пʼятницю, 26 червня 2015 р.

Знайти  роботу  для  молоді: 
місія  нездійснена?
Роботу знайти ‒ не поле перейти. Особливо, якщо ти молодий, не маєш «потрібних» знайомств та ще й мешкаєш в маленькому містечку чи селі. Тоді це поле перетворюється на глухі нетрі з багатьма соціальними та економічними перепонами, успішно подолати котрі вдається далеко не всім. Тож ми спробували опинитися на місці сотні юних дубровичан та дізнатись, чи можливо зараз успішно знайти роботу чи хоча б тимчасовий підзаробіток.

Центр занятості, оголошення чи Інтернет?
З початку цього року статус безробітного мали 393 особи віком до 35 років, що на ринку праці району становить майже половину від загальної чисельності. Однак, як зазначає директор центру занятості Дячук Олександр Леонідович, така цифра ілюструє реєстрований облік, насправді це лише 5-7% від реальної картини безробіття. Та все ж за допомогою «біржі праці» упродовж 2015 року було працевлаштовано 103 людини. Тому, перш за все, вирушаємо саме туди.
В ідеалі, для ефективнішого пошуку роботи та реалізації права на додаткові гарантії потрібно зареєструватися в службі зайнятості, подавши необхідні документи (паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку та диплом про освіту). Звісно, можна просто передивитися актуальні вакансії з допомогою консультанта або через комп’ютер вільного доступу. До того ж інформація про всі вакантні місця є на сайті www.trud.gov.ua.  
На момент нашого звернення центр зайнятості пропонував шість посад, зокрема, молодшої медичної медсестри/санітарки на півставки в Мочулищанському ФАПі (617 грн), лісника (1928 грн.), продавця в Круповому (1218 грн.), завідувача складом у Висоцьку (1300 грн.), кухаря в дубровицькому кафе-магазині (1218 грн.) та електрика на половину ставки (617 грн.).
Наступним джерелом пошуку роботи стали оголошення на дошках та стовпах. В Дубровиці майже на кожному кроці рясніють пропозиції працевлаштування в Польщі. Нам пропонують візову підтримку, перевезення до місця роботи, безкоштовне житло та ще й зарплатню до 18 000 грн. Однак такі послуги зазвичай коштують відповідну кругленьку суму, адже в цьому випадку треба заробити і посередникам. До того ж небезпечно довіряти подібним неперевіреним фірмам. 
Також ми натрапили на оголошення про роботу в Німеччині: «У приватну клініку потрібні медсестри. Вимоги ‒ медична освіта, початкове знання німецької чи англійської мови». Контракт на 1 рік». Складно говорити про добросовісність таких роботодавців, не знаючи деталей. Однак з першого погляду виникла підозра відносно занижених вимог до кандидатів та безкоштовного оформлення документів. Це може бути ознакою того, що оголошення розраховане на широку аудиторію, тобто ‒ «конвеєр», який задуманий для того, аби привернути якнайбільшу кількість бажаючих. Із роботою та легальним працевлаштуванням це не має нічого спільного. Такі оголошення можуть бути націлені на збір особистих даних або «викачування» коштів.
Не менш цікаву пропозицію знайшли на одній із зупинок: «Пропоную роботу для всіх, кому потрібні гроші, без обмеження у віці». Широкі вікові рамки та відсутність будь-яких натяків на рід роботи надзвичайно заінтригували. Тому ми зателефонували на зазначений в оголошенні номер. Ще більше питань викликала подальша пропозиція роботодавця: «Хочете відкрити власну справу? Ми в цьому вам допоможемо. Не переживайте, ніяких капіталовкладень не потрібно. Від вас треба лише один долар». До того ж жінка зразу попередила, що на швидкі гроші не потрібно розраховувати. Погодьтесь, виглядає як ідеальна схема шахрая. Однак не все так страшно та туманно. Насправді це фірма, яка займається продажем продукції і їй необхідна велика мережа реалізаторів. Заробити там напевне реально, але для цього слід мати широке коло клієнтів, а згодом і помічників.
Одне з оголошень також пропонувало вакансію охоронця. Приватна фірма «Яструб» запрошувала чоловіків (і навіть жінок) 25-40 років на вакантні місця. Зарплатня 110-180 гривень за зміну, вахтовий метод роботи (7-15 або 15-30 діб), проживання та доставка оплачуються. Заради цікавості спробували знайти інформацію про це підприємство. Уже з першого запиту натрапили на негативні відгуки, в котрих йшлося про жахливі умови проживання, невиплату обіцяної зарплатні та погрози. Виявляється «Яструб» ще й на певний період втрачав ліцензію та кілька років тому мав справу з прокуратурою. Можливо, це не стосується філіалу в Сарнах, та все ж слід мати на увазі та бути особливо обережним.
Ще дві пропозиції, на щастя, не викликали ніяких пересторог та сумнівів: в магазин «М’ясна хатка» потрібен продавець, а в супермаркет «Вопак» ‒ касири.
На сьогодні Інтернет стає альтернативою не тільки дозвіллю та відпочинку, але й часто традиційній роботі. А оскільки саме молодь є найактивнішим користувачем Всесвітньої павутини, тому ми не могли оминути цей ресурс.
Нині  існують десятки спеціалізованих сайтів, котрі пропонують величезну кількість вакансій. В Дубровиці ми знайшли лише пропозицію стати менеджером з продажів в компанії «Ютинга». Вимоги до претендента не надто високі (вища освіта, цілеспрямованість, бажання працювати та заробляти), а ось зарплатня досить пристойна як для нашого міста (3000 грн.). Хоча зазвичай такі менеджери працюють на відсотки від продажів, і лише найактивніші та найдосвідченіші можуть дорости до такої суми, та й то не завжди. Крім цього, роботодавці пропонують офіційне оформлення, кар’єрний ріст, відпустки, лікарняні, щомісячні матеріальні мотивації, за результатами роботи великі грошові призи і поїздки за кордон, насичене корпоративне життя. Як кажуть, занадто солодко, щоб бути правдою. Якщо ця пропозиція й реальна, то буденність, на жаль, виявиться набагато скромнішою на обіцянки. Варто зазначити, що в мережі немає ніякої інформації про цю фірму, а на наше резюме ніхто не відповів.
Всі сайти з працевлаштування також пропонують роботу вдома. Зазвичай це вакансії адміністраторів, секретарів,  перекладачів, операторів тощо. Як і кожен вид професійної діяльності цей має свої плюси і мінуси. «Я пишу тексти різної тематики для одного Інтернет-порталу. Якщо чесно, отримую не так і багато ‒ 1500 грн.  в місяць. Але хоч щось. Робота дуже одноманітна, навіть нудна. Із зором починаються проблеми. Зате працюю дома, не треба нікуди бігти», ‒ розповідає студентка Галина.
І нарешті останнім варіантом пошуку роботи стала наша газета, оскільки деякі роботодавці приносять оголошення на заміщення тої чи іншої посади. Так, управляння районного Пенсійного фонду шукає спеціалістів відділу пенсійного забезпечення. Вимоги: повна вища освіта (магістр, спеціаліст), досвід на зазначеній посаді не менше 1 року, або стаж роботи за фахом в інших сферах управління не менше 3 років, володіння комп’ютером. А управління агропромислового комплексу розвитку Дубровицької РДА оголошує конкурс на місце головного бухгалтера та начальника фінансово-господарського відділу. Вимагається вища освіта та стаж роботи не менше 5 років.
Замкнуте коло на ринку праці
Слід врахувати також вакансії, які не розголошуються широкому колу або ті, що тримаються для знайомих чи родичів. Загалом можемо сказати, що вибір роботи в нашому районі мізерний, зважаючи на чисельність безробітних молодих людей. До того ж він обмежується ще й вимогами спеціальних навичок, відповідної освіти та стажу роботи. А ще ‒ потребами та амбіціями сьогоднішньої молоді. Навряд чи молода дівчина з дипломом лікаря піде в село молодшою медсестрою за 600 гривень або хлопець, який за ніч заробляє на бурштині середню зарплату, буде працювати на неї ж місяць.
Щодо освіти, то в теперішній сфері зайнятості складається парадоксальна ситуація, коли роботодавці шукають кваліфіковані кадри, в той же час як сотні  людей не можуть знайти роботи. А все тому, що молоді люди при виборі майбутнього фаху звертають увагу на  престижність, а не затребуваність професії. Для нашої місцевості це теж актуально. Адже десятки економістів та юристів сидять дома, а на вакантні місця робітничих професій та посад сфери обслуговування нема кому йти.
Наступною проблемою є брак досвіду. Роботодавці хочуть співробітників з багажем не тільки знань, але й конкретних вмінь. А де ж їх взяти вчорашньому студенту? Певним зрушенням стало введення законодавчої новації про стажування. Так, тепер молодь має право вільно стажуватися на підприємстві чи в установі, а запис про нього вноситься до трудової книжки. Однак жодна практика не гарантує робочих місць, особливо, якщо їх немає.
За комуністичної системи працівників пенсійного віку примусово відправляли на заслужений відпочинок. Натомість їхні робочі місця займали молоді спеціалісти. Таким чином, навантаження на ринку праці пропорційно розподілялось між представниками різних вікових груп. Своєю чергою, молодь також була зацікавлена працювати хоча б тому, що існувала кримінальна стаття за «дармоїдство». З демократизацією суспільного ладу цю статтю ліквідували, а пенсіонерам дозволили працювати. Зрозуміло, що на мінімальну пенсію вижити надзвичайно складно. Однак молодь взагалі позбавлена будь-яких доходів, а саме їй потрібно розбудовувати державу, створювати сім’ї та народжувати дітей. Цьогоріч політики набралися сміливості та поставили перед вибором державних службовців. То чому ж не піти далі? Адже надії на швидке поліпшення економічної ситуації немає, а продуманий перерозподіл кадрів на користь молоді може відкрити для неї нові можливості та горизонти, подарувавши таким чином нове дихання державі.
Тож, вітаємо вас, юні дівчата і хлопці, з Днем молоді та бажаємо терпіння, везіння та сил вирватись з «хащів» безробіття. А ще творчої енергії, незалежних думок та наснаги втілити в життя все до чого прагне ваш розум, душа та тіло.

Леся КОНДРАТИК.








21 червня діти з сімей учасників АТО з нашого району вирушили на відпочинок до Республіки Польща.
У рамках партнерського договору про співпрацю між Сьвідвінським повітом Республіки Польща і Дубровицьким районом організовано поїздку на відпочинок до м. Сьвідвін для 21-ї дитини, батьки яких є учасниками антитерористичної операції на сході України. Діти перебуватимуть в Польщі з 22 червня по 2 липня 2015 року.
Проводжати дітей прийшли їх батьки, родичі, друзі.
Гарно зустріли юних поліщуків на польській стороні. На них чекає змістовна пізнавальна програма. В її рамках – екскурсії містами Польщі, ознайомлення з освітніми закладами для дітей.
Прес-служба РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар