пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Ветеранські організації сподіваються на допомогу
На початку Нового року ми поцікавилися, як живуть ветеранські організації
нашого району. Про їх будні, плани і сподівання у наших коротких інтерв’ю. Василь Захарович Яремчук, голова районної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів:
На сьогодні наша структура налічує 635 членів. Життя швидкоплинне, на жаль, відходять у вічність наші шановані земляки. Днями ми попрощалися і провели в останню путь Андрія Максимовича Скибана з Орв’яниці, багатолітнього в’язня московсько-радянських концтаборів, господарчого УПА, патріота України. 95 років прожив наш ветеран. Був зразком патріотизму для молодих поколінь. Поховали цю шановану людину під жовто-блакитним стягом. От так, ще на Різдво колядували ми один одному по телефону і бажали здоров’я, і от така втрата. Андрій Максимович, як і інші члени нашої організації  багато сил і здоров’я віддав задля становлення України, але ми не раз говорили про те, що не такою хотіли б бачити сьогодні нашу державу. Ми мріємо про Україну без війни і корупції.
Минулого року отримали від районної ради тисячу гривень на підтримку діяльності районного об’єднання. В основному ці кошти були перераховані на допомогу для лікування Петра Івановича Корнійчука з Кураша. Звісно, цих грошей мало. Але вдячні і за них, хотілося б і в цьому році отримати бодай трохи фінансування, щоб елементарно придбати скромний сувенір комусь на ювілей  або ж дати допомогу на лікування (а літні люди хворіють всі), чи долучитися до організації спільного невеличкого свята. Слава Богу, підключаються у нас на добрі діла спонсори, як от Лілія Гладка.
Хочу висловити думку про те, що дуже цікавою стала позиція держави щодо надання пільг ветеранам. Якщо, наприклад, живуть чоловік і дружина, літні і немічні, але мають пенсію більше аніж 1710 грн. на кожного, то й пільг ніяких їм держава не надає. У той же час молоді  «безробітні», які їздять на дорогих автівках мають від держави багато привілеїв. Хіба так має бути в Україні?  Все ж сподіваємося, що і цього року, попри фінансову скруту, знайдуться у районному бюджеті кошти для підтримки діяльності нашої ветеранської організації. Приємно, що теперішня районна влада, як, до речі, і попередня, з пошаною ставиться до всіх ветеранів, незалежно від їх політичного минулого, висловлюючи передусім синівську шану нашому поколінню.
Леонід Олексійович Сулаєв, почесний голова районної організації війни та праці
– Наприкінці минулого року в нас пройшла звітно-виборна конференція. Я доповідав про роботу нашої структури за 2015 рік. Більше 10 тисяч ветеранів війни і праці проживає у нашому районі.
Дві з половиною тисячі грн. фінансування отримала наша організація минулого року з бюджету. Всі кошти відразу перерахували воїнам АТО. Самі ж жили і працювали  завдяки спонсорським коштам. На щастя, у районі є люди, які зголошуються допомагати нам у діяльності. Отож, хоч і скромно, але знаходили можливість і з ювілеями вітати, і допомогу на лікування надавати.
Водночас хочу підкреслити, що протягом року було приємно співпрацювати з головою РДА Сергієм Киркевичем, бо всі організаційні питання вирішували спільно. Голова завжди дослуховувався до нашої думки і потреб. Однак, хотілося б лише мати у райцентрі достойне приміщення, де ми могли б спілкуватися і зустрічатися, таку кімнату для ветеранів, як облаштовані вони у сусідніх районах.
Щодо специфіки роботи скажу, що навіть ветеранська організація у роботі отримує чимало бюрократичних паперів. Я звертав увагу на ті документи, які справді мають певну вагу для нашого оточення, які реально відображають наше сьогодення і сприяли у життєвих моментах. Ніколи не надав технічних відписок, бо не бачу в цьому жодного сенсу.
На звітно-виборній конференції ми обрали нового, молодого керівника районної ради – Володимировича Артемовича Восінського (на фото), будемо сприяти, щоб повністю вник він у роботу і вніс «нове свіже дихання» у життя організації. У 2016 сподіваємося на підтримку з бюджету на програму «Ветеран» і будемо спільними зусиллями з новобраним головою Володимиром Восінським налагоджувати роботу первинних організацій та працювати для людей.
Від автора:
Поки що у 2016 рік ветеранські організації району увійшли без фінансування. Депутат Юрій Лосік зазначив на бюджетній сесії, що необхідно підтримати їх життєдіяльність. Віримо, що наші обранці при наступній нагоді виділять кошти з районного бюджету для вирішення, бодай частково, найбільш нагальних питань цих структур.
Згадаємо ще про одну приємну минулорічну подію: під час святкування Дня захисника України у нашому районі вперше спільно були вшановані представники двох ветеранських організацій і вперше вони потиснули на знак «символічного примирення» один одному руки. Обоє моїх співрозмовників з повагою висловилися один про одного і передали  найтепліші вітання читачам нашої газети. Говорити ж про об’єднання двох ветеранських організацій сьогодні не на часі. Бо у обох структурах є люди, яких неможливо переконати у певних історичних нюансах і, зрозуміло, кожен, хто прожив життя, має право на свою точку зору. Але, до якої б структури не належали  наші літні поважні земляки, наші діди, прадіди, батьки вони передусім українці і найголовніше, що кожен з них бажає своїм нащадкам лише миру і добра. Мабуть, найправильніше  не шукати тіні у минулому, а думати про світле і спільне майбутнє.
Спілкувалася Любов Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар