пʼятницю, 22 січня 2016 р.









19 січня у Дубровиці православні відсвяткували Водохреще: відправили службу Божу, пройшлися хресним ходом, освятили воду у Горині, а потім у ній купалися.
На Кемпі, традиційно, цього дня було гамірно, весело і здорово. Особливо здорово тим, хто наважився зануритися в льодяну купіль. Отець Данило відслужив святкову літургію, з найщирішими побажаннями звернувся до земляків, розділив з ними світло і радість цього дня.
На щастя, 19 січня водохресний мороз потіснив зимову відлигу, і усі бажаючі зануритися змогли відчути на собі, у прямому сенсі слова, крижане задоволення. Перехрестилися і з головою занурилися у воду — саме так робили наші земляки, які вирішили віддати данину православним традиціям. Сміливці запливали до краю ополонки, а менш хоробрі занурювалися, тримаючись за поручні, і відразу «вистрибували» з води.
Як вже писала газета, громадська організація «Опір» (керівник Ігор Захарчук) створила чудове свято на Кемпі всім бажаючим покупатися і подивитися на це дійство. Отож молилися, слухали народний спів, спілкувалися, проводили благодійну ярмарку: смакували млинцями, шашликами, глінтвейном, кулішем. Близько 200 л чаю та 75 л кулішу роздали учасникам дійства безкоштовно. Цілий день парувала  на березі  солдатська кухня, а дружина організатора свята - Ірина Захарчук – власноруч спекла не одну гору млинців.
18 тисяч 900 гривень, виручених з продаж, піде на допомогу воякам АТО. Адресно, на придбання карети швидкої допомоги нашим солдатам. Звісно, грошей цих для купівлі автомобіля не вистачить. Отож долучаться до цієї хорошої справи благодійники і волонтери. От, до прикладу, Роман Віденчук із Золотого вже далеко не вперше сприятиме цій благодійній справі, бо сам був у зоні АТО. Нині пан Роман очолює громадську організацію «Дубровицьке об’єднання учасників та ветеранів АТО та волонтерського руху». Але це вже тема окремої розмови.
Любов КЛІМЧУК.


Ось і проходить до завершення новорічний різдвяно-новорічний цикл свят. Приємно згадувати, як славно колядували, щедрували, а особливо відзначали Водохреще сварицевичани.
На величне дійство - освячення води на місцевому ставку, після ранкової святкової хрещенської літургії, зібралася велика сільська громада. Усі віруючі з нетерпінням чекали приїзду головного ініціатора дійства – отця Сергія.
Ідею відродження освячення води на великій водоймі отець Сергій виношував уже понад 10 років. Але то погода не сприяла, то не відчувалася підтримка громади, а ось цього року батюшці вдалося знайти однодумців – молодих хлопців віком 20-30 років, які завзято підтримали його ідею.
Спільними зусиллями батюшки та молоді напередодні свята на льодяній поверхні ставка було підготовлене відповідне місце для освячення, вирізаний із льоду величний хрест і оголошено усім бажаючим про можливість купання у хрещенській воді.
Чесно кажучи, зразу мало вірилося, що знайдуться сміливці і зможуть пірнути до купелі, але згодом зрозуміла, що віра в Бога в сукупності з бажанням людини творять чудеса. Один за одним сварицевицькі «моржі» омивалися у купелі. Захоплювало подих небувале до цього часу для сварицевичан дійство. Усі присутні з гордістю милувалися побаченим.
Найбільше вразила віра і сила духу малих діток. Вони це змогли! їх вчинок – для дорослих приклад. Навколо панувала атмосфера щирої радості, людяності та поваги. Душею відчувалося присутність Святого Духа між нас!
За безпекою хрещенського дійства слідкували медичні працівники Сварицевицької сільської амбулаторії, а працівники сільської ради частували гарячим чаєм відважних купальників, яких ще також на березі ставка чекав теплий автомобіль.
Особливу подяку від прихожан Свято-Георгієвського храму адресую нашому настоятелю отцю Сергію. Вам вдається зрушити з мертвої точки будь-яку справу. Ви – ініціатор, поставник і помічник! Многая Вам літа!
З Хрещенням Господнім Вас, дорогі односельчани. Миру і благодаті Божої нам на рідній землі!
З повагою, Валентина Грицюк.


Немає коментарів:

Дописати коментар