пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Тільки  вільні  творять  майбутнє
День Свободи і Гідності припадає на знаковий для України листопад, який назавжди лишився часом радикальних зламів, історичних випробувань, перевіркою на зрілість і міцність нації.
























Злетом духу і самодостатності народу стала Помаранчева Революція у 2004 році. Екзаменом на гідність і сумління став Євромайдан у 2013, який триває і досі, бо Революція Гідності ще не набула дати завершення, позаяк Україна, кожен українець кожного дня бере участь у відстоюванні держави без авторитарності, корупції і беззаконня. 21 листопада – це той день для українців, коли ми зробили свідомий вибір, коли перебороли у собі страх. Країна продовжує зазнавати фундаментальних змін. Тому лейтмотивом відзначення 21 листопада у цьому році був слоган «Вільні творять майбутнє», бо весь цей час продовжується процес невтомного творення нових інституцій, нових пластів в українському суспільстві.
Минулої п’ятниці у районному будинку культури зібралися наші земляки, переважно молодь, аби ще раз віддати шану всім, хто причетний до творення нової історії України, хто конкретними діями засвідчив про свою небайдужість до нашого сьогодення і майбутнього.
 Припали до душі фотовиставка зі світлинами з обох київських майданів, з посмішками і щирими поглядами наших земляків. Плакали свічки біля портретів наших вояків, які загинули в АТО. Здається, хлопці заглядали глибоко в душу і зачіпали найглибші струни серця.
Виступили зі спогадами про дні перебування на Майдані Гідності голова райдержадміністрації Сергій Киркевич, міський голова Богдан Микульський, начальник відділу молоді і спорту Олександр Задорожний, учасниця революції гідності, активістка Валентина Баньковська. Кожен з них згадав свої особливі моменти тих історичних подій, повернувшись думками і почуттями у 2013-й. Коли більшість з нас спостерігали за цими подіями з екранів телевізорів, ці люди стали безпосердніми творцями нової історії і реально були там, де Україна робила вибір за європейське майбутнє, посилаючи кращих синів на революційну Голгофу. Кожен з промовців подарував особливий відкритий урок історії для молоді, яка уважно слухала ці спогади. А учні з міської школи №2 порадували присутніх чудовим патріотичним флеш-мобом, використавши у ньому символічні кольори нашого прапора. А «Пливе кача», під яку поминали пам’ять невинно убієнних, полеглих від куль снайперів, замучених і тих, хто пропав безвісти під час трагічних подій Революції гідності та загиблих воїнів АТО,  викликала сльози на очах і відгукнулася душевним болем. Скільки синів втратила за такий короткий період Україна-мати! Накращих своїх синів! Ця пісня стала у свій час реквіємом-прощанням із загиблими учасниками Революції Гідності. «Щоразу, коли звучать її слова, розривається серце, – зазначила у розмові Валентина Баньковська. – Це найболючіші моменти, які спливають зі спогадів про майдан 2013-го».
Зазначимо, що вечір пам’яті у РБК привернув увагу новизною подачі і донесенням тематики дійства. Не було фактично сцени, яка відділяла б глядачів від виступаючих, було використано елементи майданівської символіки. Всі відчувалися єдиною  родиною, яка співпереживала і ділилася думкою.
Однак, на  думку багатьох присутніх, його варто було б провести у залі районного будинку, аби більш комфортно (сидячи) сприймалася така важлива, цікава, змістовна інформація для молодших школярів і людей старшого віку.
Проте, поскільки День Свободи і Гідності відзнавчався вперше, то варто віддати належне працівникам культури нашого району, які доклали багато зусиль, щоб неординарно і патріотично зорганізувати святкове дійство.
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар