пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Людмила БЕРЕСТЕНЬ: «Наша комісія працювала законно і відкрито»


25 жовтня 2015 року, у день виборів до місцевих органів влади, стало очевидним, що участь у них для більшості партійних організацій політичних партій України стала важливою та повчальною. Досі незнайомі для українського виборця законодавчі новації були основним фактором, який визначав характер виборчої кампанії. Водночас для більшості партійних структур нинішні перегони перетворилися на екзамен раніше небаченої складності і скласти подібний іспит було насправді дуже важко. Нинішня кампанія була закономірним етапом формування в Україні сучасної партійної системи. А участь у виборах для кожної із партій-учасниць виборчого процесу стала серцевиною перспективи її розвитку та партійної розбудови. Детальніше про особливості виборчого процесу – від голови районної виборчої комісії Людмили БЕРЕСТЕНЬ.


Вперше місцеві вибори пройшли за якісно новою виборчою системою. На Вашу думку, як голови районної територіальної комісії, в чому її (цієї системи) «плюси» та «мінуси»?
Експерти з виборчого права стверджують, що нова система виборів до міських, районних та обласних рад є найскладнішою з усіх, які працювали в України донині. За новими нормами, територію місцевої ради поділили на округи. Їхня кількість відповідала кількості депутатів в раді. Дубровицький район територіально поділили на три виборчі округи - №14, №15, №16 з виборів депутатів Рівненської обласної ради та тридцять чотири виборчі округи з виборів депутатів Дубровицької районної ради. На округах кожна партія могла висунути свого кандидата від округу або не висувати нікого.
Окрім кандидатів від конкретних округів, партія також висувала одного закріпленого кандидата – це перший номер у списку партії. Він не балотувався від жодного з округів, а пройшов у відповідну (обласну, районну) раду автоматично, якщо партія подолала 5% бар’єр.
Опісля визначення, скільки місць в раді змогла отримати партія, бачили, хто з представлених нею кандидатів стане депутатом. Для цього визначали, скільки відсотків голосів кандидат отримав у своєму окрузі.  Перший номер у списку проходив автоматично, решта кандидатів – у відповідності до відсотків голосів, які вони отримали.
Цікавий нюанс: на цих виборах кандидати передусім конкурували із іншими кандидатами в партії, а не кандидатами на окрузі. Адже конкретний кандидат міг отримати на окрузі всього 10% голосів, але якщо його однопартійці отримали ще менше відсотків, то він став одним з лідерів списку партії.
У той же час пройти в раду змогли кандидати, які не стали лідерами на своєму окрузі і навпаки – той кандидат, що набрав найбільше голосів на окрузі не пройшов до ради, бо його партія не здолала 5% бар’єру.
Як наслідок такої виборчої системи, певні округи взагалі не представлені депутатами в раді, інші ж – матимуть по декілька представників. Залишився без представництва в обласній раді виборчий округ №15, а це Дубровицька міська, сільські – Колківська, Залузька, Великоозерянська ради, та в районній раді немає депутатів від Бережницької, Селецької, Людинської, Висоцької, Соломіївської сільських рад. Від інших громад в той же час буде по декілька депутатів: Берестівська та Сварицевицька – по три; Колківська, Лютинська – два; Миляцька сільська об’єднана громада – п’ять. 
Водночас представники певної партії могли лідирувати в усіх округах. Однак якщо, окрім них, прохідний бар’єр подолали і інші партії, то не всі лідери на округах отримають свої мандати.
Розрахунок черговості отримання мандатів за відсотком, а не за кількістю голосів, спричинили те, що до відповідної ради потрапили, не ті, хто приніс найбільше голосів для партії, бо в них на округах була висока явка, а ті, хто отримав меншу кількість голосів, проте у них на окрузі була явка нижча, і тому у відсотках вони отримали більше.
Для виборців дивно, що склалася така ситуація, що від їхнього округу не буде жодного депутата в раді, а від сусіднього пройде два. Могла бути також ситуація, що кандидат набрав на окрузі найбільше голосів, але його партія не подолала 5 % бар’єр, до ради відповіднього рівня і кандидат депутатом не став.
Як Ви гадаєте, які Ваші особистісні якості допомогли впоратися з таким відповідальним завданням, що покладено на територіальну комісію?
Наша виборча комісія працювала відкрито, ми не перешкоджали участі у засіданнях журналістів або спостерігачів, на їх вимогу надавали копії протоколів. Не було зафіксовано факту впливу сторонніх осіб на роботу комісії та її рішення.
Щодо своєї особистої роботи скажу, не хотілося б виокремлювати себе, як голову комісії, серед команди людей, які доклали свої зусилля і знання, щоб місцеві вибори у районі пройшли на належному рівні. Я вперше головую у виборчій комісії районного рівня. Звісно, вчилася сама і допомагала вчитися людям. Керувалася єдиним принципом: відкривала закон – вчитувалася і пропонувала рішення. Вважаю, це єдиний правильний шлях у роботі такого рівня. Дякую Богові, що поряд зі мною працювала досвідчена колега – Наталія Величко. За її плечами - досвід роботи у кількох виборчих кампаніях, отож  поради і підказки цієї людини завжди були вчасними і доречними. З членами комісії робили спільну справу, яку на нас поклала держава. Радилися, думали. Іноді висловлювали різні точки зору, але завжди приймали рішення, згідно із буквою закону.
Дякую всім відповідальним членам сільських, дільничних і районної комісії, всім учасникам виборчого процесу за спільно пройдений шлях у виборчій кампанії.
І наостанок – Ваші побажання новобраним депутатам.
Щиро вітаю депутатів обласної ради – в/о №14 Суховича В.М., в/о №16 Лобчука М. В., депутатів сьомого скликання Дубровицької районної ради, сільських рад і голів.
Перед вами стоїть важке завдання – виправдати довіру виборців та взяти ту високу планку, яку вони поставили перед своїми обранцями. Роботи буде багато. Доведеться забути про партійну приналежність, політичні амбіції, особистий піар та добре попрацювати заради розвитку району.
Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати своїм колегам, депутатам шостого скликання Дубровицької районної ради. Шанс попрацювати разом з ними у сесійній залі – велика відповідальність, життєвий досвід. Тим, хто увійшов до новообраного складу районної ради, зичу плідної роботи та великих успіхів. Керуйтеся у роботі тільки світлими помислами, мудрістю, совістю і законом.
Я впевнена, не буває колишніх депутатів. Людина, яка одного разу взяла на себе обов’язок служити громаді, захищати її інтереси, більше не зможе жити за іншими принципами. Особисто я не полишу громадської роботи і надалі буду служити Богу і людям, скільки вистачить в мене сил, розуму і можливості.
Нехай у нашому районі панують лише мир та злагода. Бажаю добра та спокою всій Україні!
Дякую за коментарі.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар