пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Доки ми святкували, вони працювали
(щоб нам святкувалося комфортно і затишно)

У святкові дні ми частувалися біля ялинок. Зустрічалися, віталися, смакували і випивали. Багато вихідних дозволили нам не думати про серйозні справи. У той же час спеціалісти багатьох служб виконували свої функціональні обов’язки. Медики, правоохоронці, працівники МНС, продавці, водії робили усе від них залежне, щоб свята наші були справді святковими.

У період з 1 по 10 грудня до чергової  частини Дубровицького відділу поліції надійшло 263 повідомлення:
За цей період у районі сталося 3 дорожньо-транспортні пригоди, 21 факт завдання тілесних ушкоджень та один – тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілому, 5 фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю, 1 – вилучення мотопомпи, 11 фактів вчинення насильства в сім`ї, дві крадіжки, 2 випадки обмороження людей.
1 січня у Сварицевичах сталася ДТП внаслідок якої пішохід, 1954 р.н., житель цього села, пенсіонер, загинув на місці події.
Правоохоронці встановили, що 1 січня біля 12.40 водій, 1994 р.н., житель с. Сварицевичі, непрацюючий, керуючи а/м «Опель Астра» д.н.з., не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку, не впорався з керуванням та допустив з`їзд на узбіччя, де здійснив наїзд на жителя цього села, який від отриманих травм загинув на місці події. Сам водій доставлений з травмами в приймальне віділення Дубровицької ЦРЛ.
9 січня о 19.10 по телефону надійшло повідомлення чергової медсестри приймального відділення Дубровицької ЦРЛ про те, що з діагнозом загальне переохолодження, було доставлено жителя с.Орв’яниця, 1977 р.н., непрацюючого. Після надання медичної допомоги він був госпіталізований в реанімаційне відділення Дубровицької ЦРЛ.
9 січня жителька Туменя, непрацююча, на подвір’ї за місцем проживання виявила тіло свого сусіда без ознак життя, 1967 р.н., непрацюючого, без верхнього одягу. Ознак насильницької смерті виявлено не було. Труп доставлено в морг Дубровицької ЦРЛ.
Завідувачка Дубровицької підстанції Сарненської станції швидкої допомоги Наталія Яковлєва розповіла, що з 1 по 10 січня її підрозділом було зареєстровано 188 викликів, з них – 89 з Дубровиці, 99 – з сіл району. 44 жителі району звернулися до фахівців підстанції амбулаторно. Керівник служби зазначила, що її колеги були присутніми на всіх подіях, що були зареєстровані правоохоронцями. Трапляється таке, що викликали швидку до людей в стані алкогольного сп’яніння, але до приїзду медиків вони встигали прийти до тями і зникнути у невідомому напрямку.
Наразі колектив підстанції складається з 36 працівників, тут працюють досвідчені фельдшери, які своїм досвідом і вмінням не раз рятували людські життя. Однак, на жаль, у Дубровицькій «швидкій» нема жодного лікаря (вакансії вакантні). Рік тому був мобілізований лікар Олександр Баклан, який надавав фахову допомогу жителям району, а зараз виконує свій громадянський і військовий обов’язок.
Як розповіла старша медсестра приймального відділення ЦРЛ Леся Василівна Степанович, з 1 по 3 січня у приймальне відділення лікарні звернулося 69 жителів району. Здебільшого медики констатували у них травми, переохолодження, ГРЗ. У Різдвяні святкові дні з 7 по 9 січня 37 наших земляків звернулися сюди за медичною допомогою
За період з 6 по 10 січня у нашому районі народилося п’ятеро діток. Старша медсестра пологового відділення Наталія Орленко зазначила,що переддень Різдва і 7 січня для працівників відділення були спокійними, бо малеча тут на світ не з’являлася. А от вночі з 7 на 8 січня у відділенні народилася двійня. Два синочки Бог подарував жительці Велюні Наталії Терещук. Дітки (вагою 2490 і 2250) народилися о 4.15. А допомогли їм побачити світ лікар Лариса Олександрівна Маковецька та акушерка Кузьмич Любов Петрівна.
О 13 годині 8 січня народилася донечка у Ганни Клюйко з Берестя. А у вихідний 10 січня доньок народили Зоя Оленич із Великих Озерів і Наталія Лажук із Узлісся. Хай росте малеча на радість батькам!
Міський голова Богдан Микульський інформував, що у період Різдвяних свят постійно працювали комунальники міста, розчищаючи вулиці і тротуари, щоб ми безпечно рухалися. Чергували бригади і у «Міськводоканалі» та «Будинкоуправлінні», щоб вчасно зреагувати на екстремальні ситуації.
У звичному ритмі працювали енергетики. Як розповів начальник РЕМ ВасильГришкевич, на святкові дні якраз випало усувати ушкодження на силовій 10 кВт лінії. З настанням потепління, незважаючі на вихідні, провели профілактичні обслуговування трансформаторів, щоб наступні морози ми могли зустрічати в комфортних умовах, без перебоїв в енергозабезпеченні.
На закінчення розповім про випадок, свідком якого стала у «Вопаку» у Святвечір, 6 січня , близько 18.00. У цей час більшість продуктових магазинів міста вже були зачинені. Пані у дорогій шубі знервовано лютувала: «Чому у вас працює лише одна каса?». До речі, покупців було досить небагато. Хтось з працівників робив викладку, а хтось, можливо, просто присів попити чаю, після натрудженої роботи.
Зрозуміло, що кожен з них хотів би бути у цей час поруч з родинами, але заради покупців (зокрема і цієї панянки) магазин працював. Зрозуміло, що жодна з продавчинь і не заробить тут на дорогу шубу у кілька десятків тисяч гривень, але принаймні на повагу і подяку у Святвечір дівчата заслуговували. Бо ж Різдво це не лише привід поїсти і випити, а ще й проявити любов до Ближнього.

Ось такі трудові свята випали на календар наших земляків. Думаю, що Бог по-своєму компенсує працівникам життєво-необхідних сфер і галузей їх здоров’я, затрачене на працю на благо суспільства в особливі дні. Люди ж іноді про них просто не пам’ятають.


Любов Клімчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар