пʼятницю, 22 січня 2016 р.

ДУБРОВИЦЯ НЕ ЗРАДИТЬ ТРАДИЦІЯМ


19 січня (6 січня ст.ст.) Свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення. Це велике двунадесяте неперехідне свято. Свято Хрещення Господнього – одне із найбільш древніх свят християнської Церкви. Його встановлення відносять ще до апостольських часів. Древня назва свята «ТЕОФАНІЯ», що означає Богоявлення.

Слово «хрещу» по-грецьки означає «занурює у воду». Не можливо зрозуміти сенс і важливість хрещення, не роз’яснивши перш за все символічного значення води, про яке говориться у Старому Завіті. Вода – початок життя. Саме з води беруть свій початок всі живі істоти.
Вже кілька років поспіль хрещення морозною водою організовують любителі здорового способу життя й у нас. Першим започаткував цю традицію в Дубровиці гопаківець Петро Велінець. Організовував його Петро на той час на озері Глиняному в ніч з 18 на 19 січня. На думку організатора, саме опівнічна водохресна вода найбільш помічна й позитивно заряджена. Купання відбувалося у спартанських умовах, просто неба, під чистими січневими зорями. Тож, хто спробував тої купелі, отримав екстрім повний. Маса позитиву й незабутніх вражень. Атмосферу свята доповнювали власноруч Петром приготовлений чай з перцем.
Згодом вже водохресні купання проходили під егідою влади, й задіяні в цьому були рятувальники. Саму купіль перед початком обряду обов’язково благословляв священик. Заздалегідь міська рада з комунальними службами організовувала підготовку місця для водного хрещення (як правило, робили це на Кемпі), будували трап, а рятувальники розпинали намет для переодягання та обігріву. Тут же сміливцям, як тільки-но ті виринули з льодяної купелі, пропонувалися гарячі чай та куліш. Долучитися до купання могли всі охочі. Бувало, занурювалися в крижану воду геть літні люди чи маленькі діти. Всі, хто спробував цього драйвового обрядодійства, в один голос стверджують, таке купання не тільки не загрожує застудою, а навпаки загартовує організм й надовго наповнює тіло  бадьорістю та енергією.
Вирішили в Дубровиці не відступати від традиції й цього року. Організатори цьогорічного водохресного купання – наш земляк, дубровичанин Ігор Захарчук й громадське об’єднання «Опір» (хто забув, один зі спонсорів минулорічного Дня міста, що було, напевно, найбільш феєричним за всю історію цього свята). Купання планується на 19 січня, об 11 годині. Про деталі дійства ми спробували дізнатися у самого пана Ігоря.

Ігор ЗАХАРЧУК:
Традиційно буде облаштовано трап для купання та місце для переодягання, тут нам назустріч пішли працівники місцевого відділення МНС. Звичайно, буде проводитися богослужіння. В цьому допоможе отець Данило з дубровицького храму Успіння Святої Богородиці. Не відійдемо від традицій й щодо зігрівальний напоїв – чай та куліш всі охочі одержать безкоштовно. Звучатимуть різдвяні піснеспіви. Новим в нинішньому водохресному купанні буде благодійна акція, яку ми приурочили на збір коштів нашим землякам, що задіяні в АТО. Що це за акція? Люди втомилися від постійних пожертв на армію. Ми підійшли до благодійництва нестандартно. Буде організовано ярмарку, де продаватимемо глінтвейн та декілька видів шашлику, млинці, приготовлені тут же на свіжому повітрі, а вже виручені з цього продажу кошти підуть на підтримку армійців. Ставимо за мету придбати карету швидкої допомоги для бійців АТО.

Обов’язково в наступному номері повідомимо, скільки коштів було зібрано під час цієї благодійної акції.



Немає коментарів:

Дописати коментар