пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Здоров’я шукаємо і у аптеках

«Якщо на букву А ви знаєте чотири нових слова: «Амізон», «Аміксін», «Арбідол», «Афлубін» – значить, в країні епідемія грипу». Такий жарт ходить інтернетом під час масового захворювання на грип.
Через збільшення випадків застуди, українці почали масово скуповувати противірусні ліки. Аптекарі кажуть, що не встигають поповнювати їх запаси.
Нещодавно з полиць аптек у Дубровиці зникла оксолінова мазь… Подруга шукала її протягом дня, але так у місті і не знайшла. Ситуацію з наявністю противірусних медикаментів у Дубровицьких аптеках спробували з’ясувати і ми.
Наш співрозмовник Грицюк Володимир Миколайович завідувач аптекою «Рівнеліки», фармацевт з 20-річним стажем
– Оптові постачальники ліків не були готові до такого ажіотажу і попиту на противірусні препарати в Західних регіонах України. Думаю, ситуація стабілізується за кілька днів.
Нинішній попит на ліки від застуди – не ажіотаж і не надумана проблема. Зараз не купують медикаменти прозапас, купують їх, бо дійсно хворіють, часто цілими сім’ями. Ліки вибирають по своєму достатку, заможніші надають перевагу європейським засобам, бідніші – нашим вітчизняним лікам, дешевим індійським аналогам. Дехто приходить зі списком ліків, які призначені фахівцями. Таких людей близько 20 відсотків. Часто звертаються до аптеки люди з ознаками застуди, з температурою, просять дати медикаменти для зняття цих симптомів. «До лікарні сьогодні не піду, не можу вистояти у черзі годинами, – так пояснює бажання самолікуватися пан Володимир, – відмовляти не можемо. Радимо безрецептурні ліки, з найкращими побажаннями допомогти хворому на свій розсуд, по його матеріальних можливостях, пропонуємо медпрепарати. Фармацевту у таких випалках, погодьтеся, доводиться приймати рішення за лічені хвилини. Щоправда, є категорія  хворих, яких відразу  першочергово направляємо до лікаря. Йдеться про діток маленьких чи, наприклад, вагітних жінок. Батькам завжди наголошуємо, що таких пацієнтів повинен оглянути спеціаліст».
При грипі та ГРЗ купують два види препаратів: для лікування вірусної інфекції та для симптоматичного лікування застуди та для зняття симптомів ГРЗ. На сьогоднійшній день єдиним препаратом, який лікує всі віруси грипу є «Таміфлю». Через мережу аптек він не продається. У разі наявності в Україні він виділяється лише через медичні установи.
Поради від фармацевта Володимира Грицюка: Не впадайте в паніку при перших ознаках застудних захворювань.По можливості зверніться до лікаря, якщо хвора дитина, то це  першочергове правило. У період захворювання уникайте людних місць і дотримуйтесь правил гігієни. Ніколи не лікуйтеся за порадами інтернету або ж за правилом: «такі препарати приймала моя сусідка чи подруга».
Наостанок пан Володимир каже про те, що цьогоріч ситуація з грипом не так роздута засобами масової інформації, як у минулі роки. Це й правильно, бо багато людей просто починають панікувати.
Насправді, найлегший шлях зекономити на ліках – не хворіти. Так, звучить дивно, коли навколо чхають в офісі, транспорті та вдома. Але більшість забуває про таке поняття, як профілактика хвороби, що значно дешевша за саме лікування.  «Повністю захистити себе від можливості захворіти ГРВІ – неможливо. Та можна створити додатковий захист імунітету і при контакті з інфікованою людиною, хвороба буде слабшою за ваш імунітет та інфікування не відбудеться. Є різні методи профілактики. У першу чергу, це контроль за нормальними показниками організму: харчування збалансованою та корисною їжею, збагаченою на клітковину та вітаміни А і С, повноцінний відпочинок та сон, уникнення стресів та поганого настрою, прогулянки на свіжому повітрі, заняття помірним спортом та запобігання переохолоджень.
Як експеримент, маючи у гаманці 50 гривень, перепитую у фармацевта, чи зможе він за такі гроші допомогти мені боротися з застудою. Виявляється, є цілий ряд жарознижувальних препаратів,  антибіотиків офлоксацинової групи, крапель для носа, які допоможуть боротися з симтомами застуди. Головне, розпочати лікування вчасно.  В іншій аптеці міста, вже далеко по обіді зустрічаю жінку, яка за списком купує медпрепарати для хворої дитини. На три дні лікування коштує 300 гривень.
– Оце лише приїхала з лікарні, зранку з дитиною вистояли, спочатку в дитчій консультації, потім у райлікарні. У сина температура під 40. Але жодна людина не пропустила нас сьогодні без черги, – бідкається співрозмовниця. Шо ж, у скрутних ситуаціях і проявляться мораль кожного з нас. З одного боку, у такий період до лікаря здорові не йдуть, з іншого – нашій медицині знову скоротили фінансування. Українці менше хворіти не стали, і заробляти більше не стали, але на ліки щороку ми витрачаємо все більше і більше коштів.

Любов Клімчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар