пʼятницю, 22 січня 2016 р.

* На часі
ГРИП АТАКУЄ
Січень приніс нам не лише радість Новорічно-Різдвяних свят, але й нові тривоги. Й, на жаль, пов’язані вони не лише із напруженою ситуацією на Сході, де атаки бойовиків, незважаючи на Різдвяні святки, ніяк не вщухали. На Україну наступає ще й інший, не менш нещадний ворог – грип. Його віруси, в тому числі й H1N1, поіменований  «свинячим», що вже наробив переполоху в 2009-му, знову «підложили свиню» українцям.
Перша ж «вилазка» недуги-кілера H1N1 зафіксована ще в листопаді. А вже наприкінці місяця мали летальний випадок, пов’язаний з цим грипом, у Києві. Нині Міністерство охорони здоров’я України говорить про 60 (станом на 21 січня) смертей, які викликані цим інфекційним «агресором». І хоча офіційно епідпоріг  зафіксовано лише в двох регіонах України (Рівненській та Донецькій областях), в більшості областей вводяться карантини. До такого вимушеного кроку вдалися в Черкасах, Рівному, Кіровограді, Чернівцях,  Тернополі, Сумах, Києві тощо.
До подібного рішення прийшла і постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що діє в нашій райдержадміністрації. Голова РДА Сергій Киркевич, що одночасно є головою цієї комісії, прийняв рішення про призупинення занять в навчальних закладах. Рекомендовано обмежити проведення святкових, спортивних та інших заходів, які передбачають масове скупчення людей. Керівникам підприємств, установ, організацій, торгових закладів, суб’єктам підприємницької діяльності, що надають послуги з перевезень пасажирів, рекомендовано ввести масочний режим на підвідомчих об’єктах.
Це – вимушений захід. Адже тільки за останній тиждень лікарем кабінету інфекційних захворювань було прийнято 40 хворих з гострими респіраторними захворюваннями, із них – 5 дітей. У цей же період до лікарів-гінекологів звернулося 23 вагітних жінок з гострими респіраторними захворюваннями. У п’яти вагітних з підозрою на грим взяті змиви для вірусного дослідження. Із них у 2-х підтвердився грип типу А (H1N1). Є в районі й летальні випадки. Станом на 13 січня померло 3 чоловік від пневмонії (двоє – у відділенні ВАІТ, один – вдома).
Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей. Достатньо дотримуватися досить простих застережень. Лікар-інфекціоніст Олена Легка з метою профілактики грипу радить:
– Уникати скупчень людей – аби обмежити контакти із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.
– Користуватися одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться.
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними після перебування у приміщенні хворої людини.
– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.
– Часто мити руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.
– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.
Лікар стверджує, що лікувати грип можна за допомогою:
– Препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу – лише вони здатні вплинути на вірус грипу: припинити його розмноження в організмі. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.
– Препаратів, що пом’якшують симптоми, – вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом’якшуючи симптоми – жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування у домашніх умовах може виявитися достатнім для повного одужання. Однак зловживати цими препаратами і застосовувати їх без призначення лікаря не слід: передозування може завдати серйозної шкоди організму. Народні засоби для пом’якшення симптомів та загальної підтримки організму – наприклад, розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї – неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні. Втім, зловживати ними також не слід. Важливо враховувати, що тимчасове пом’якшення чи відчуття відсутності симптомів не є ознакою одужання хворого: необхідно продовжувати утримання від контактів зі здоровими людьми та лікування – аж до постійної відсутності симптомів.
Дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу.
Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа повинна бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти не потрібно.
Водночас медик говорить: важливо знати, що грип не лікується за допомогою:
– Антибіотиків – вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує хворобу і лише ускладнить боротьбу з хворобами у майбутньому. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія й бронхіт, тощо.
– Гомеопатичних препаратів – немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендовані для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі й грипу.
– Імуностимуляторів, імуномодуляторів – немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу. Водночас їхня дія під час хвороби може за певних умов навіть виявитися шкідливою.
– Народних засобів – лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав’яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом’якшення симптомів грипу – за умов розумного використання без зловживань.
Отож зважайте на ці поради лікаря й будьте здоровими. А в разі, коли все таки недуга знайшла слабинку вашого організму й почала атакувати – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Це допоможе виробити розумну стратегію для ефективної боротьби з інфекцією.
Людмила РОДІНА.





Немає коментарів:

Дописати коментар