четвер, 4 червня 2015 р.

Як миті життя –
святкові дні календаря

Минулі вихідні були насичені на події, зустрічі, спілкування. До окремих з них пропонуємо долучитися і вам.

29, 30 травня
Справжнім родинним святом, пронизаним патріотичним почуттям любові до України, до рідних навчальних закладів та країни стало свято  Останнього дзвоника у навчальних закладах Дубровицького району.
Як розповіла начальник відділу освіти РДА Ніна Стасюк, 6364 школярі району попрощалися з рідними школами, послухали вітання педагогів, батьків та гостей свята. З особливим хвилюванням сприймали побажання на урочистих шкільних лінійках 462 одинадцятикласники. 21 з них отримав золоті медалі, 10 – срібні. Найбільше відмінників виховала Селецька ЗОШ (5 золотих і 1 срібна), друге місце у цьому рейтингу у Сварицевицькій і Удрицькій школах, третє – у ліцеї. Цьогоріч свідоцтва про неповну освіту отримають 615 дев’ятикласників. 50 з них претендують на свідоцтва з відзнакою.
Тетяна Мірко разом з сином Орестом, випускником Дубровицького ліцею, розповіли нам про плани на майбутнє та передали вітання всім випускникам району. Орест мріє стати стоматологом і, звісно, в нагоді стануть всі ґрунтовні знання, отримані у класі хіміко-біологічного профілю. Теплі і щирі слова було сказано про роки навчання у ліцеї, про педагогів і однокласників. Мама випускника зазначила, що бажає всім вчорашнім одинадцятикласникам і їх батькам найголовнішого – спільно досягти поставленої мети і вступити до омріяних вузів, навчатися під мирним небом України, знайти нових друзів  і завжди пам’ятати про рідний дім і педагогів, які навчали всьому найкращому у цьому світі.
29 травня голова райдержадміністрації Сергій Киркевич спільно з начальником відділу освіти райдержадміністрації Ніною Стасюк побував на лінійці з нагоди Останнього дзвоника у Дубровицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Підбиваючи підсумок навчального року, директор закладу Валентина Миколаївна Клюйко та поважні гості відзначили грамотами найкращих учнів за високі досягнення у навчанні та творчі здобутки. Очільник району вручив керівнику закладу почесну грамоту від Дубровицької райдержадміністрації та Дубровицької районної ради за здобуту перемогу в номінації «Суперзаклад – 2014-2015 навчального року».
А наступного дня Сергій Киркевич та Ніна Стасюк побували на випускному вечорі у Велюні, де разом з директором Світланою Охмак вручили атестати винуватцям торжества, розділивши з ними радісні, і водночас хвилюючі миті випускного балу.
У випускників стартувала основна сесія ЗНО. Отож, як кажуть, ні пуху їм ні пера!










31 травня
У Сваричевичах пройшов обласний відкритий фестиваль народного мистецтва «Водіння Куста». Багато жителів села, гостей, митців зібралося цього святкового дня, аби почерпнути духовності з джерела народної творчості. Свято організоване за сприяння управління культури і туризму ОДА, обласного центру народної творчості та відділу культури і туризму нашої РДА.
 Мета фестивалю – відродження та збереження багатовікової спадщини поліського краю, народних звичаїв та обрядів, автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці
 З вітальними словами звернулися до присутніх голова райдержадміністрації Сергій Киркевич, Сварицевицький сільський голова Павло Крупко, директор Рівненського обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України Феодосій Васєчко. Міцного здоров’я, миру, благополуччя зичили вони учасникам фестивалю та глядачам. А згодом із задоволенням і чудовим настроєм переглянули всі програму свята. Загалом у фестивалі взяли участь 28 різножанрових колективів, в тому числі солістів народної творчості області. На фестиваль з’їхалися учасники з Березнівського, Володимирецького, Дубровицького, Зарічнецького, Рокитнівського та Сарненського районів. Глядачі мали змогу побачити обрядове дійство «Водіння куста», народний танець, почути хоровий, вокальний спів. Вокалісти та народні аматорські колективи захоплювали глядачів майстерністю та артистизмом. Зазначимо, що вся атмосфера фестивалю була оповита настроями патріотизму, духовності, єднання. Особливо трепетно сприймалися пісні про Україну.
 – Цього року організація фестивалю на щабель вище, – зазначив директор обласного центру народної творчості Феодосій Васєчко. – У нас хороша співпраця з владою району та села. Ми привезли професійну сцену та озвучення. Сама концертна програма різноманітна, представлені дуже достойні народні колективи північних районів області. Ми сьогодні вручаємо атестаційні дипломи багатьом колективам, які підтверджують їх високе звання «народних». Сьогодні пісня об’єднала нас в патріотичному пориванні. Господарі фестивалю щедрі й гостинні люди, влаштували дуже теплий прийом.
 Сергій Киркевич і Павло Крупко вручили на згадку учасникам подяки та подарунки, щиро подякували підприємцям, жителям села, гостям за сприяння в організації та проведенні фестивалю.



1 червня
День  захисту дітей видався сонячним, безхмарним і справді літнім. На майдані Злагоди господарювала малеча. Атракціони у місті кілька днів поспіль додавали грайливого настрою дітлахам, розбавивши своїми яскравими кольорами міську площу. Поласувати солодкою ватою можна було за гроші, а от морозиво  цього дня роздавали всім бажаючим безоплатно (про спонсорували цю втіху підприємці Іванна Бецан та Віктор Гумен). Як завжди, багато дітлахів забажали взяти участь у конкурсі малюнка на асфальті. Переможці цього конкурсу, як і учасники розважальної програми, не залишилися цього дня без подарунків. А яке зацікавлення викликало у дітей і їх батьків сучасне мистецтво зображення візерунків на тілі (на обличчі) – бодіарт. Безкоштовно подарувала таку родзинку нашим маленьким землякам Олена Гузич із Городища (фото на 1 стор.). Творча і талановита дівчина зачарувала хлопчиків та дівчаток і майстерністю, і душевним спілкуванням. Було цікаво спостерігати, у кого люблять перевтілюватися наші діти: їх обличчя ставали схожими на котиків, зайчиків, метеликів… Із цікавістю переглянула малеча виставу Рівненського обласного академічного театру ляльок, взяли дітлахи участь у розважальній програмі, позмагалися на стадіоні.
Дубровичанка Надія Іванівна Руда прийшла на майдан з донечкою Софійкою. Доки пані Надя спілкується з нами, дівчинка раз-по-раз скубає її за руку, зовучи до наступного атракціону: «Ходи, мамо…». Здається, такі прості і звичні слова. А вони мають глибокий підтекст. Надія Іванівна - опікун Софійки. Мама дівчинки померла через кілька місяців після пологів (вона так і не вийшла з коми і не пригорнула до грудей свою новонароджену зіроньку). Через кілька років не стало Софійчиного тата. Дівчинка ніколи не чула голосу тої, яка виносила доньку у своєму лоні, не бачила її погляду. Але зараз Надія Іванівна дає Софійці усю палітру материнської любові, аби захистити дівчинку від зла і незгод у цьому світі. Подумалося, напевно долю саме таких діток передусім віддзеркалює це свято. До речі, Надія Іванівна виховала  двох  власних доньок і має вже двох онуків. На моє запитання про дітей, її старша донька зауважує: «Нас у мами тепер троє». Софійку, як найменшу, у родині огортають особливим почуттям тепла і затишку.
Гарно промайнув день. На жаль, швидко. Саме так стверджували мої маленькі співрозмовники.
Хочеться, щоб так весело і гарно могли відзначати його дітки всієї України. На сході тривають бойові дії, і поняття «захист дітей» набуває абсолютно іншого сенсу. Душа благає: «Господи, подаруй усім дітям України мирне небо»!
День захисту дітей був організований службою дітей і районним відділом культури.





























Любов КЛІМЧУК.

Дітей треба захищати від насилля, сучасних технологій…і циган

Традиційно в перший день літа світ відзначає День захисту дітей, який зазвичай супроводжується різноманітними акціями, фестивалями, гучними промовами та благородними вчинками. В цей день малеча отримує стільки турботи, що  впродовж наступного року на її проблеми та потреби майже ніхто не звертає уваги, керуючись відчуттям виконаної місії. Однак за пафосними словами та яскравими заходами, мало хто задумується над справжньою суттю свята, що полягає в оберіганні та захисті дітей. В результаті виникає логічне питання: від чого та від кого треба захищати малечу сьогодні? 

