пʼятницю, 22 січня 2016 р.

ВОЛОНТЕРИ ЗНОВУ ПОБУВАЛИ НА СХОДІ
Останнім часом все більше і більше з’являється різних волонтерів і волонтерських організацій, які займаються підтримкою воїнів АТО. Не без того, що трапляються серед них й шахраї. Через це люди поступово перестають довіряти волонтерам, від чого страждають найперше українські солдати. Світлана Правник, що представляє у районі благодійний фонд «Руєвит», допомогою армії займається з самого початку АТО й з довіри у земляків не вийшла. Щоразу, коли вирушає на Схід, а всього пані Світлана побувала за цей час у зоні АТО більше десяти разів, знаходяться охочі на пожертву для солдат. З останньої поїздки до зони бойових дій волонтерка повернулася якраз напередодні Водохреща. За дві з половиною доби, що провела в дорозі, побувала в Маріуполі, Кураховому, Новомихайлівці, Мар’їнці – всюди, де є наші мобілізовані земляки. Кожного разу привозить пані Світлана величезний фотоархів – насамперед це для рідних солдатів, аби наочно пересвідчилися, що з їхніми братами, чоловіками, синами все гаразд, що вони ситі та вдягнуті. Вже кілька разів у таких поїздках супроводжують жінку її вірні помічники-водії Олег Маркевич та Руслан Жакун.




«Ми їздимо кругом, де є наші земляки. Правда, не на всі позиції нас можуть допустити, оскільки є місця надто небезпечні. Зазвичай ми обслуговуємо за одну поїздку котрусь одну з областей – Донецьку чи Луганську, – розповідає Світлана Леонідівна. – Деякий період вже не їздила на Схід, були сімейні вагомі причини. Але з настанням холодів, почала відчувати докори сумління, як там наші хлопці. Та й земляки вже почали перепитувати, пропонуючи свою допомогу, коли знову поїдемо в зону АТО. Тож відкинула всі домашні проблеми й на другий день Старого нового року рушили в дорогу. Найперше це велика заслуга Дубровицького лісгоспу, що допоміг з пальним для поїздки, адже левова частка витрат пов’язана саме з цим. Все частіше ми передавали допомогу бійцям Новою поштою, але вже кортіло побувати у них особисто. Наші водії кажуть, те відчуття, коли ти вручаєш солдатам посилку з дому, не можна зрівняти ні з чим».
Волонтери намагаються привозити бійцям все, чого ті потребують: продукти, форму, берці, білизну, засоби гігієни, медикаменти.
«Військові потребують всього. Щоправда, зараз армійське забезпечення набагато краще, аніж на початку кампанії. Проте змінна форма, шкарпетки, білизна, ліки – досі йдуть «на ура». Пригадую, познайомилась там з молоденькою дівчиною, що вже кілька місяців працювала медсестричкою. Виявилося – моя землячка з Берестя Наташа Стус. Потай від мами, якій дівчина не наважувалася зізнатися, де перебуває, привозила Наталці й форму, й берці, й гостинці. Пригадую, ще у дівчини доволі велика нога, а берці все ж хотілося підібрати полегшені, більш жіночні, попошукали на складах такі в 42 розмірі, – каже Світлана. – Або взяти іншого нашого медика – лікаря-анестезіолога Руслана Ярмошевича. Головне його прохання було – інструменти. Скальпелі передавала й дружина, й всім «Руєвитом» старалися».
Вже завдяки досвіду жінка безпомилково може визначити, що на передовій користується найбільшим попитом. Немає умов для прання та миття – треба побільше змінного одягу, засобів особистої гігієни. Без обговорення – продукти. Цього разу, каже пані Світлана, найбільше бійці втішалися домашньою випічкою, що  передали Оксана Анісімова та Світлана Красько.
Приїзду волонтерів бійці завжди радіють. Відраховують дні, коли їх побачать. Телефонують, цікавляться, коли ті будуть. «Завжди хлопці, з якими зв’язуємося заздалегідь, чекають нас, мов найрідніших. Буває розкладемо домашню їжу, і заблищить в якогось непрохана сльоза, можливо, дітей згадав, дружину або маму».
Волонтери говорять, що з кожним разом збирати гроші на поїздки все важче. Війна продовжується і під час перемир’я, постійно є обстріли. Але люди вже втомилися від війни, знесилилися. “Насправді допомоги все менше і менше. Якщо рік тому люди давали гроші на допомогу, сьогодні дуже важко збирати кошти на форму, берці, прилади нічного бачення, –розповідає Світлана Правник. – А дзвінків від солдатів безліч. Буває звечора опускаються руки, але подумаєш, що там на передовій наші хлопці чекають на допомогу, й ніби друге дихання відкривається”.
Пані Світлана, користуючись нагодою просила через газету подякувати всім, хто допоміг цього разу коштами чи продуктами Українській Армії: Коржику Івану (м-н «Альонушка»), Карповичу Олександру (м-н «Вікна»), Гумену Віктору (ЕЛВІК), Лясковцю Сергію (м-н «Майстер»), Чирук Галині (м-н «Бембі»), Марцинкевич Світлані (м-н «Сумки»), Столярцю Сергію, Опанасику Сергію, Олевській Тетяні, Чайковській Марії, Котяй Тамарі, Хомич Людмилі, Мельник Любові, Годунко Валентині, Сої Оксані, Краськам Володимиру та Надії, Яковцю Олександру, Макарицькій Оксані, Боровцю Анатолію, Сичевській Броніславі, Романушку Андрію (гуртовня), колективам магазинів «Лілія» та «Надія», Маркевич Наталії, Лавор Наталії, Мунько Ганні Йосипівні, м-н «Комора» (Войкіна В.), Лотушко Лілії та колективу «Ощадбанку», Яцковцю Олександру, Людинській сільській раді, Конончуку Василю.
Незважаючи на важку ситуацію, волонтери не планують згортати допомогу бійцям і надалі.
Людмила РОДІНА.

На фото: гостинців на передову назбирали цілий бус; танкіст Василь Касич родом із Залужжя був зворушений візитом волонтерів.

З метою надання допомоги та підтримки воїнів АТО та населенню, яке не має змоги виїхати з території, яка безпосередньо межує із зоною бойових дій,  райдержадміністрація  оголошує акцію по збору продуктів харчування та засобів особистої гігієни «Не будь байдужим!».
Акція приурочена до Дня Соборності України і проходитиме  в термін з 22.01 по 29.01.2016 року.
Пунктом збору є сільська рада. Всі зібрані продукти харчування та інші речі, будуть забиратися з пункту збору централізовано упродовж двох днів після закінчення акції.
Перелік необхідних продуктів та речей: крупи, макарони, чай, кава, цукор, борошно, консервація, олія, сало, печиво, цукерки, згущене молоко, шкарпетки, рушники, миючі засоби, туалетний папір тощо (овочі не потрібно).
Просимо долучитися до акції населення всіх територіальних громад району. 
Не будьте байдужими! Давайте всі разом об’єднаємо зусилля для збереження цілісності та миру в Україні.

Телефон для довідок: 2-03-99.

Немає коментарів:

Дописати коментар