пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Депутатський погляд: проблеми громади
стоять вище будь-яких політичних амбіцій
По закінченню першої сесії районної ради сьомого скликання ми поспілкувалися з депутатами, щоб зрозуміти їх точку зору з приводу роботи у раді, її пріоритетних напрямків і особистої оцінки щодо перебігу першого засідання.

Сергій КИРКЕВИЧ, голова районної державної адміністрації, депутат районної ради трьох скликань, голова районної організації ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»:
Вибори – це старт. Попереду у нас робота, робота і ще раз робота. Кожен, у міру своїх можливостей, повинен робити наше сьогодення кращим, а не чекати манни небесної. Вважаю, що на депутатах будь-якого рівня лежить подвійна відповідальність перед громадою і власною совістю, адже даючи згоду на депутатство, кожен усвідомлював, що попереду рутинна праця не лише на сесіях ради.
Депутат районної, міської чи сільської ради – найближчий до виборця, до жителя територіальної громади. Відтак ось цей зв’язок виборця і його обранця – лакмусовий папірець будь-якої депутатської діяльності.
Я особисто як голова райдержадміністрації і депутат готовий вислухати і зрозуміти кожного, хто має хороші пропозиції, думки з приводу покращення життя громади. Тільки разом ми зможемо втілювати ці позитивні задуми у життя. Переконаний, що у теперішній райраді представлені достойні і  мудрі обранці. Для яких служити громаді – честь і велика відповідальність.
Щодо першого засідання, то здивувала репліка на пленарному засіданні сесії: «Чому «Солідарність» підтримує кандидата від Народної партії?». У багатьох районах ці дві політичні сили взагалі йшли на вибори єдиною командою. Адже, по суті, у нас одні цілі та завдання – покращення добробуту виборця.
Разом ми маємо солідне представництво в районній раді. Напередодні організаційної сесії відбулися загальні збори депутатів, де шляхом голосування ми визначилися, що підтримуватимемо на посаду голови районної ради кандидатуру народника Миколи Кухарця. Він в районній раді людина не нова, гарно зарекомендував себе як керівник-господарник.
Як на мене, вибори на місцях не повинні носити політичного окрасу. Не зважаючи на партійну приналежність, всі ми в першу чергу маємо дбати про район й наших виборців.
Скажу відверто, я задоволений вибором депутатів. У владу необхідно вливати нову молоду живу кров, а Микола Кухарець є незаангажованою людиною, яка більше віддавалася виробництву, аніж політиканству. Сподіваюся на подальшу тісну співпрацю двох гілок влади. Адже нічого хорошого в конфлікті між ними немає, від цього насамперед страждають прості люди. Ми вже не раз були свідками подібних протистоянь, кому вони принесли користь?
Вибори минули, саме час відкинути амбіції й працювати однією спільною командою. Не для окремої партії – а Дубровиччини в цілому.
Олексій Лясковець, депутат районної ради, позапартійний, генеральний директор консалтингової групи «Статус»,кандидат юридичних наук, доктор філософії права, депутат районної ради за списком ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»:
Передусім, вдячний виборцям села Берестя, які проголосували за мене на місцевих виборах і, як результат, я представляю їх інтереси в районній раді. Я родом з цього прекрасного села, часто буваю на батьківщині і завжди небайдуже ставлюся до всіх подій життя берестівчан, посильно сприяю життю громади рідного села. Живу і працюю у Запоріжжі. Але у наш час – період високотехнологічних комунікацій, не вважаю проблемою підтримувати стабільний зв’язок зі своїми виборцями. Маю досвід роботи у органах місцевого самоврядування, оскільки працював радником голови Волинської обласної ради з правових питань.
Я не політик, я більше бізнесмен, керівник та науковець. Я став депутатом і маю намір робити добрі справи для людей не тільки з свого села, а й тих громад, які на сьогодні залишилися без свого представника в раді. І тут на обіцянках далеко не заїдеш – потрібні конкретні справи. На жаль, вирішення багатьох проблем на сьогодні, у великій мірі, залежить від фінансів. Дякую долі, Богові за те, що сьогодні твердо стою на ногах і, маючи свій бізнес, можу матеріально протягом вже тривалого періоду допомагати рідному селу (наприклад, сприяв фінансово проведенню освітлення однієї з вулиць), радий надавати матеріальну підтримку школі, діткам. Переконаний, що на  сьогодні найкращою інвестицією  є діти. Вони наше майбутнє.
Першочергове завдання депутатської роботи – це,  передусім, розуміння сутності політики, як мистецтва управління громадою, яке покликане зробити життя кожного виборця кращим. Якщо простіше, то кожен депутат постійно повинен цікавитися: чим та як живе громада, яка його обрала.
У районі живуть дуже хороші, працьовиті, розумні люди. Сьогодні потрібно лише сприяти вирішенню їх життєво важливих питань, таким чином допомогати жити краще. Що ж до проблем на моєму окрузі, то вони фактично віддзеркалюють життя всієї Дубровиччини. Це вивезення і утилізація сміття, відсутність дитячих майданчиків, продаж алкоголю неповнолітнім, смертність на дорогах, відсутність освітлення по селах, безкарність чиновників та місцевої влади за понівечений ліс, перемиті поля та знищені пасовища, відсутність якісного надання послуг тощо. Розумію, люди не маючи іншого заробітку, вимушені йти і нищити природу. Прикро, що нерозумно і безкарно нищиться те, що нам дала природа та залишили наші батьки, діди та прадіди. Уже більше десятиліття видобувається бурштин. Все що можна було знищити знищили і за цей довгий час нічого не створили  для потреб  всієї громади – жодного підприємства не відкрили, жодного виробництва. Виникає запитання: заради чого і для кого добувається сонячний камінь? Лише задля власної наживи, а яка користь від цього пенсіонерам, всім тим, хто не має здоров’я брати до рук лопати і йти копати яму в лісі?
Адже через років 10 років не буде ні лісу, ні пасовищ, ні родючих полів – лише пустеля. Вважаю, що якнайшвидше необхідно громаді, депутатам включатись і лобіювати інтереси району щодо закріплення видобутку бурштину на законодавчому рівні. Це дасть поповнення бюджету, робочі місця, відрахування до Пенсійного фонду, перспективу отримувати достойну пенсію та відновлювати родючий шар землі на полях. Невже ніхто не хоче цю мальовничу природу залишити нашим дітям, внукам та правнукам?
Щодо першої сесії, то враження емоційно позитивні. Хотілося б, щоб депутати були більш активні на обговореннях того чи іншого питання на сесії, але при цьому не забувати про повагу один до одного, не допускали образ та принижень щодо своїх колег-депутатів. Можливо я повторюсь, але виборець голосував не за політичну силу, а за кандидата, якого політична сила висунула. І якщо проаналізувати всіх депутатів ради, то з 34 депутатів 21 безпартійний. На сьогоднішній день не потрібно породжувати протистояння між депутатами, політичними силами, оскільки в час війни в країні та окупації її частини потрібно консолідуватися та працювати для кожного виборця, не залежно від його політичних переконань. Щодо можливих образ зі свого боку під час першої сесії в адресу представників засобів масової інформації, хочу попросити у них вибачення. В той момент (коли просив журналістів залишити залу, де проходило голосування) думав не тільки як депутат, а й як адвокат. І у разі оскарження будь-якою політичною силою порушень регламенту обрання голови  це могло б стати підставою для визнання рішення про обрання голови Дубровицької районної ради недійсним. Прошу ще раз вибачення. На майбутнє, щоб такого не повторилося, з мого боку будуть підготовлені відповідні зміни до Регламенту Дубровицької районної ради (сьомого скликання).
Зичу депутатському корпусу районної ради плідної роботи на благо всіх наших виборців – жителів району, нехай кожен  депутат проявить себе з найкращого боку як обранець громади і просто як людина. Думаю, що будемо працювати однією депутатською родиною, без зайвих амбіцій і уникаючи будь-яких політичних і особистісних інтересів у прийнятті рішень.
Станіслав Рожко, директор школи с.Заслуччя, депутат шести скликань районної ради, член партії «Батьківщина»:
Знаєте, наші виборці по-різному оцінюють депутатську роботу. Хтось вважає, що на районному і місцевому рівні неможливо доленосно впливати на життя громади, інші ж переконані, що саме у районі, місті чи селі легше шукати істину і шлях вирішення тої чи іншої проблеми.
Зі свого депутатського досвіду зауважу: не раз у залі районної ради приймалися рішення, від яких залежала доля певної категорії людей, жителів певної місцевості, а то й громади району в цілому. Я горджуся, що під час своїх депутатських каденцій безпосередньо відстоював потребу і необхідність побудови нової школи у Заслуччі. Завдяки депутатській небайдужості, тодішньому районному керівництву звели у нас школу-красуню. Вже згодом були позитивні рішення щодо побудови дамби на території Колківської сільради, Мені приємно, що  знову ж таки я був одним із ініціаторів вирішення цієї проблеми. Були мої запити і щодо освітянських проблем, стану доріг та інші. Думаю, що не варто перелічувати сьогодні зроблене мною, як депутатом, бо чергова довіра людей на останніх виборах - це найбільша подяка за роботу.
Часто освітянам дорікають за те, що вони відстоюють у сесійній залі саме інтереси своєї галузі. Не вважаю це гріхом, хоча насправді для мене всі виборці однакові. Але ж було б дивно, якби педагоги не були зацікавлені у вирішенні проблем освіти – а це проблеми наших колег, учнів і їх батьків. Це нормальний робочий процес. А взагалі, я вважаю, що мудрі рішення ніколи не мають ні політичної, ні вкрай професійної специфіки.
Дуже важко мені цього разу було визначитися під час голосування за кандидатуру голови ради. Два наших претенденти: і Микола Кухарець, і Олександр Гузич – це чудові люди, фахівці своєї справи і організатори  у своїй галузі. Обох щиро поважаю. Скажу, що на мене, як на депутата, ніхто не тиснув щодо цього вибору. Це також великий плюс у нашому депутатському плюралізмі.
Зичу новообраному голові районної ради сил і натхнення у його нелегкій роботі, нехай, як єдина команда працює депутатський корпус, щоб по закінченню каденції кожен зміг щиро і відкрито дивитися у вічі своїм виборцям. Ми - представники громади, на наших плечах лежить відповідальність за її долю, а отже, у певній мірі, і за долю України.
Олександр Гузич, позапартійний, депутат районної ради за списком політичної партії «Воля»:
Наразі я мешкаю в м.Дубровиця уже майже 14 років. Але щотижня буваю на території Туменської сільської ради, оскільки в с.Городище проживають мої батьки, друзі, знайомі і всі мої земляки. Зважаючи на стан наших сіл та ситуацію в цілому, неможливо було залишатись байдужим, отож вирішив йти до районної ради, щоб сприяти вирішенню проблем своїх земляків. Звичайно не все гаразд на всіх територіях району, але на нашому окрузі вони вирішуються дуже й дуже повільно. Деякі з важливих питань життя громади, яку я представляю, взагалі ніколи не піднімалися на сесіях райради.  На ці вибори я йшов з підтримкою хорошої і дружньої команди партії «Воля» та пліч-о-пліч з теперішнім уже Туменським сільським головою, в якого також було і є бажання зробити життя нашої громади кращим. Думаю, і надалі ми будемо співпрацювати, ділитися ідеями і пропонувати спільно шляхи вирішення проблем сільської ради.
Першочерговими завданнями у своїй роботі вже в якості депутата районної ради ставлю виправдати довіру людей, які нас делегували представляти свої інтереси в місцевій владі. Під час виборчої компанії ми отримали багато завдань, побажань і доручень. Тепер їх треба втілювати в життя спільними зусиллями. Я не кажу, що буде зроблено все й одразу. Але, якщо діяти вже сьогодні, то найближчим часом буде результат. Найперше, має бути бажання цим зайнятися. Марно сподіватися, що хтось прийде до нас і скаже: давайте ми вам це зробимо. Не ті тепер часи. Ініціатива має йти від нас, безпосередньо від громади. В тісній команді набагато продуктивніше, якісніше працювати. Зокрема, на сьогодні, у співпраці з сільським головою, вже є реальні справи, чимало вирішених актуальних питань соціального характеру. 
З-поміж проблем, які хотілося б вирішити на окрузі, який представляю, насамперед виокремлюю перекриття ФАПу та сільського клубу с.Городище, що майже в аварійному стані. Це ж соціальні об’єкти, в яких в певний проміжок часу може знаходитись велика кількість людей. Тому вважаю, що необхідно зосередити найбільшу увагу у вирішенні даних питань, сприяти у розробленні проекту та фінансової підтримки ремонту покрівель вищеназваних споруд.
Як новобраний депутат та ще й претендент на посаду голови районної ради від першої сесії виніс двоякі враження, як позитивні, так і негативні. Було хвилювання, намагався  зрозуміти  розстановку сил в сесійній залі та оперативно і детальніше ознайомитись із питаннями, які виносились на порядок денний. Дуже відчувається протистояння певних груп, що не може не відбиватися на роботі ради. Достатньо мало питань вдалося розглянути в перший день засідання, але мені здається, принаймні з першого засідання, що роботу ради можна оптимізувати та добитися того, щоб навіть на серйозні питання витрачати значно менше часу.
Відчуваю велику відповідальність, адже вперше став народним обранцем й сподіваюся максимально стати в нагоді для земляків. Задля їхнього добробуту готовий до наполегливої роботи в раді, відкритий для всіх продуктивних починань. Дуже хочеться дієво допомогти тим, хто віддав за мене свої голоси.
Спілкувалися Людмила Родіна та Любов Клімчук.


P.S. Журналісти газети «Дубровицький вісник» планують і надалі знайомити читачів з представниками депутатського корпусу районної ради, доносити до читачів їх думки і погляди на найважливіші питання життя і роботи ради та громади району.

Немає коментарів:

Дописати коментар