пʼятницю, 22 січня 2016 р.




Благодійна святкова коляда!
З Різдвяних свят, із світлої надії кожної людини на щасливе прийдешнє розпочинається новий рік нашого життя, наші майбутні звершення у нових справах. Це завжди очікування святкової казки, дива, піднесений настрій. Це – новорічні вітання та щедрі побажання, смачна кутя, гостини. Здавна, у народі говорили: якщо на зимові свята в хаті колядують та щедрують, весь рік буде щасливим та багатим.
Керуючись доброю українською традицією, учні нашого ліцею 13 січня, на свято Меланки, ходили гуртом щедрувати по місту – вітати добрих людей з Новим роком. Радісно та щиро щедрувальники вітали містян з побажаннями щастя, здоров’я, благополуччя та миру, оскільки ця давня українська традиція для дубровичан наповнена ще й благородною метою – благодійністю. Метою щедрування став збір коштів на операцію воїна АТО Булачка Дмитра (випускника нашого закладу).
Завдяки цій благодійній акції вдалося зібрати 5000 грн. для підтримки героя.
Святкове колядування стало справжнім відродженням народних прадавніх традицій, що так важливо для нашого молодого покоління. І нехай всі побажання, що звучали в цей святковий день, здійсняться – і для небайдужих, які з радістю приймали нас, і для самих щедрувальників, які щиро зичили найкраще: щоб Новий Рік став для вас роком миру, злагоди та добрих справ на благо нашого народу.

Співпраця влади та громади – запорука стабільного розвитку міста
Яким буде 2016 рік для громади Дубровиці? Про це говоримо з міським головою Богданом Микульським: підсумовуємо, рахуємо і розмірковуємо…
Богдане Михайловичу, з яким настроєм ви як міський голова і ваша команда вступили у 2016 рік?
В 2016 рік, як і весь український народ, вступаємо з великою надією на мир та стабільність щодо соціально-економічного розвитку нашої держави.  А що стосується  нашого міста, то хотілося б передусім вирішити проблеми, які в першу чергу, впливають на повсякденне життя кожного дубровичанина, зробити все можливе, щоб було нам у райцентрі комфортно і затишно.
Напередодні Нового року був прийнятий  міський бюджет, як ви  його охарактеризували б у порівнянні з минулорічним?
Міський бюджет 2016 року затверджений ще до прийняття Верховною Радою України змін до Податкового Кодексу України та  Закону України «Про Державний Бюджет України на 2016 рік». Тому  20 січня пройшла позачергова сесія міської ради, на якій були внесенні деякі поправки до міського бюджету. Це насамперед,  перерозподіл  260,0 тис. грн., які вивільнені від зменшення нарахування єдиного соціального внеску із ставки 36,3 на – 22.0 відсотка. На поточний рік надходження до бюджету заплановано в сумі 6 000,0 тис. грн., ще 5 984,9 тис. грн. складає субвенція на утримання ДНЗ міста. Коштів бюджету, як завжди, не вистачає. Щодо використання видаткової частини бюджету то ми дещо змінили стратегію. Вже в цьому році розпочнемо роботу з поновлення  основних фондів комунальних підприємств. В бюджеті передбачено кошти для придбання нового трактора та автомобіля  для ремонтної бригади КП «Міськводоканал».
Будемо відходити від практики латання дір водопровідної системи, а перейдемо до поступової заміни металевих ділянок трубопроводів на поліпропіленові. 
В бюджеті закладено кошти на проведення капітального ремонту дороги по вулиці Грушевського (від перехрестя доріг вул. Шкільна до вул. Нова), та поточні ремонти  доріг по вулицях міста відповідно до затвердженого виконавчим комітетом переліку. Для забезпечення безпеки дорожнього руху плануємо встановлення  світлофорів та лежачих поліцейських. Також З80,0 тис. грн. виділено для капітального ремонту покрівлі будинку на вул. Артеменка,24. Передбачено 150,0 тис. грн. на відпрацювання проекту Генерального плану нашого міста.
Чим сьогодні реально поповнити казну Дубровиці? Які бачите перспективи у цьому плані?
Основними джерела наповнення бюджету нашого міста є акцизний податок з реалізації у роздрібній мережі підакцизних товарів,  єдиний податок та  плата за землю.
Міський бюджет за 2015 рік наповнився на суму 7 394,9 тис. грн., з них:
– надходження від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів склали понад 3 793,9 тис. грн., що становить  51.0 % до загальної суми;
– друге місце за надходженнями до місцевої скарбниці займає плата за володіння або користування землею. Так, від сплати за землю до бюджету надійшло в сумі 1 673,9 тис. грн., або 22,6%;
– суттєві надходження складає єдиний податок. З початку року його надійшло в сумі майже 1 509,6тис. грн., або 20,0%.
Щодо наповнення бюджету, то пріоритетом вважаю відкриття  нових підприємств та створення робочих місць. Але потрібно використовувати та контролювати надходження від наявної бази оподаткування. При проведенні аналізу сплати податків за 2015 рік є підстави стверджувати, що деякі суб’єкти роздрібної  торгівлі значно занижують надходження від торгівлі пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами. Стабільно сплачують податки акцизного збору ТОВ «Юльсоф», ПП «Доніс», ТОВ «Салют», ДП «Споживач», КП «Дубровицьке ГРП». При порівнянні, деякі суб’єкти торгівлі та закладів громадського харчування щомісяця поповнюють бюджет міста на суми в рази менші. Багато чуємо нарікань про розбиті дороги, тротуари та інше. Але для цього потрібні гроші. Аналіз надходження від акцизного збору буде  надано ЗМІ після звіту начальника фінансово-економічного відділу на сесії міської ради.
Для налагодження співпраці з підприємцями плануємо провести  круглий стіл. Де хочемо обговорити всі насущні питання співпраці на благо нашого міста.
На одній з останніх сесій міська рада прийняла рішення провести аудит у комунальних господарствах і закладах міст. Це допоможе зробити детальний аналіз їх роботи…
Я знаю, що серед депутатського корпусу та населення є велика недовіра до керівників комунальних підприємств міста. Напевно, на це є причини. Тому за пропозицією депутатських фракцій на сесії міської ради прийнято рішення щодо перевірки діяльності комунальних підприємств. Для цього створена депутатська комісія. Також депутати внесли в план роботи міської ради звітність керівників комунальних підприємств про свою роботу один раз в півріччя.
Першочерговим ставимо питання, щоб вже найближчим часом всі комунальні підприємства покращили якість надання послуг населенню. Також я вимагаю від керівників підприємств працювати прозоро, періодично звітувати про свою роботу через місцеві ЗМІ.  Якісне обслуговування населення та прозорість у використанні коштів – основа оцінки роботи кожного керівника.
В продовження теми: які перспективи має у 2016 році для комунального господарства Дубровиці?
Передусім скажу, що комунальні господарства міста перебують в різних умовах. Найгірша ситуація в КП «Міськводоканал», яке обслуговує 44 км мережі водопостачання та водовідведення. У зв’язку з банкрутством промислових підприємств  міста втрачено багато великих водокористувачів. На даний час ресурси КП «Міськводоканалу» використовуються частково, трубопроводи суттєво відпрацювали свій ресурс, а на модернізацію та реконструкцію нема коштів.
Собівартість водопостачання та водовідведення у рази вища встановлених тарифів. Збитки щорічно складають більше 1 млн. грн. Діяльність і утримання  цього життєво важливого  і необхідного підприємства – велика проблема для бюджету Дубровиці. Щомісяця на погашення різниці в тарифах для КП «Міськводоканал» із бюджету міста виділяється 50 тис. грн., але для виведення підприємства із боргів потрібно у два рази більше.
Міська рада разом з керівником підприємства Миколою Стовбою підготували документи для участі в різного роду інвестиційних програмах та залучення інвесторів.
Бюджети КП «Будинкоуправління», КП «Ринок» та КП «Готель «Дружба» збалансовані та самодостатні. Вони мають певний потенціал розвитку з надання якісних послуг населенню. Але це тема окремої розмови.
Користуючись нагодою, хочу поставити питання від мешканців будинку 24, що по вулиці Артеменка. Коли тут буде налагоджене нормальне водопостачання?
Ситуація з водопостачанням до будинку дійсно критична. Останніми роками ремонтні бригади тільки те й робили, що латали дірки на проржавілих трубопроводах. Нами прийнято рішення відмовитися від цієї хибної практики, та при можливості проводити заміну металевих труб на поліпропіленові. В бюджеті виділені кошти щодо заміни до 350 метрів трубопроводу до будинку Артеменка, 24, а також проводяться проектні роботи на  реконструкцію водопостачання  по вул. Нова.
Як житимуть у 2016 році дошкільні навчальні заклади міста? Як на сьогодні оцінюєте їх роботу і стан?
Передусім зазначу, що дошкільні навчальні заклади Дубровиці відвідує майже 500 дітей. На поточний рік на утримання дошкільних навчальних закладів райцентру виділена державна субвенція в сумі 5 984,9 тис. грн. За нашими розрахунками,  для стабільної роботи закладів мінімальна потреба фінансування складає 7 300,0 тис. грн. Як бачимо з врахуванням субвенції для цього не вистачає 1 315,1 тис. грн. Щоправда, 463,0 тис. грн.  вивільняється у зв’язку із зменшенням тієї ж ставки ЄСВ на зарплату працівників закладів. Але більше 852,0 тис. коштів лягає на місцевий бюджет.
Щодо харчування дітей в дошкільних навчальних закладах то відповідно до Закону України від 24.12.2015р. №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», з 01.01.2016 року органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, а також із сімей, які отримують допомогу відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
Також міською радою прийнято рішення забезпечити повністю за рахунок міського бюджету харчування дітей учасників АТО. За погодженням з головами депутатських фракцій на позачергову сесію виноситься питання щодо харчування решти дітей протягом січня – лютого місяців, в пропорції, 60 відсотків – за рахунок батьків, а 40 відсотків - за рахунок міського бюджету.
А це немало-небагато – 70,0 тис. грн. щомісячно. А чи зможемо й надалі покривати частину вартості харчування – залежатиме від наповнення бюджету міста.
Що ви можете сказати про генеральне планування, будівництво, архітектуру та благоустрій Дубровиці? Чи є у нас земля, аби давати її жителям під будівництво?
Генеральний план є найважливішим документом у сфері містобудування, який визначає розвиток міста на найближчі 15-20 років. Він передбачає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території міста.
Вже в лютому міська рада організовує громадські слухання щодо проекту змін до генерального плану південно-західної частини міста. Запрошуємо дубровичан взяти участь в цьому заході. Дата, час та місце проведення будуть оголошені на сайті міської ради та в нашій районній газеті.
У бюджеті 2016 року на розробку генерального плану міста передбачено 150 тис. грн. Виділення землі під будівництво – дуже болюча проблема для Дубровиці. Кожне друге звернення до міської ради – це заява на виділення землі. Особливо багато звернень поступило від  учасників АТО. Ми маємо великі зобов’язання перед нашими героями як з законодавчої точки зору, так із моральної сторони. Буду відвертим, вирішити дану проблему найближчим часом, на жаль, не вдасться. Але  міська рада вишукує різні можливості. Проводиться інвентаризація земель, розпочата робота  у напрямку розширення меж міста та виготовлення Генерального плану.
Знаючи ваш характер і ставлення до роботи, впевнена, що ви не опустите руки, а сміливо, разом з вашою командою, робитимете все можливе, щоб долати будь-які труднощі у роботі. Яку підтримку ви хотіли б бачити у роботі від жителів міста?
У першу чергу я просив би дубровичан не бути байдужим до проблем свого міста. Дубровиця – це ми, наші діти, наш будинок, квартира, підприємство, організація, де ми працюємо. Хочемо, щоб воно було чистим, то починаймо із себе. Жодна служба не наведе порядку в місті, якщо не буде культури поведінки кожного із нас.
Найближчим часом міська рада організує громадські слухання, щодо затвердження Генерального плану південно-західної частини міста. Запрошую всіх громадян взяти участь в обговоренні, адже  це питання перспективи  розвитку цілого масиву.
Шановні дубровичани, міська рада готова до тісної співпраці з вами. Всі пропозиції щодо покращення життєдіяльності, планування, розбудови міста, вирішення тих чи інших проблем завжди будуть ретельно вивчені міською радою та отримають сприяння в їх реалізації. Я переконаний, що лише співпраця  влади і громади можуть стати запорукою стабільного розвитку Дубровиці. Знаю, що шлях до успіху в роботі лежить через  контакт з жителями міста. Впевнений, що наша робота на благо майбутнього наших дітей буде ефективною та результативною тільки при повному розумінні та співпраці з нашими земляками – мешканцями древньої, самобутньої і неповторної Дубровиці.
– Дякуємо за розмову.
Спілкувалася Любов Клімчук.



Немає коментарів:

Дописати коментар