Ольга: «Та багато від чого. Від жорстокості світу, від несправедливості, від не завжди світлого майбутнього. Зараз ми живемо в складні, мінливі часи, не знаєш, що буде завтра. Через матеріальну скруту, батьки заробляють копійку, тому неспроможні дати дитині достойне виховання, подарувати їй справжню радість дитинства, дати гідне життя».
Катерина: «Від безвідповідальності та насилля дорослих. Скільки було чути випадків, коли про дітей забували тижнями, тримали їх без їжі, в холоді або били до безтями. Це дуже страшно, такі речі не можна допускати».
Марія: «Дітей треба захищати від сучасних технологій. Соціальні мережі, величезний потік часто шкідливої інформації, комп’ютерні ігри  роблять їх агресивними та неконтрольованими. До того ж віртуальний світ заміняє більшості реальне спілкування, прогулянки з друзями, розмови з батьками і т.д.  І як наслідок діти стають замкнутими, закритими в собі,  вони не бачать сенсу у саморозвиткові, здоровому суперництві, якихось захопленнях».
Тетяна: «Мені здається, що дітей треба захищати від пагубної інформації ззовні, через яку вони зарано стають дорослими, що породжує конфлікти в родині. Тому батькам та школі потрібно пояснювати дітям все вчасно, щоб вони сприймали життя відповідно до свого віку».
Ігор: «Від отупіння, яке все більше простежується в нашому суспільстві. Читання книжок та покращення освіти можуть цьому зарадити».
Олександр:  «Від паління, алкоголю, наркотиків, від жорстокої телепродукції та порнофільмів. А також від надмірного тиску батьків та вчителів, що з самого дитинства не дають розвиватися повноцінній особистості».
Діана: «Від надто прогресивного впливу Заходу. Я маю на увазі пропаганду одностатевих шлюбів, гомосексуалізму, аморальності, що ховаються за псевдокультурою та уявною свободою вибору і демократією. Я з жахом читаю, що в багатьох країнах створюється поняття «третя стать» або дається повноцінне право дитині з 16 років обирати бути їй жінкою чи чоловіком».
Людмила: «Багато говорять про шкоду телевізора і гаджетів для малят. Але в першу чергу сьогодні захищати дітей треба не від них, а від батьків. Як не дивно це звучить, саме батьки можуть найбільше як допомогти, так і зашкодити своїй дитині. Батьки, які не хочуть проводити час з дитиною, навчати її, розуміти і любити ‒ найбільші її вороги. А потім свою лінь, небажання працювати з дитиною вони виправдовують шкідливим впливом екрану. Те ж саме стосується і вчителів. Випадкових людей до дітей допускати не можна».
Наталія: «Бажано обгородити дітей від непотрібних ЗМІ та комп’ютерних ігор, які згубно впливають на інтелектуальний та особистісний розвиток (за винятком розвиваючих ігор, зокрема аркад, стратегій, головоломок і т.д.). Також слід з великою увагою ставитися до оточення та контактів дитини, оскільки вона може потрапити в погану компанію».
Яна Ліщук, психолог: «Діти є абсолютно беззахисними Божими створіннями, які повністю залежать від своїх батьків  у всіх розуміннях. Велика проблема, коли дитина росте у неблагополучній сім’ї чи, для прикладу, у родині, де є місце насиллю. Проблема полягає в тому, що дитина не може захистити себе в силу свого віку та рівня розвитку, вона не знає своїх прав та не навчена, яким чином можна турбуватись про власну безпеку та психічне здоров’я. Тому головними чинниками, від котрих треба захищати малечу, є незнання та беззахисність».
Вероніка, 7 років: «Дітей треба захищати від злих собак, які сильно гарчать, а інколи і кусають. Через них страшно ходити по вулиці. А ще від циган, мама каже, що вони крадуть дітей».
Поліна, 10 років: «Я недавно чула по телевізору, як якась жінка викрала маленьку дитину в батьків. Тому від таких поганих  людей треба захищати дітей, які можуть знущатися над ними».
Надія, 12 років: «Дітей треба захищати від хвороб. В деяких може бути просто кашель, а деякі можуть захворіти на рак і через це помруть. Тому треба зробити ліки, які будуть допомагати усім-усім».
Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар