та Дубно,
– у Сарненській, Березнівській, Володимирецькій та Рокитнівській центральних районних лікарнях.
Ще одним важливим напрямком є ремонт 73 км доріг в 11 районах, що ведуть до опорних шкіл та лікарень. Перші результати вже є – це будівництво 10 км дорожнього полотна між селами Кам’янка та Велике поле Березнівського району. У нас прокладено більше 6 км суперякісного дорожнього полотна на території Трипутнянської сільської ради, загальна протяжність 10,8 км.

ЧОТИРИ ОБ’ЄКТИ – В НАШОМУ РАЙОНІ
Спортивний комплекс в Дубровиці


– Більше 300 глядацьких місць;
– Сучасні легкоатлетичні доріжки;
– Універсальний ігровий зал;
– Змішане поле для баскетболу та волейболу.
Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу на стадіоні «Горинь» завершується. Незабаром планується введення в експлуатацію першої його черги. Ми можемо стати свідками цієї події вже наступного місяця. Цей об’єкт має довгу та вистраждану історію. Ще з 90-х років спорткомплекс на міському стадіоні в різний час пробували будувати господарським способом місцеві ентузіасти без всякої документації на об’єкт, проте щораз – безуспішно. Вже протягом останніх двадцяти років цей об’єкт пробували добудовувати, узаконивши його будівництво документально. Проте проєкт зазнав масу коригувань і став серед місцевих жителів притчею во язицях. Все ж в результаті розпочатий ще в дев’яностих недобуд розібрали, а на його місці виріс зовсім новий красень-спорткомплекс. Розпочато його будівництво в 2016 році, а здачу першої черги заплановано на 2020-ий. Він стане першою і єдиною спорудою такого типу в Дубровицькому районі! Ходять чутки, що з цієї нагоди Дубровиччину відвідає навіть Володимир Зеленський.
Віталій Коваль свої враження від цієї новобудови вилив на сторінках «Фейсбук»: «Будівля спорткомплексу зведена, підключено зовнішню тепломережу, каналізацію та водопостачання. Встановлено блочно-модульну котельню. Наразі в арені стелять покриття вітчизняного виробника, згодом – облаштовуватимуть трибуни, проводитимуть благоустрій території. Об’єкт готовий вже на 95%.
Діти Дубровиччини зможуть займатися тут боротьбою, міні-футболом, баскетболом, волейболом. Діятимуть інші спортивні секції. Це вкрай важливо для розвитку здорової нації!
Здача спортивного комплексу запланована вже через місяць – у серпні цього року. Рівненщина змінюється!».
І це приємно. Незважаючи на політичні симпатії чи антипатії, маємо давати об’єктивну оцінку подіям. Бо політики приходять та йдуть, а новобудови залишаються і служитимуть нам з вами. Зрештою пам’ятаймо головну істину: вся розбудова інфраструктури – заслуга не окремого чиновника чи якоїсь політичної сили. Це результат зусиль кожного свідомого українця як сумлінного платника податків. Тож честь і хвала насамперед тим, хто працює і наповнює скарбницю держави – завдяки їм ми святкуємо щороку такі новосілля.

Реконструкція будівель Дубровицького
НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ступенів»
(влаштування шатрового даху, зовнішнє опорядження фасадів, заміна вікон та зовнішніх дверей, реконструкція системи опалення).
Кошторисна вартість перевищує 26 млн. грн.
Найбільший навчальний заклад Дубровиччини відвідують близько 600 учнів з нашого та Зарічненського районів. Роботи тут – також на фінішній прямій. Триповерхова будівля має нову покрівлю, енергозберігаючі вікна та протипожежні зовнішні двері, облаштовані ганки.
Будівельники утеплили стіни та пофарбували їх у яскраві кольори. Реконструювали тут і систему опалення, а також котельню. Це дозволить закладу стати енергетично самостійним.
«Ліцей входить до двадцятки кращих шкіл області за успішністю учнів. Лише цьогоріч на рахунку закладу вже понад 130 перемог в змаганнях, олімпіадах, турнірах. Переконаний – їх буде ще більше. Адже ліцей перетворюється на сучасний інтелектуальний простір для обдарованих дітей Полісся. Тут школярі навчатимуться у максимально сучасних та комфортних умовах після реконструкції», – зазначив Віталій Коваль. Позитивно відзначив голова ОДА той факт, що випускники закладу десять разів здобували на ЗНО найвищий результат – 200 балів.
Тож ліцей для нас вже давно не просто навчальний заклад. Це флагман науки. Центр проведення всіх масових заходів в районі: спортивні змагання, семінари та конференції, зовнішнє незалежне оцінювання – все це проходить тут. Тож осучаснений заклад підніме культурну життєдіяльність району на новий рівень.
Нині об’єкт готовий на понад 85%. Завершення будівельних робіт заплановане до 1 вересня.
Роботи з реконструкції закладу проводить ТОВ «Компанія Барбакан».
Реконструкція дошкільного навчального закладу в селі Переброди
Кошторисна вартість перевищує 26 млн. грн. Розрахований дитячий садок на три групи (60 місць).  Підрядник: приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка».
На даний час готовність об’єкта складає близько 75 відсотків, вже освоєно більше 16 млн. грн.
Вже повністю готова прийняти діток одна група. Тут облаштовано кімнати для занять малечі та ігор, внутрішні санвузли. Проведено утеплення та облаштування зовнішніх стін приміщення, заміну даху, монтаж водогінної та каналізаційної мережі, котельні, завезені меблі тощо. В решті приміщень ще тривають ремонтні роботи.
За ходом та якістю робіт пильно слідкують місцеві депутати, вказуючи на всі недоробки представнику підрядника. Днями ми побували на цьому будівництві.
Приємно було бачити, як місцеві активісти вболівають за якість робіт та вникають у всі деталі, вимагаючи такого ж чіткого контролю з боку влади та держтехнагляду.
Це – перші паростки децентралізації. Люди вже не сприймають комунальну власність як нічийну. Вболівають за кожну державну копійку, яка йде на будівництво комунальних об’єктів громади, та слідкують, щоб вона пішла за призначенням і була використана раціонально.
Місцеві депутати настояли, щоб відвідали ми й спортивний майданчик, який вводився тут в експлуатацію не так давно – навесні минулого року. «За що ми заплатили півтора мільйона? Прорахуйте вартість звичайної рабиці, котрою огороджено футбольне поле по периметру, причому навіть привареної не всюди до каркасу надійно», – в серцях жалілися люди.
Бо ж частенько у нас трапляються такі катавасії, що вже в ході робіт їх мусять здешевлювати і перепроєктовувати. Будували, скажімо, кілька років тому дорогу до Велюні: замовили проєктно-кошторисну документацію – заплатили гроші. Забезпечили співфінансування – теж «відкроїли» з бюджету. Засідали, вибивали, піарилися. Нарешті довгождане «добро». Нагнали техніки, людей, завезли матеріалів. Кипить робота. Аж тут забракло чогось (чи-то коштів, чи-то матеріалів, чи-то мізків) добудувати якихось триста метрів асфальту до села. Могло б бути смішно, якби це вже не стало правилом. І годі знайти крайнього: як проєктували, обраховували, міряли, монтували? Хтось колись у нас відповість за свою роботу врешті? Заплатить з власної кишені за всі її перекоси? Це ж знову, які витрати на одні перекидки техніки на добудову цього об’єкта… Хтось колись їх рахував взагалі, ці непрямі втрати нашого і так злиденного бюджету? Наших з вами, між іншим, грошей. Адже основні наповнювачі бюджету – все ті ж платники податків. З таким підходом, як був, ніколи не бути Україні багатою.
На жаль, ми дійсно часто так радіємо якійсь обнові у населеному пункті, бо ж самим замахнутися на серйозне будівництво непосильно, що вже не завжди додивляємо, наскільки це якісно зроблено і як довго прослужить. А потім нарікаємо, що новобудова буквально розсипається на очах. Впевнена, у Перебродах з садочком цього не станеться. Тут налагоджено  громадський контроль за якістю будівництва.
Дорога у Трипутнях
Поточний середній ремонт дорожнього полотна, що зробить комфортним доїзд до найвіддаленіших населених пунктів району також проходить у рамках «Великого будівництва». Протяжність  – 10.8 км. Кошторисна вартість – більше 47 млн. грн. Завершення ремонтних робіт із нетерпінням чекають жителі п’яти сіл – Кривиця, Вільне, Грані, Залішани, Трипутні. Стане комфортніше добиратися додому і мешканцям Літвиці. Усього у цих селах проживає майже півтори тисячі людей. Часто сюди подорожують інші мешканці району в пошуках дарів лісу. Тож, незважаючи на бруківку, цей відрізок шляху завжди є досить завантаженим.
Окрім того, щодня по розбитій 10-ти кілометровій дорозі везли дітей на навчання у школи, цим же маршрутом мала їхати швидка, а також жителі, які працюють за межами населених пунктів.
Голова Дубровицької РДА Олександр Гузич розповідає, що ця дорога пролягає до важливих соціальних об’єктів:
«Ця дорога веде до шкіл в селах Трипутня і Літвиця та до амбулаторії в селі Кривиця, яка тільки-но стала до ладу. Люди давно просили звернути увагу саме на цю ділянку, Трипутнівський сільський голова Роман Щур піднатужився, вчасно подав проєктну документацію, і ми дуже раді, що цей об’єкт профінансовано в рамках пограми «Велике будівництво».
Начальник дільниці будівельно-монтажної підрядної організації Василь Лучечко зазначає, що вже побудовано більше шести з половиною кілометрів шляхового покриття в напрямку від Грані до Кривиці. Йдуть підготівельні роботи для асфальтування решти відрізку шляху. Вже завезено достатньо піску та щебеню для монтажу так званої підасфальтної подушки. Одночасно робляться опоряджувальні роботи там, де вже дорогу побудовано.
«У нас багато позитивних зрушень в сільраді впродовж останніх років. Хіба гадали колись, що доведеться нам працювати в таких комфортних умовах, як маємо зараз в своїй амбулаторії, – каже молодша медична сестра Ганна Панасівна Борщ. – а тепер ще й дорогу ось будують. Це ж нині нам, медикам, мобільніше наскільки стане надавати допомогу. Не виключено, що з легкої руки нашого сільського голови «підтягнуться» до Трипутень й якісь інвестори. Край тут благодатний – скільки переробки можна тут налагодити, якщо з розумом. Довго людей відлякували саме транспортні перешкоди. А тепер і їх усунуто, тож сподіваємося, що ще не раз завітаєте до нас за позитивними новинами. А люди в нас хороші. Гостям завжди раді».
Щиро вдячна за нову дорогу й продавчиня Марія Колода. Каже, щодня мусить долати із Вільного до Кривиці чималий шмат дороги. «Не дорога, а казка. За п’ять хвилин – вже на роботі. І експедитори товарів вже частіше до нас завертають, хоча раніше намагалися до наших сіл всіма правдами і неправдами не доїжджати – не хотілося бити машини по нашій бруківці».

У рамках «Рівненщини туристичної»












представлений проєкт «Кулінарна спадщина». Він спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту. Є чим похизуватися тут і нашій Дубровиччині. В цьому переконалися особисто заступник голови облдержадміністрації Сергій Гемберг та знімальна група обласного телебачення, побувавши в селах Сварицевичі та Лютинськ.
Древній ще дохристиянський обряд «Водіння Куста», знаменитий сварицевицький мацик, картопляні галушки на молоці, духмяний спечений в справжнісінькій печі домашній хліб, автентичні народні костюми й наша неповторна солов’їна українська пісня – все гостям ну дуже сподобалося.
«Голова ОДА Віталій Коваль оголосив 2020 рік «Роком промоції культурної спадщини». Прийнято розпорядження з цього приводу, яке передбачає проведення в області іміджевих заходів, що спрямовані на збереження історично-культурної спадщини та розвиток подієвого туризму.
Отож продовжуємо вивчати та знайомитися з культурним насліддям нашого краю. Ось я відвідав Дубровиччину і дуже вражений її самобутнім, культурним потенціалом. Це, свого роду, унікальний генетичний код Полісся – його люди, традиції, звичаї та обряди», – так оцінив побачене й продегустоване сергій Гемберг.
Побував заступник голови ОДА і в селі Лютинськ, де ростуть знамениті вікові дуби та варять неповторний і унікальний, перейнятий від прадідів, гастрономічний витвір – смачний куліш з грибами, м’ясом та кишками.
Незабутні враження Сергій Сергійович мав і від нашого знаменитого на увесь світ серпанкового ткацтва, адже відвідав його музей у Круповому та навіть взяв участь у майстер-класі від заслуженого майстра народної творчості України ніни Рабчевської, спробувавши й собі долучитися до цього поліського мистецтва на ткацькому верстаті.

Побувала на об’єктах та поділилася враженнями Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар