четвер, 5 листопада 2015 р.

в Серці, уяві та розумі
Нещодавно прочитала вислів письменника Костянтина Паустовського: «Серце, уява та розум – ось те середовище, де зароджується те, що ми називаємо культурою».
Ми часто вживаємо слово «культура», але не завжди розуміємо його значення. Культура включає в себе багато складових. Звісно це і поведінка, і ставлення до оточуючих, і власна обізнаність. Проте для когось культура – це стан душі, адже основним джерело збагачення духовного світу людини є культура…
Для багатьох мешканців нашого району сфера культури стала стилем життя: в ритмі танцю, в мелодії, в народних промислах, у мудрості книг, в збереженні нашого надбання. І об’єднує їх усіх в одну ціле відділ культури і туризму райдержадміністрації в Єдиний колектив клубних працівників, викладачів дитячої музичної школи, хранителів музейних цінностей, бібліотекарів, аматорів сцени.


Навіть не колектив, а оркестр
І непрофесіоналу відомо, що для гармонічного звучання оркестру потрібно досягти одноковості у звукобудуванні, ритміці й динаміці. Тому дуже приємно, що культпрацівники нашого району досягли єдності й однаковості у творчих пошуках.
Міцним фундаментом культури району є бібліотеки, що накопичують в собі безцінні духовні й  інтелектуальні знання. Завдяки Марії Іванівні Ромаш – директору бібліотечних установ району – в бібліотечну практику  активно впроваджені сучасні інформаційні технології. Проект «Бібліоміст» перетворив публічно-шкільні бібліотеки на громадські центри.
Осередком культури став РБК  на чолі з Володимиром Миколайовичем Малафеєм. На допомогу йому завжди готовий організаційно-методичний центр, що акумулює в собі діяльність вокально-хорових, аматорських, драматичних колективів, гуртків, творчих об’єднань, котрі створені та діють при місцевих клубних установах. 11 аматорських колективів заслужили звання «народний» й своєю діяльність підтверджують його. Окремі колективи стали постійними учасниками обласних та всеукраїнських конкурсів та фестивалів.
Влітку сфера культури поповнилася ще одним напрямком – під керівництвом вмілого художника Олени Сергіївни Гузич розпочала своє життя художня студія для дітей «Колаж».
Душею культури є Дубровицька дитяча музична школа – єдиний представник школи естетичного виховання в районі. Під керівництвом  Миколи Васильовича Головіна школа примножує здобутки своїх попередників. Інструментально-вокальні номери викладачів та учнів школи завжди урізноманітнюють культурно-масові заходи. Їхній колектив достойно представляє Дубровицький край на конкурсах-оглядах, фестивалях, звітах.
Святинею культури був і залишається історико-етнографічний музей. Ним опікується Наталія Миколаївна Гром. За час її діяльності музей здобув друге дихання й відновлює своє життя.
Вміло поєднує різні галузі культури нашого району й координує їх роботу керівник Наталія Мусіївна Мозоль, котра зініціювала комплекс культурно-мистецьких заходів, спрямованих на підвищення ролі закладів культури. Як осередків розвитку народної творчості та збереження традиційних обрядодійств.
На моєму життєвому шляху сфера культури стала прикрасою мого життя. Погляд на роботу культпрацівників змінився. Виявилося, що в ній не тільки яскраві сценічні дійства, а клопіткий щоденний труд, який вимагає бути обізнаним не тільки у своїй безпосередньо діяльності, а й бути всесторонньо розвинутою особистістю: артистом, музикантом, психологом, юристом, архітектором, дизайнером-дикоратором, режисером, діловодом та багато іншого.

Працівники культури живуть конкретними справами
Твори мистецтва, процес художньої, музичної, літературної творчості завжди справляли могутній вплив на інтелектуальний потенціал нації, розвиток емоційно-чуттєвої сфери особистості, мали оздоровлювальний, лікувальний, рекреаційний вплив.
Культура веде людину вперед, і тому я завдячую долі, що маю змогу насолоджуватись мистецтвом з середини цієї галузі. 
Велика подяка всім культпрацівникам та аматорам сцени, які прикрашають наше рутинне життя барвами та лікують людські душі.
Людмила КОТЯШ, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА.


* * *
Люди, що працюють у культурі,
Завжди доглянуті й красиві.
Вони цікаві по натурі,
Відповідальні і не мстиві.
Усі такі інтелігентні,
А ще - розумні й конкурентні.
Та доля в них, на жаль, не мед.
Це ні для кого не секрет.
У дні, коли усі святкують –
Культпрацівники завжди працюють.
Вони організовують концерти,
Отримують аплодисменти.
То створюють вистави
Або інші всілякі забави.
Вдень ніби лекції читають,
Вночі вже дискотеки починають.
І коли ж вони відпочивають?
Тепла й комфорту їм не знати,
Бо в клубі холодно співати.
Та їм до цього не звикати,
Потрібно труднощі долати.
Нам ще з історії відомо,
Що тільки в древнім Римі
Культуру поважали
І із казни свідомо
На розвиток театру
Великі суми видавали.
Та ми й не нарікаєм,
Нехай й в холоднім залі
Ми пісню про Україну
Гарненько заспіваєм.
Її почують люди,
І їх серця зрадіють,
Й мелодію цю всюди,
Підтримати зуміють.
І навіть журавлята
В чужім краю далекім
Курликать довго будуть
Ту пісню з свого краю.

Олена САВОНЧУК,  худ. керівник Висоцького СБК.

Немає коментарів:

Дописати коментар