середу, 13 січня 2016 р.

Реконструкцію розпочато. Чекаємо нових капіталовкладень

Хтось влітку дихає морським бризом, хтось цілющим сосновим повітрям, хтось промисловими викидами у великому місті. Вже багато років мешканці житлового масиву, що у районі залізничної станції, відчували особливий «аромат» - від дубровицьких нечистот, які перекачувалися самотічним каналізаційним колектором до ГКНС. Він був зданий в експлуатацію ще у 1986 році, отож давно відпрацював свій експлуатаційний ресурс. З квітня 2012 нечистоти почали витікати ще й з каналізаційного колодязя, який розташований на відстані 55 м від житлових будинків. Воно й не дивно: бити на сполох щодо необхідності ремонту колектора тамтешні мешканці почали давно. 
Наприклад, депутат міської ради Петро Яцковець неодноразово підіймав це актуальне питання і перед міською радою, і у засобах масової інформації, однак вирішення цієї проблеми було непосильним для міського бюджету.
Але, на щастя, наприкінці минулого року у цьому питанні нарешті «крига скресла». Наприкінці минулого року у районі залізничної станції ми зафіксували хід будівельних робіт. Працівники ТОВ «Укрбудспецмонтаж інжиніринг» проводили монтаж труби - часткову реконструцію самоплинного каналізаційного трубопроводу (загальна протяжність нинішніх робіт 195 м).
Саме на такий відрізок роботи вже наприкінці року Міністерство екології виділило близько півтора мільйона гривень. Ще необхідно замінити 155 м труби. Як зазначив заступник міського голови Юрій Яременко, після здачі нинішня частина зробленого об’єкту буде законсервована.
Короткий екскурс у минуле. Міський голова Богдан Микульський розповідає, що каналізаційна мережа у Дубровиці з усіма її об’єктами, що функціонують на сьогоднішній день, була побудована  у 80-х роках минулого століття. Зрозуміло, що на сьогодні вона потребує капітального ремонту, що є проблемою номер один для міста.
Що ж до вищезгаданого об’єкта, то близько 82 відсотки стоків з Дубровиці надходять на існуючі каналізаційні споруди через ГКНС, до якої потрапляють каналізаційним колектором діаметром 500 мм. Внаслідок довготривалої експлуатації, незадовільних геологічних та гідрогеологічних умов та будівництва об’єктів (дамб обвалування), що впливали і впливають на стан потоків поверхневих і грунтових вод, відбулося порушення цілісності окремих ділянок та стиків труб колектору. Існувала і існує загроза потрапляння їх у Горинь і автоматично порушення екології не лише нашої держави, а й Білорусії.
Отож відрадно, що у новий 2016, увійшла дубровицька громада з позитивними зрушеннями у відновленні інфраструктури міста. Сподіваємося, що у цьому році ця вкрай потрібна справа (щодо заміни труб колектора) буде доведена до кінця.

Любов Клімчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар