середу, 13 січня 2016 р.

Чим  запам’ятався  2015  рік?
                                                                                                                                  
От і добіг до кінця 2015 рік. Як і попередній, він був для дубровичан непростим. Мали ми приємні моменти й негаразди, здобутки і безповоротні втрати. Відтак «Дубровицький вісник» пропонує читачам згадати найпомітніші події пройдешнього року, котрі вже стали історією.

Відкриття року
Дворічна дубровичанка Аріна Шугалевич здивувала всю Україну. Разом з хлопчиком із Харкова Левом Бондаренком 9 листопада вона встановила рекорд із максимальної кількості відтворених напам’ять столиць країн світу. Дівчинка назвала без помилок 194 столиці – від Північної Тарави до Нейпідо. До того ж Аріна не лише перелічувала міста, але й розповіла про видатні пам’ятки та споруди в кожному із них.
Ювілей року
У квітні на столітній поріг стала наша землячка Ірина Пилипівна Радченко з Дубровиці, залишивши позаду нелегкі десятиліття, сповненні любові до Бога та України.
Конфлікт року
29 липня спалахнула суперечка між бурштинокопачами та правоохоронцями. Конфлікт розпочався біля Крупового, а потім перемістився в центр Дубровиці. Майже 500 старателів перекрили проїжджу частину дороги біля райдержадміністрації та вимагали від керівництва пояснень щодо обстрілу автомобіля одного з бурштинокопачів. В ході конфлікту правоохоронні органи застосували шумові гранати та зброю з гумовими кулями. В результаті постраждало 10 людей.
Торговельні заклади року
За результатом регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 найкращих товарів України» серед переможців опинилися й представники Дубровицького району – ДП «Ритм» (в номінації «Промислові товари») та торговий центр «Комфорт» (в номінації «Роботи та послуги»).
Втрата року
Цьогоріч Дубровиччина втратила п’ятьох свої мужніх синів, котрі захищали територіальну цілісність України в АТО – Олександра Ярмоліча із с. Велюнь, Івана Охмака з Лугового, Віталія Мазура із Заслуччя, Олега Ващишина з Сельця та Юрія Сокола з Людині. 
Також у вересні на 58 році життя після тяжкої хвороби відійшов до Господа духовний наставник, шанована в районі людина, настоятель Свято-Миколаївського храму отець Федор.
Ностальгія року
На стадіоні Дубровицького НВК «Ліцей-школа» 20 вересня відбувся міжнародний товариський турнір з мотоболу. У ньому взяли участь три команди: «Поділля» (м. Кам’янець-Подільський), «Нива» (с. Вишняки, Полтавська область), «Юність» (м. Пінськ, Республіка Білорусь), котрі подарували глядачам незабутнє спортивне дійство.
Надзвичайна ситуація року
2 липні в урочищі «Підкозли» поблизу села Жадень в мисливських угіддях було виявлено африканську чуму свиней. Незабаром вірус виявили і в Будимлі. В результаті чого було заборонено жителям району торгівлю живими свинями, м’ясом з них, а також іншими продуктами тваринництва на ринках.

Кадрові призначення року
Після місцевих виборів районна та міська рада змінила своїх очільників. Так, новим міським головою став Микульський Богдан Михайлович, а районну раду очолив Кухарець Микола Миколайович. До того ж, Киркевич Сергій Васильович в цьому році обійняв крісло голови Дубровицької РДА.
Новосілля року
20 березня на базі професійного ліцею став до ладу новий тренажерний зал за сприяння організації ФСТ «Колос». 28 серпня на території КП «Ринок» відкрився молочний павільйон, побудований силами самого колективу підприємства та його власним коштом. А 22 грудня, після двох років ремонтних робіт, відбулося урочисте відкриття фельдшерсько-акушерського пункту в с. Рудня.
Визнання року
25 червня відбувся традиційний обласний конкурс професійної майстерності «Кращий кухар споживчої кооперації Рівненщини». За підсумками конкурсу гран-прі виборола кухар Дубровицького ресторану «Горинь» Людмила Пінчук.

Спортивні досягнення року
В рамках змагань «Краще село-2015» Орв’яниця виборола друге місце серед 10 районів області. Також срібло привезла наша краянка Чередняк Віра Василівна з Всеукраїнської спартакіади «Сила духу» серед інвалідів праці. Не зрадила традицію і футбольна команда «Селець», котра стала другою в обласному турнірі серед сільських команд.

Стихія року
13 квітня на Дубровиччині пройшов буревій, котрий завдав немало збитків землякам. Зокрема, було знеструмлено більшу частину населених пунктів району, понищено дахи в професійному ліцеї та школах села Сварицевичі, Городище, Бережки. Також постраждали ФАПи Мочулища та Тумені. Наробив вітер біди і на багатьох господарських обійстях.

Ноу-хау року
Як відомо, 3 березня президент Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відтак в нашому районні першопроходцем у реалізації цієї реформи стала Миляцька об’єднана територіальна громада.

Підготувала Леся Кондратик.


Немає коментарів:

Дописати коментар